Τρίτη 27 Μαΐου 2008

Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΤΣΑΒΕΖ


ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ 3 Δεκεμβρίου 2006
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΚΑΡΑΚΑΣ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Οι εκλογες τελειωνουν και βρισκουν τον Ουγκο Τσαβεζ να εχει βγει νικητης απο τον πρωτο γυρο με το απιστευτο ποσοστο του 63%.

Διεθνεις παρατηρητες επιβεβαιωνουν πως δεν τιθεται ζητημα νοθειας.
Γεννημενος το 1954 λαμβανει στρατιωτικη εκπαιδευση στους αλεξιπτωτιστες και το 1983 ιδρυει το MBR (ΜΠΟΛΙΒΑΡΙΑΝΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ).
Φλεβαρη του 1992 προσπαθει με πραξικοπημα να παρει την εξουσια. Αποτυγχανει και οδηγειται στις φυλακες ο ιδιος. η προσπαθεια αφηνει πισω της 18 νεκρους και 60 τραυματιες. Τον Νοεμβρη της ιδιας χρονιας μέλη του MBR ξαναεπιχειρουν πραξικοπημα το οποιο επισης αποτυγχανει παρ ολο που καταφερνουν να καταλαβουν το κτιριο της κρατικης τηλεορασης.
Δυο χρονια αργοτερα παιρνει χαρη, αποφυλακιζεται και μετατρεπει το MBR σε κομμα με την ονομασια"ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 5Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ"
Δεκεμβρης του 1998 κατεβαινει και νικαει στις εκλογες. Την επομενη μερα ξεκιναει η αναδιαρθωση της Βενεζουελας. Αναδιανομή της γης, προγράμματα στέγασης, μόρφωσης, περίθαλψης και παιδείας για τους φτωχούς ειναι στην ημερησια διαταξη , εφαρμοζοντας το πολιτικο του προγραμμα.
Βαση του νεου συνταγματος η χωρα μετονομαζεται σε «Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας», για να τιμηθεί ο ήρωας της ανεξαρτησίας, Σιμόν Μπολιβάρ.
Τα συνδικατα πετελαιου το 2002 κυρησσουν απεργια διαμαρτυρομενα για την απολυση προεδρου πετρελαικης εταιρειας. Τ απραματα ειναι ρευστα. Ο Τσαβεζ αναφερεται πως εχει συλληφθει και την εξουσια της χωρας την παιρνει ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΩΝ ΤΗΣ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ. Η χωρα ξαναλλαζει ονομα. Αυτα συμβαινουν στις 9-11 Απριλη του 2002.

Οι υποστηρικτες του Τσαβεζ μαζι με τις εξαθλιωμενες μαζες αναδιοργανονωνται και πραγματοποιουν αντι-πραξικοπημα. Στις 13 Απριλη του 2002 ο Τσαβεζ επιτρεφει στο προεδρικο μέγαρο.

