Πέμπτη 19 Ιουνίου 2008

ΚΑΥΚΑΣΟΣ, ΜΙΑ ΒΟΜΒΑ ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ






Συνεχίζεται η κριση στον Καύκασο και συγκεκριμένα στην περιοχή της Αμπχαζίας, όπου στις αρχές της εβδομάδς συνελληφθησαν ρώσοι στρατιώτες απο Γεωργιανούς με την κατηγορία οτι μετέφεραν όπλα παράνομα. Να υπενθυμίσω οτι απο την δεκαετία του 90 ηΑμπχαζία έχει κυρήξει μονομερώς την αυτνομία της απο την Γεωργία και η Ρωσία έχει συνδράμει να την βοηθήσει και με την αποστολή στρατού(μιας και η Γεωργία φλερτάρει με το αΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ).
Ο αντιστράτηγος Αλεξάντρ Μπουρουτίν, πρώτος υπαρχηγός του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, δήλωσε στη Μόσχα ότι στο περιστατικό με την σύλληψηξ των ρώσων στρατιωτών , οι Ρώσοι δείξανε αυτοσυγκράτηση αλλά προειδοποίησε πως κάτι τέτοιο δεν θα επαναληφθεί στο μέλλον λέγοντας χαρακτηριστικα πωσ η υπομονή των Ρώων στρατιωτών έχει και τα όρια της.
Η Αμπχαζία είναι ένας μοχλός πίεσης εδώ και χρόνια απο πλευράς Ρωσίας προς την Γεωργία μιας και η πρώτη δ εθα ήθελε με τίποτα να δει στα νότια σύνορα της να αναπτύσονται ΝΑΤΟΙΚΕΣ δυνάμεις για ευνόητους λόγους.
Το χαρτί της Αμπχαζίας χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα και στην περίπτωσαη του Κοσσόβου. Η διεθνής κοινότητα θεώρησε πως καλώς μεν το Κόσσοβο "εξεγέρθηκε" και αποκόλλησε απο την Σερβία, δεν αναγνωρίζει δε την ίδια ακριβώς περίπτωση του λαού της περιοχής του Καυκάσου.
Η μη -αναγνωρισμένη κυβέρνηση των Αμπχάζιων διεμύνησε πως αν η διεθνής κοινότητα αναγνώρισει τελικα το Κόσσοβο θα πρέπει να πράξει το ίδιο και με την Αμπχαζία (μιας και πρόκειτε με ελάχιστες σχεδόν διαφορές για την ίδια ακριβώς περίπτωση).


Παρόμοια ειναι και η περίπτωση της Νότιας Οσετίας, επίσης μιας περιοχής που κυρηξε την αυτνομία της απο την Γεωργία.


Επίσης ακόμα μια περιοχή που ζητήσε την απόσχιση της απο την Γεωργία μερικά χρόνια πριν ειναι και αυτή της Ατζαρίας
Παρ ολα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γεωργία σαν χώρα(οικονομικά , γεωπολιτικα κλπ) δεν δίστασε να στείλει στρατό στο Ιράκ στο πλευρό των αμερικάνων.
Σε όλες αυτές τις περιοχές αυτές ζουν ακόμα πόντιοι καυκάσιοι και κανείς δεν ξέρει αν αύριο θα ξεσπάσει πάλι πόλεμος όπως στις αρχές της δεκαετίας του 90.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
© Copyright by SAMURAI KABATZA  |  Template by Blogspot tutorial