Τετάρτη 28 Μαΐου 2008

ΕΔΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΠΟΧΗ






Αυγουστο του 1951, δυο χρονια μετα την ληξη του ελληνικου εμφυλιου πολεμουκαι το αριστερο κινημα της χωρας τσακισμενο ιδρυεται απο το παρανομο τοτε κκε και μικρα νομιμα αριστερα κομματα (Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας, ο Δημοκρατικός Συναγερμός, το Κόμμα Αριστερών Φιλελευθέρων, και το Δημοκρατικό Ριζοσπαστικό Κόμμα)
η ΕΔΑ(ΕΝΙΑΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ)
Συμμετεχει στις εκλογες του 1952 και 1956 και μετατρεπεταια ργοτερα σε ενιαιο κομμα. Αξιζει να σημειωθει πως στις εκλογες του 1951 λαμβανει το ποσοστο του 10,57%. Οι εκλεγμενοι βουλευτες ειναι ολοι εξοριστοι και φυλακισμενοι αγωνιστες. Η τοτε εξουσια αρνειται να αναγνωρισει την εκλογη τους και την θεση τους στην βουλη παιρνουν επιλαχοντες υποψηφιοι.
Η τσακισμενη και ηττημενη αριστερα αρχιζει σχετικα γρηγορα να μπαινει ξανα στο πολιτικο παιχνιδι της χωρας, αλλα με ορους που ειναι σαφως εναντιων της.
Στισ εκλογες του 1958 καταλαβανει το μεγαλυτερο ποσοστο που πηρε ποτε αριστερο κομμα στην Ελλαδα , 24,4%
Η κεντρικη εξουσια πανικοβαλεται και επανεργοποιει δυναμεις του τοτε στρατου, και του παρακρατους. Στηνεται ενα σχεδιο βιας και νοθειας για τις εκλογες του 1961 με την ονομασια "ΠΕΡΙΚΛΗΣ".
σ ΑΥΤΕς ΤΙς ΕΚΛΟΓΕς ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗ, ΣΤΡΑΤΟς ΚΑΙ ΥΠΟΚΙΝΟΥΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕς(ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΟΙ) τρομοκρατουν συστηματικα αριστερους πολιτες και υποψηφιους βουλευτες και η χωρα φτανει στο σημειο να θρηνει ακομα και νεκρους.
Η ΕΔΑ αυτοπεριοριζεται σε συμμετοχη στις εκλογες μετα απο αυτο , προσπαθωντας να φερει τον Γ. Ππανδρεουσ την εξουσια μετην προοπτικη τον εκδημοκρατισμο της χωρας.
Απο τη μερια του ο "ΓΕΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ" στρεφεται και κατα της ΕΔΑ θελοντας να την εκμηδενισει. Χαρακτηριστικες ηταν οι δηλωσεις του περι "διμετωπου αγωνα κατά της αριστερας και της δεξιας.
Στις εκλογες του 1963 η Ενωση Κέντρου και ο Γ. Παπανδρεου ειχε την ευκαιρια να σχηματισει κυβερνηση εαν συνεργαζοταν με την ΕΔΑ. Ο κεντροως πολιτικος προτιμησε να προκυρηξει εκ νεου εκλογες παρα να συνεργαστει με αριστερο κομμα.
η δραση της ΕΔΑ μπορει να χαρακτηριστει σαν μια δραση μεταξυ της σφυρας και της ακμονος. Ήταν δυσκολο για ενα πολιτικο κομμα (που αν και νομιμο) δεχοταν συνεχως επισθεσεις απο δυναμεις καταστολεις και παρακρατικους απο τη μια και δεχοταν πολεμικη απο το αμεσως πιο κοντινο πολιτικα κομμα -αυτο του κεντρου.
Απο την αλλη δε υπηρχε και περιπτωση να διαλυθει μιας και αποτεουσε ελπιδα για χιλιαδες αριστερων αγωνιστων που οχι μονο σαπιζε στα ξερονησια και στις φυλάκες αλλα και μαραζωνε στα κολαστηρια της μισθωτης σκλαβιας.
Εξ αριστερων κριτικες την θελουν ως παρατρεχαμενη πισω απο το Κεντρο-ενα κεντρο που την μισουσε- και ως ατολμη την στιγμη της δολοφονιας Λαμπρακη, τοτε που ο κοσμος μπορουσε να βγει στους δρομους και να διεκδικησει μια αλλη ζωη.
Το ζητημα ειναι οπως και να χουν τα πραματα πως η ΕΔΑ αφησε το στιγμα της στην ελληνικη κοινωνια. Την περιοδο της χουντας στελεχη της οργανωθηκαν σε αντι δικτατορικες ομαδες.
Στην μεταπολιτευση εγινε προσπαθεια αναβιωσης της χωρις σημαντικα αποτελεσματα και στα μεσα της δεκαετιας 80 αυτο-διαλυθηκε.
Παρ ολα αυτα το οραμα στην πραξη που εδωσε η ΕΔΑ μιας ενωμενης αριστερας οπου ολες οι τασεις και οι αποψεις θα στεγαζονται μεσα σε μια πολιτικη οικογενεια και θα διαβαινουν απο κοινου μενει επικαιρο και διακαης ποθος πολλων παλιων αλλα και νεοτερων αριστερων, που θελουν μια αριστερα πρωταγωνιστρια, κυβερνωσα, μια αριστερα που θα ερθει και θα αλλαξει επιτελους τα πραματα προς το καλυτερο... μενει να δουμε

3 σχόλια:

Ανώνυμοςείπε...

αρκετα ενημερωτικο φιλε..

μαλακισμενη εποχη..αδελφια να σκοτωνουν αδελφια..

Ανώνυμοςείπε...

Επί τη ευκαιρία φοβερό άρθρο .

Μπράβο ramirez κι από μένα .

Ανώνυμοςείπε...

ευχαριστω

Δημοσίευση σχολίου

 
© Copyright by SAMURAI KABATZA  |  Template by Blogspot tutorial