Η πιο συντομη διακυβερνηση της χωρας απο τον προεδρο των αφεντικων ειναι γεγονος.
Τον Δεκμεβρη ξεσπουν παλι απεργιες εναντιων του που κρατουν 2 μηνες.
Μαιο του 2004 συλλαμβανονται 126 Κολομβιανοι παρακρατικοι που βοηθησαν στο πραξικοπημα εναντιων του. Εγκαινιαζεται και επισημως η κοντρα με την κυβερνηση της Κολομβιας που κραταει μεχρι σημερα.
Ο Τσαβεζ μπορει να τα εχει σπασει με την γειτονο Κολομβια, στον αντιποδα ομως ανθερμανει τις σχεσεις του μτην Κουβα του Φιντελ Καστρο, αναγκαζοντας ετσι αμερικανο τηλε-ευαγγελιστη να ζητησει τον θανατο τουηγετη της Βενεζουελας. ο εν λογο τηλε -ευαγγελιστης μετα απο αντιδρασεις και στο εσωτερικο των ΗΠΑ μιλησε για λαθος του και ζητησε συγνωμη.
Τι συμβαινει ομως πραγματικα στο εσωτερικο της χωρας; Πως ενας ηγετης που βοηθαει τους φτωχους αναγκαζεται να πολεμαει με τα εργατικα συνδικατα των εταιρειων πεττρελαιου;
Το 80% του πληθυσμού, επικροτεί την έμφαση που δίνει ο Τσάβες στην υγεία, την παιδεία και τη στέγαση με την αναδιανομή των κερδών από το πετρέλαιο και την αναδιανομή της γης, ενώ η πλειονότητα των μελών της μεσαίας τάξης και η βαθύπλουτη, κοντά στις ΗΠΑ περελαϊκή ελίτ τον θεωρεί δικτάτορα.
Η κοιωνια της χωρας δεν ειναι οπως φαινετια οι καλοπληρωμενοι εργατες πεταιλαιου αλλα και η μεγαλη μαζα των φτωχων παραγκουπολεων που αποτελουν το 80% του πλυθυσμου.
Ο Τσαβεζ υποσχεται και πραγματοποιει μια σειρα απο εθνικοποιησεις πετραιλαικων εταιρειων αλλά και αναδιανομής αγροτικής γης αποσπωντας την απο τα μεγαλα τσιφλικια γνωριζοντας πως ντοπια και αλλοδαπα αφεντικα θα τον πολεμησουν. Γι αυτο φτιαχνει τις συμμαχιες του.
Το παραδειγμα του ακολουθουν μια σειρα απο χωρες της περιοχης που εκλεγουν αριστερες κυβερνησεις. Αυτες οι κυβερνησεις συμμαχουν περιμενοντας την αναμενομμενη επιθεση των ΗΠΑ και των ντοπιων αφεντικών.
Στις ΗΠΑ τωρα οι ψυχραιμοτεροι των αναλυτων κατανοουν πως η πίσω αυλη της υπερ-δυναμης πλεον εχει αυτο-χειραφετηθει και πως καμια επεμβαση δεν θα φερει αποτελεσμα.
Απο την αλλη υπαρχουν και οι φωνες ζητανε να ληξει με οποιονδηποτε τροπο το λεογμενο σοσιαιστικο πειραμα της Νοτιου και Κνετρικης Αμερικης.
Φαινεται πως 3 δεκαετιες μετα το θανατο του Αλλιεντε(αριστερου ηγετη που πηρε τις εκλογες στην Χιλη και ανατραπηκε με πραξικοπημα) η ιστορια τεινει να επαναληφθει.
Μηπως ως φαρσα αυτή την φορα;




Την αύξηση του κατώτατο μισθού κατά 30% ανακοίνωσε την Τετάρτη (30/4) ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες. Το μέτρο, το οποίο άρχισε να ισχύει από την Πρωτομαγιά, εντάσσεται στην γενικότερη προσπάθεια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, που αποτελεί στόχο-κλειδί για ολόκληρη τη Λατινική Αμερική.την στιγμη που εδω κυβερνηση και γσεε μας δωσανε ενα ολοκληρο ευρω αυξηση.

3 σχόλια:

Ανώνυμοςείπε...

ΤΑ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΙΝΙ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΑ ΠΗΡΑ ΑΠΟ ΤΟ WIKIPEDIA

Ανώνυμοςείπε...

H εδω γσεε ειναι για τον π@@ο φιλε..

ο ΤΣΑΒΕΖ παντως θα ερθει χειμωνα ελλαδα,προσκεκλημενος του συν ..

Ανώνυμοςείπε...

Ο Τσαβεζ μπορει να ξεφευγει μερικες φορες αλλα ειναι πολυ καλος
ενα ινδιανακι ηταν που βρηκε δουλεια στον στρατο αλλα ποτε δε ξεχασε τις φτωχες μαζες.
σ αντιθεση με τους δικους μας που το μονο που ξερουν να κανουν καλα ειναι να χορευουν ζειμπεκικα οι παλιο ζειμπεκηδες

Δημοσίευση σχολίου

 
© Copyright by SAMURAI KABATZA  |  Template by Blogspot tutorial