Παρασκευή 27 Ιουνίου 2008

ΝΕΣΤΟΡ ΜΑΧΝΟ



Στα ταραγμένα χρόνια της Ρωσικής επανάστασης αξίζει προσοχής μια μορφή, αυτή του Νέστορ Μάχνο. Ουκρανός επαναστάτης στα16 του χρόνια καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη για μια τεροριστική ενέργεια κατά του τσαρικού καθεστώτος. Μετά την επανάσταση του 1917 αποφυλακίζετια και επιστρέφει στο χωριό του, στο Γκιουλάι Πολέ, μερικά χιλιόμετρα νοτιότερα της πόλης του Χάρκοβο. Εκεί συναντά την επανάστασ να συνθλίβεται απο την μπότα των κομισάριων μπολσεβίκων που βούλωνται να διαλύσουν τα ελεύθερα σοβιέτ(εργατικά συμβούλια) και να δημιουργήσουν νέα κάτω απο την κομματική κυριαρχία τους.
Η Ουκρανία της εποιχής εκείνης δέχεται την επίθεση των Αυστρο-Ούγγρων και Γερμανών απο τη μια μεριά και των εθνικιστών συντηρητικών απο την άλλη. Ο Μάχνο μαζί με αναρχικούς της περιοχής συστήνουν αντάρτικα σώματα και βάλλουν κατά των ξ΄λενων κατακτητών. Μετά την αποχώρηση των κατακτήτων οι συντηρητικοί αντεπαναστάτες εθνικιστές προσπαθούν να θέσουν την Ουκρανία υπό τον έλεγχο τους(αποζητουν μια ανεξάρτητη Ουκρανία, όχι ομως και επαναστατική). Τότε ειναι που ξεσπάνε πάλι συγκρούσεις.
Αργότερα ειναι η σειρά των τσαρικών στρατηγών (Λευκών) που θέλουν να θέσουν την περιοχή υπο στην κυριαρχία τους και να διαλύσουν τις ελευθεριακές δομές που έχουν στήσει οι αντεξουσιαστές Ουκρανοί αγρότες.
Μετά την ήττα των Λευκών, ειναι ο υπουργός άμυνας των Μπολσεβίκων, Τρότσκυ που συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό στρατού και επιτίθεται στο κίνημα που συμμετέχει και ο Μάχνο. Την πρώτη περίοδο των συγκρούσεων, σημειώνονται μαζικές λιποταξίες ρώσων στρατιωτών που πλαισιώνουν τον αντάρτικο στρατό του Μάχνο. Στην Ουκρανία οι φαντάροι αυτοί είδαν να εφαρμόζεται στην πράξη το όραμα που είχαν οι Ρώσοι εργάτες όταν ξεσηκώνονταν το 1917, πριν το διαστρεβλώσουν, αλλοιώσουν και αλλοτριώσουν οι εξουσίες των μπολσεβίκων και των κομισάριων τους.
Ο Τρότσκυ για να συντρίψει το κίνημα των Ουκρανών αντεξουσιαστών φέρνει στρατό απο τις περιοχές του Καζακσταν, Ουζμπεκιστάν. Βασικό..."προταίρημα" για αυτούς τους φαντάρους ειναι πως δεν ειναι Ρώσοι και πως δεν ήρθαν ακόμα σε επαφή με τον αέρα της; επανάστασης. Ο μοναδικός φόβος των λαών της στέππας ειναι αν το νεό καθεστώς θα κρατικοποιήσει τις καμήλες τους, οπως εξήγγειλε νωρίτερα. Ο Τρότσκυ τους δινει τον λογο του πως αν καταπνίξουν την επαναστάση του Μάχνο δε θα κρατικοποιηθούν οι καμήλες τους και τότε ειναι που ρίχνεται ενάντια στους κουρασμένους αντάρτες ένας στρατός απο αμέτρητους αντιπάλους.
το μαχνοβίτικο κίνημα που πολεμούσε απο το 1918, το 1924 βιώνει την ήττα.
Μετά την ήττα του ο Τρότσκυ δεν τηρεί την υπόσχεση του στους ΟΥΖΜΠΕΚΟΥΣ και ΚΑΖΑΧΟΥΣ και κρατικοποιεί εν τέλει τις καμήλες τους.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
© Copyright by SAMURAI KABATZA  |  Template by Blogspot tutorial