Τετάρτη 21 Μαΐου 2008

ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ





ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟ ΕΓΡΑΨΑ ΜΕ ΣΑΤΙΡΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ...

Αρχίσανε οι πανελλαδικές ή όπως αλλιώς τις λένε σήμερα(μιας και κάθε 2 χρόνια έρχεται μια κυβέρνηση και αλλάζει τα πάντα στην παιδεία). Μαθητές μέσα στο άγχος για να περάσουν στο πανεπίστημιο.
Άκουγα σε ένα ρεπορτάζ στην τηλεόραση μαθητές να μιλάνε για την ζωή και τους ρυθμούς που κάνουνε. 12-16 ώρες απο την ζωή τους περιστρέφεται γύρω απο τα εξής διάβασμα-μάθημα-φροντιστήριο-διάβασμα.
Είναι εκπληκτικό στις μέρες μας να βλέπεις νέα παιδιά στην τηλεόραση και να έχουν ρυτίδες στο πρόσωπο (λόγο της υπέρ-προσπαθειας που καταβάλλουνε για να περάσουνε στο πανεπιστήμιο)
Μαθητές, ψυχραιμία. Σοβαρευτείτε. Νέα παιδιά είστε που να πάρει ο διάολος και φέρεστε σαν φιλόδοξοι γιάπηδες που ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλον(απο την πρώτη λυκείου σας περνάνε την λογική του ανταγωνισμού σε σχέση με τον διπλανό σου και σας παίρνουν την ΖΩΗ)

Από το ελληνικό μεσοαστικό σπίτι όμως ξεκινάει αυτή η κατάντια του να μετατρέπονται νέα παιδιά σε άβουλα ρομποτάκια. Απο τα γενοφάσκια σου ακόμα η νεο-ελληνική οικογένεια σε πιέζει να βρεις το κατάλληλο δρόμο για επαγγελματική αποκατάσταση.
Πόσες φορές δεν έχουμε δει μπατσανάκηδες, κουμπάρους, θείους, συνιφάδες να στέκοντι πανω από ενα βρέφος και να ουρλιάζουνε "αυτός θα γίνει γιατρός","οχι αυτός θα γίνει δικηγόρος" και στο τέλος το παιδί καταλήγεισ τα 18 του να γίνει πρεζόνι.
Ακόμα και πρωτοχρονιά ή ανάσταση μέσα στην ελληνική οικογένεια αντί να σου ευχηθούν "καλή χρονιά" ή "χριστός ανέστη" σου λένε "άντε καλά μυαλά να ανεβάσεις τους βαθμούς σου να περάσεις σε καμιά καλή σχολή¨(οχί απλώς να περάσεις κάπου αλλά να ειναι και καλή σχολή).
Πόσες φορέσ δεν πήγε μαθητής στην μάνα του και της είπε
"μάνα έγινε βραχυκύκλωμα και το σπίτ μας άρπαξε φωτιά" και πήρε την απάντηση "εσύ να κοιτάς τα διαβάσματα σου και να μη σε νοιάζουν τα άλλα".

Και έτσι καταλήγουμε σε μαθητές που παίρνουν χάπια να αντέξουν το στρες, σε μαθητές που αυτοκτονούν επειδή δεν άντεξαν το φάσμα της αποτυχίας, σε μαθητές που τρελαίνονται.
Επίσης στην προσπαθεια του ένας γονέας να κάνει τον γιο του "άνθρωπο" χώνει φράγκα σε φροντιστήρια -μιλάμε για άπειρα λεφτά- για να τον στείλει μετά σε ιδιωτικό ΙΕΚ , όπου πάλι θα χώσει άπειρα φράγκα, για να αποφοιτήσει και να ειναι άνεργος μιας και είτε σπουδάσεις σε κρατικό είτε σε ιδιωτικό πανεπηστήμιο η ανεργία μαστίζει την χώρα. (τα γνώστα μη λέμε πάλι τα ίδια)
Οπότε μετά την αποφοίτηση και την ανεργία περνάνε στο επόμενο στάδιο. Αρχινάνε και σου λένε "Ως περήφανοι αριστεροί(ή ελληναράδες αν ειναι δεξιών πεποιθήσεων) θα πάρουμε άυριο τους δρόμους μαζί με σένα και θα φυλήσσουμε όλες τις κατουρημένες ποδιές που θα βρούμε , θα κάνουμε και δυο τρεις στοματικές ασκήσεις(χεχε ο νοών νοείτο)αν μαςε ζητηθεί μπας και βρεθεί μια θέση και για σένα"
Και όσα παιδιά δεν τρελλαθούν ή δε γίνουν πρεζάκια ή δεν αυτοκτονήσουν καταλήγουν να γίνουν οικογενειάρχες που θα κάνουν τα ίδια στα δικά τους πλέον παιδιά.
Ο πρώην πάνκης, ο πρώην μπαφάκιας, ο πρώην χουλιγκάνος της δεκαετίας του 90 τώρα πιέζει το παιδί του να περάσει σε μια σχολή διαφρετικά δε θα έχει μούτρα να κυκλοφορήσει στην κοινωνία.
Και όσοι απο μάς την δεκαετία του 90 δε περάσαμε σε μια σχολή και είμαστε σήμερα χαμηλόμισθοι ή άνεργοι προσπαθεί η ίδια η οικογένεια να μας επιβάλλει να νιώθουμε ντροπή, αποτυχία και όνειδος.
Τ ι λέτε ρε; πάτε καλά;
Για συμμαζευτείτε.
Αντί να πιέσεται όλοι μαζί για ελεύθερη είσοδο στα πανεπιστήμια των μαθητών (και όχι μόνο) κάθεστε και παίζεται με τους άδικους κανόνες που έχουν επιβάλλει οι εκάστοτε εξουσίες και πιέζεται τα παιδιά σας.
Σου φταίει ο γάιδαρος και χτυπάς το σαμάρι; Για σκέψου το μικροαστέ πρώην επαναστατη έλληνα καθώς πρέπει γονέα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
© Copyright by SAMURAI KABATZA  |  Template by Blogspot tutorial