Τρίτη 20 Μαΐου 2008

ΒΕΝΕΖΟΥΛΕΑ-ΑΜΕΡΙΚΗ(ΑΚΟΜΑ ΕΝΑ ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΕΙΟ;)

Αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο της Βενεζουέλας σύμφωνα με δηλώσεις των υπουργών εξωτερικών και άμυνας της Λατινοαμερικάνικης αυτής χώρας, οι οποίοι καλούν τον αμερικανό ρπεσβευτή για εξηγήσεις.
Απο την άλλη πλευρά οι αμερικάνοι δηλώνουν πως επρόκειτο για "ατυχές" περοστατικό στα πλαίσια άσκησης του ναυτικού τους στα διεθνή χωρικά ύδατα. κατά την διάρκεια της άσκησης αναφέρουν αξιωματούχοι αμερικανοί υπήρξαν περιστασιακά προβλήματα στο σύστημα πλοήγησης των αεροσκαφών.
Το συμβάν αυτό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά απο καταγγελίες της αριστερής κυβέρνησης του Ούγκο Τσάβεζ εναντίων ΗΠΑ-ΚΟΛΟΜΒΙΑΣ, χώρες τις οποίες κατηγορεί η Βενεζουέλα πως προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν το καθεστώς της.
Και γιατί να μη το επιδιώξουν άλλωστε οι ΗΠΑ, μιας και η αριστερή κυβέρνηση του Τσάβεζ , απο τότε που ανέλαβε την εξουσία με εκλογές στην χώρα προέβει σ εμια σειρά απο εθνικοποιήσεις εταιρειών πετραιλαίου κ .α που μέχρι τότε βρίσκονταν στα χέρια πολυεθνικών εταιρειών.
Η πλειάδα κοινωνικών μέτρων για την καταπολέμηση της φτώχειας που πήρε η κυβέρνηση Τσάβεζ αποτελεί κόκκινο πανί για τις ΗΠΑ μιας και η εφαρμηγή κοινωνικής πολιτικής στην Νότιο Αμερική πλήττει σοβαρά τα συμφέροντα της υπερ-δύναμης.
Στην Βολιβία άλλωστε όπου η αριστερή κυβέρνηση Μοράλες έχει προβεί σε αντίστοιχα μέτρα , χτυπώντας το μεγάλο κεφάλαιο, έρχονται να προστεθούν αντίστοιχες καταγγελίες πως μεγαλοαφεντικά με χρηματοδότηση απο τισ ΗΠΑ κύρρηξαν ανεξάρτητη μια επαρχία της χώρας εφαρμόζοντας το μοντέλο ΚΟΣΣΟΒΟ με στόχο την αποσταθεροποίηση της εκεί κυβέρνησης.
Μάλλον μαίνεται ένας πόλεμος νεύρων και τακτικής χχαμηλής έντασης στην Λατινική Αμερική , μιας και μια σειρά απο χώρες της περιοχής στρέφονται προς προοδευτικές, αριστερές αντι-νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις. Θα δείξει αν αυτός ο χαμηλής εντάσεως πόλεμος θα εξελιχθεί σε πραγματικές εισβολές ή πολεμικές επιχειρήσεις ή όχι.
Ερώτημα που κυριαρχεί είναι πως οι ΗΠΑ θα βάλουν χέρι ξανά στην περιοχή μιας και μια τέτοια επιχείρηση κοστίζει πολλά και απαιτεί και μεγάλο αριθμό στρατού(αν φτάσουμε στο σενάριο της εισβολής). Μην ξεχνάτε πως την ίδια στιγμή Αμερικανικός στρατός βρίσκεται στο ΙΡΑΚ, ΚΟΣΣΟΒΟ, ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ, κάτι που ήδη κοστίζει πολλά χρήματα στους αμερικανούς πολίτες και το αντίκτυπο του στην οικονομία της χώρας έχει αρχίσει να φαίνεται με την κατάρρευση του συστήματος στεγαστικής δανειοδότησης -κάτι που έχει οδηγήσει πολλούς αμερικανούς (μέχρι χθες καθώς πρέπει πολίτες) στην έξωση απο τα σπίτια τους και το πέταγμα τους στον δρόμο.
Απο την άλλη εδώσ την Ελλάδα η κυβέρνηση μιλάει για μονόδρομο των ιδιωτικοποιήσεων και συνεχίζει παρά τις αντιδράσεις της κοινωνίας να συζη΄ταει πέραν του ΟΤΕ και για πούλημα άλλων επιχειρήσεων(χωρίς να έχει απαντήσει ακόμα γιατί πουλήθηκε ο ΟΤΕ-αν και οι μπαρμπάδες στα καφενεία έχουν δώσει την απάντηση τους.)
Επίσης μπανανία της λαντινικής Αμερικής της δεκαετίας του 60 θυμίζει η χώρα τις τελευταίες μέρες με τον χορό των αγωγών που ξενκίνησε γνωστός επιχειρηματίας εναντίων δυο πολιτικών και ενός συνδικαλιστή.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
© Copyright by SAMURAI KABATZA  |  Template by Blogspot tutorial