Τρίτη 22 Ιουλίου 2008


ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΕΙΜΕΝΕΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΤΥΠΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ
http://www.cebil.gr/nnews112.html



Συνελήφθη ο Κάρατζιτς

(22/7/2008 7:55:00)

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας στη διάρκεια του πολέμου, Ράντοβαν Κάρατζιτς, ένας από τους πλέον καταζητούμενους ανθρώπους στον κόσμο, συνελήφθη στη Σερβία, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας, Μπόριτς Τάντιτς επισήμως. Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εγκλήματα πολέμου, παραβίαση των κανόνων πολέμου και μαζικές διώξεις μη σερβικού πληθυσμού κατά την διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία την περίοδο 1992-1995.
Ο Κάρατζιτς γεννήθηκε το 1945 στο Μαυροβούνιο. Σπούδασε στο Σεράγεβο Ιατρική και αργότερα ειδικεύτηκε στην ψυχιατρική. Εισήλθε στην πολιτική το 1989 όταν εξελέγη πρόεδρος του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS)στη Βοσνία. Τον Μάιο του 1992 εξελέγη πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας στη Βοσνία και παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι τον Ιούλιο του 1996. Κατά την διάρκεια του πολέμου ασκούσε, συνταγματικά, καθήκοντα ανωτάτου διοικητή των ενόπλων δυνάμεων της σερβικής Δημοκρατίας. Το Νοέμβριο του 1995 απαγγέλθηκε από την εισαγγελία του ΔΠΔ της Χάγης εναντίον του Κάρατζιτς κατηγορητήριο για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Ο πρώην ηγέτης των Σερβοβόσνιων οδηγήθηκε στο ανακριτή του ειδικού δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου στο Βελιγράδι.






Σύμφωνα με τα ΜΜΕ στη Σερβία το δικαστήριο αναμένεται σήμερα να αποφασίσει την έκδοσή του Διεθνές Δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Σερβίας μετέδωσε ότι ο Κάρατζιτς συνελήφθη σε σπίτι στο κέντρο του Βελιγραδίου.
Περίπου πενήντα υπερεθνικιστές, ορισμένοι εκ των οποίων φορούν κουκούλες, συγκεντρώθηκαν έξω από την έδρα του δικαστήριου εγκλημάτων πολέμου στο Βελιγράδι διαμαρτυρόμενοι για τη σύλληψη του πρώην πολιτικού ηγέτη των Σερβοβοσνίων, Ράντοβαν Κάρατζιτς.
Οι διαδηλωτές, υποστηρικτές του υπερεθνικιστικού κινήματος Ομπραζ, είναι περικυκλωμένοι από αστυνομική δύναμη τετραπλάσια σε αριθμό από τους ίδιους, σύμφωνα με τις εικόνες που πρόβαλε το τηλεοπτικό κανάλι Β92. Το κανάλι πρόσθεσε πάντως ότι η κατάσταση είναι "υπό έλεγχο".






Διεθνείς αντιδράσεις

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι-μου, χαρακτήρισε "ιστορική στιγμή για τα θύματα" τη σύλληψη, το βράδυ της Δευτέρας, του πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων, Ράντοβαν Κάρατζιτς, που κατηγορείται για γενοκτονία στη Βοσνία.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Λευκός Οίκος για τη σύλληψη του καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου, Ράντοβαν Κάρατζιτς, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι με τη σύλληψη αυτή αποδίδεται σεβασμός στα θύματα των εγκλημάτων που έγιναν στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

"Η σύλληψη αυτή αποδεικνύει με σαφήνεια τη θέληση της νέας κυβέρνησης του Βελιγραδίου να φέρει τη Σερβία κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να συμβάλλει στην προσπάθεια για την ειρήνευση και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια", ανέφερε ο Σαρκοζί σε ανακοίνωσή του.

Η Ολλανδία, μια χώρα που μπλοκάρει την προσέγγιση της Σερβίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, χαιρέτισε απόψε το "πελώριο βήμα προς τα εμπρός" που έκανε το Βελιγράδι με τη σύλληψη του πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων, Ράντοβαν Κάρατζιτς.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, χαιρέτισε απόψε τη σύλληψη του πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων, Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος κατηγορείται για γενοκτονία και δήλωσε ότι η σύλληψη αυτή θα ανοίξει το δρόμο για "ένα καλύτερο μέλλον για τη Σερβία".






Σοκαρισμένη δηλώνει η σύζυγος του από την είδηση της σύλληψής του

Σοκαρισμένη από τη σύλληψη του Ράντοβαν Κάρατζιτς δήλωσε η σύζυγος του πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων, Λιλιάνα Ζέλεν-Κάρατζιτς μιλώντας σε δημοσιογράφους που συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι της στο Πάλε της Βοσνίας.
"Όταν το άκουσα αιφνιδιάστηκα και δεν το πίστευα... Τουλάχιστον τώρα ξέρω ότι ζει", είπε, διευκρινίζοντας ότι πληροφορήθηκε τη σύλληψη από την κόρη της, Σόνια, που της τηλεφώνησε για να την ενημερώσει.
Πριν από μερικά χρόνια η Ζέλεν-Κάρατζιτς είχε καλέσει δημοσίως το σύζυγό της να παραδοθεί για να πάψει η οικογένειά του να υποφέρει από τις συνεχείς έρευνες και τη δύσκολη θέση στην οποία είχε περιέλθει λόγω της φυγοδικίας του.


ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΜΕΡΙΚΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΑΚΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΣΤΗΝ ΒΟΣΝΙΑ , ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΡΑΖΙΤΣ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΜΕΤΕΔΩΣΑΝ ΤΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ
Β-92 ΚΑΙ ΒΒC


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
© Copyright by SAMURAI KABATZA  |  Template by Blogspot tutorial