Τρίτη 10 Ιουνίου 2008

Οι ιδεολογικές αναζητήσεις Ν.Δ , ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ


το παρακατω κειμενο ειναι ανατυπωση απο το μπλογ του

http://greekpoliticalreview.blogspot.com/

10/6/2008

Οι ιδεολογικές αναζητήσεις Ν.Δ , ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Μια πολύ καλή "έρευνα" (τι έρευνα δηλαδή δηλώσεις ήταν) παρουσίασε ο Γρηγόρης Ρουμπάνης της Ελευθεροτυπίας χθες σχετικά με τις θεωρητικές και ιδεολογικές κυρίως θέσεις των τριών πρώτων κομμάτων στις δημοσκοπήσεις . Αρχικά να επισημάνω ότι η απουσία τουλάχιστον του ΚΚΕ (το Λαός έτσι κι αλλιώς δεν έχει θέσεις γενικότερα) χτύπησε δυνατά . Το ξεπερνάω όμως
και πάω στην ουσία των δηλώσεων Ρουσόπουλου , Χρυοχοίδη και Τσίπρα .

Στο ρεζουμέ βγαίνει αδιέξοδο και καλά από την "ελεύθερη" και πάντα υποστηρίζουσα της συμμαχίας Πασόκ-Σύριζα Ελευθεροτυπία αλλά εγώ θα το πάω από άλλο δρόμο .

Τι είπαν λοιπόν οι κύριοι πολιτικοί :

Ρουσόπουλος : «Οι παγκόσμιες εξελίξεις είναι τέτοιες που αμφιβάλλω αν η Αριστερά μπορεί να τις παρακολουθήσει, πολύ περισσότερο να κυβερνήσει ή να συγκυβερνήσει μέσα σ' αυτές»

Χρυσοχοίδης : «Ο ΣΥΝ δεν διαθέτει προοδευτική ατζέντα διακυβέρνησης, παρά μόνο ευκαιριακή ατζέντα διαμαρτυρίας , η οποία ως τέτοια δεν απαντά στα προβλήματα του τόπου»

Σχόλιο greekpoliticalreview
: Η αιώνια καραμέλα του δικομματισμού που ακόμα και τώρα βρίσκει ακροατές και μάλιστα ένθερμους .

Τσίπρας
: «Θεωρούμε ότι η διαμόρφωση μιας νέας πλειοψηφίας δεν είναι κατ' αρχήν ζήτημα συνεννόησης πολιτικών δυνάμεων σε επίπεδο κορυφής, αλλά ζήτημα διαμόρφωσης νέων συσχετισμών μέσα στην κοινωνία»

Σχόλιο greekpoliticalreview
: Η θεωρητική συζήτηση πάντα καταλήγει σε θρίαμβο των αριστερών . Και βέβαια αυτό που λέει ο Τσίπρας είναι και η ουσία της υπόθεσης . Πάντα θεωρητικά . Γκρεμίζοντας κάθε επιχείρημα της πολιτικής ελίτ (που ο κόσμος ο πολύς σιχαίνεται) θέτει θέμα κοινωνικής επαγρύπνησης και ασχολίας με τα κοινά . Το ζητούμενο είναι πως αυτή η αλλαγή από τη βάση θα αρχίσει να φαίνεται και στη καθημερινότητά μας και κατά πόσο μπορεί ο Σύριζα με επικοινωνιακά και μόνο μέσα να λυγίσει αυτή την δύσκολη μάζα που ακόμα ψάχνεται .

Και έρχεται και προσθέτει ο Τσίπρας : «Υπάρχει γενικά η άποψη ότι όποιος είναι υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων, της σύνταξης στα 70 και των απλήρωτων υπερωριών έχει ρεαλιστικές προτάσεις και όποιος είναι υπέρ της δημόσιας παιδείας του κοινωνικού χαρακτήρα της ΔΕΗ και της καλοκαιρινής κανονικής άδειας, διέπεται από στείρο καταγγελτισμό. Αυτό που μας ενδιαφέρει εμάς είναι να υπάρξει συγκεκριμένη πολιτική στρατηγική, που θα απελευθερώνει την κοινωνία από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του "σπρώξτε τα πάντα στην ελεύθερη αγορά". Θέλει τη διεύρυνση των δημόσιων αγαθών (μέτρα) , δημόσιο έλεγχο σε στρατηγικής σημασίας τομείς , κοινωνική πολιτική (πάλι μέτρα) , στήριξη (με τι μέτρα?) των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και της μαύρης εργασίας, μέτρα για την ενίσχυση της σταθερής και μόνιμης απασχόλησης, πολιτική έξω από τη λογική της αγοράς σε ζητήματα όπως η περιφερειακή ανάπτυξη και το περιβάλλον.»

