Σάββατο 12 Ιουλίου 2008

-KAZIM KOYUNCU anisina…..

-KAZIM KOYUNCU anisina…..

kazimishi_1.jpg

Πυκνό το χιόνι και ένας λυσσασμένος αέρας που κατέβαινε τον Βόσπορο επιδείνωνε κατά πολύ την κατάσταση.

Το κρύο τσουχτερό και εμείς ανεβαίναμε σιγά-σιγά προς τον Ταξίμι. Έτσι και αλλιώς μια βόλτα στην Μεγάλη Οδό και κάτω από οποιεδήποτε συνθήκες έχει την αξία της και πάντα σεkazm59.jpg αποζημιώνει.

Βιβλιοπωλεία, ασημικά, ζαχαροπλαστεία, πλανόδιοι (ο Yasar με την άσπρη καθαρή στολή του ήταν ακόμη εκεί, στην γνωστή γωνιά του. Το καλύτερο isli kofte της Ανατολής). Μουσικές, μυρουδιές της Πόλης όλα αρμονικά ανακατεμένα.

Καθώς ανεβαίναμε ακούμε έξω από ένα δισκοπωλείο μια μονότονη, ξερακιανή και έντονη μουσική. Μπάσα, κιθάρες, κεμεντζέ , όλα μπουρδουκλωμένα.

- Ne demek arkadasim ? fgggg.jpg

-Fatime , Kazim Koyuncu

http://www.youtube.com/watch?v=Y-4BPq9KLyc

Kazim Koyuncu. Το επαναστατημένο παιδί της Μαύρης Θάλασσας. Γεννήθηκε στην Χόπα, πόλη της Μαύρης Θάλασσας ανατολικά της Τραπεζούντας . Εγκατέλειψε τους λαούς της Ανατολής και οι δημοκρατικές δυνάμεις της Τουρκίας έχασαν έναν από τους πολύτιμους τραγουδιστές τους.

Στις 25 Ιουνίου 2005 στα 33 του στο αμερικανικό νοσοκομείο της Πόλης χτυπημένος από καρκίνο στα γεννητικά όργανα.

Το 1993 έφτιαξε το πρώτο λάζικο ροκ συγκρότημα με το όνομα “Zugasi Berepe” (τα παιδιά της θάλασσας στα λάζικα) πραγματοποιώντας δύο αλμπουμ “Va Miskuman” και “Igsaz”. Το 2001 δημιουργεί μόνος του τον δίσκο “Viya” και το 2004 το δίσκο “Hayde” . Συνέβαλε αποφασιστικά στην προώθηση της λάζικης γλώσσας και πολιτισμού, μιας αρχαίας γλώσσας που το κράτος βάλθηκε να σβήσει. Από τα ιδρυτικά μέλη της ένωσης για τα θεμελιώδη δικαιώματα στην Πόλη.

66558.jpgΣεμνός , τρυφερός ταγμένος πάντα με την πλευρά των αδύνατων. Τα βομβαρδισμένα παιδιά της Φαλούτζα και της Βαγδάτης δεν τον άφηναν ασυγκίνητο. Έχει συμμετάσχει σε πολλές συναυλίες διαμαρτυρίας ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ, ενάντια στο ΝΑΤΟ, ενάντια στην ρύπανση που προκαλούν μεγάλες επιχειρήσεις και πυρηνικά εργοστάσια. Ρύπανση που τελικά χτύπησε τον ίδιο , την οικογένειά του , όπως και πολλούς στην Μαύρη Θάλασσα καθώς βρέθηκαν εκτεθειμένοι σε καρκίνους που το ποσοστό τους αυξήθηκε θεαματικά μετά την τραγωδία του Τσέρνομπιλ. Το μόνο μέτρο που έλαβε η τουρκική κυβέρνηση ήταν τα διαφημιστικά σποτάκια για πολλή κατανάλωση τσαγιού (βασικό προϊόν της περιοχής) το οποίο τελικά επιδείνωσε την κατάσταση.

Στην κηδεία του που εξελίχθηκε σε διαδήλωση, στο φέρετρό του στο κέντροkazim5.jpg του κατάμεστου γηπέδου της Χόπα διέκρινες τις μεγάλες του αγάπες. Το κίνημα, η κοκκινόμαυρη σημαία, η φανέλα της Trabzonspor και στο πλάϊ η κιθάρα του.

kazim790.jpg

Ιούνιος 25, 2008 - Δημοσιεύθηκε από Πόντος και Αριστερά | -Μειονότητες στην Τουρκία | | 13 Σχόλια

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
© Copyright by SAMURAI KABATZA  |  Template by Blogspot tutorial