Σχόλιο greekpoliticalreview
: Αυτό είναι και ένα μήνυμα στους νέους ανθρώπους που βλέπουν την κατάσταση να βαλτώνει επικίνδυνα . Η τάση που λέει ότι η αριστερά δοκιμάστηκε , έχασε και πλέον δεν δικαιούται δια να ομιλεί ή ότι οι αριστεροί είναι χαζοί ρομαντικοί ουμανιστές είναι από ηλίθια εώς και ρατσιστική . Βέβαια όλα αυτά στη θεωρία γιατί στη πράξη ο Σύριζα ακόμα ψάχνεται . . . απ΄ότι φαίνεται και από τα πολλά "μέτρα" που προτείνει .

Η πολιτική ιδεολογία της Ν.Δ στο θέμα του πολιτικού σκηνικού χωρίς περαιτέρω σχολιασμό στο θέμα δια στόματος Ρουσόπουλου είναι : «Κατά τα λοιπά -συμπληρώνει- θα μιλούσα και για διχασμό μεταξύ της Αριστεράς και του ΠΑΣΟΚ, αλλά το τελευταίο δεν είναι αριστερό κόμμα. Είναι ένα μικροαστικό κόμμα το οποίο επιχειρεί με δήθεν αριστερή φρασεολογία να προσελκύσει ψηφοφόρους. Κατά συνέπεια, συμπεραίνεται ότι το ΠΑΣΟΚ είναι στο όνομα και στα λόγια σοσιαλιστικό όταν βρίσκεται στην αντιπολίτευση, κάτι άλλο, κάτι νεφελώδες όταν κυβερνά, παρ' ότι το ίδιο αυτάρεσκα θέλει να συγκαταλέγεται στα λεγόμενα αριστερά κόμματα».

Σχόλιο greekpoliticalreview
: Η μικροαστική κοινωνία του 80 (που ήταν και ο λαός που στήριξε τον Ανδρέα Παπανδρέου) έγινε μεσοαστική εκτός κάποιων που τράφηκαν κρατικά και εξελίχθηκαν σε μεγαλοαστούς . Αυτό χτυπάει στα αυτιά των Πασόκων που στη λέξη μικροαστός βγάζουν σπυράκια πλέον οι φαγωμένοι στελεχάνθρωποι και ο Ρουσόπουλος "μανούλα" στο επικοινωνιακό παιχνίδι το χτυπάει αλλά το να λες τέτοια σε ερώτηση για την πολιτική θέση του κόμματός σου απέχει πολύ από πολιτική συζήτηση και περνάει στα όρια της μαύρης προπαγάνδας.Ρε φίλε την θέση του κόμματός σου ζήτησαν όχι τη κριτική του αντιπάλου. Και βέβαια απέφυγε να μας πει ο κ. Ρουσόπουλος πως ηττήθηκε η φιλελεύθερη πολιτική στο τομέα του πληθωρισμού (που ακόμα και ο Τρισέ αποτυγχάνει να τον συγκρατήσει ακόμα και με αύξηση επιτοκίων) .

Και καταλήγει με το πάντα εκφοβιστικό εμμονικό σύνδρομο της δεξιάς : «η άνοδος της Αριστεράς, αν αυτό αποτελέσει επιλογή του πολίτη και στην κάλπη , δεν θα διχάσει την πολιτική ζωή . Θα καθυστερήσει απλώς την εξέλιξη της χώρας σε μια ανταγωνιστική πορεία που οφείλει να ακολουθεί τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Και μόνο το παράδειγμα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης αρκεί να δώσει απάντηση στο ερώτημά σας».

Σχόλιο greekpoliticalreview : Το ζητούμενο όμως πλέον κύριε Ρουσόπουλε είναι η ευημέρια του λαού κι όχι η ανάπτυξη στους δείκτες που παρουσιάζετε στις Ευρωπαικές Συνόδους . Αυτό το στάδιο (δηλαδή ανάπτυξη για την ανάπτυξη) τουλάχιστον ως έθνος το έχουμε ξεπεράσει και πλέον απαιτούμε ανάπτυξη για την ευημέρια των πολιτών .

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
© Copyright by SAMURAI KABATZA  |  Template by Blogspot tutorial