Κυριακή, 10 Αυγούστου 2008

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΟΣΕΤΙΑ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Τ0 ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΤΥΠΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΘΗΝΑΙΚΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΕΚΤΕΝΕΣΤΑΤΟ ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΟΣΕΤΙΑΣ.

Στη δίνη του πολέμου ο Καύκασος

Συνεχίζονται οι πολεμικές συγκρούσεις στον Καύκασο. Νωρίς το πρωί, ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Τμπιλίσι, ενώ οι ισχυρές εκρήξεις συγκλόνησαν την πόλη. Ο ρωσικός στρατός απέκλεισε τη Μαύρη Θάλασσα και σύμφωνα με το γεωργιανό υπουργείο Εσωτερικών κατέλαβε το Τσκινβάλι. Νωρίτερα, η Γεωργία είχε αποσύρει τις δυνάμεις της από την αποσχισθείσα περιοχή της Νότιας Οσετίας όπου συγκρούονταν με ρωσικές δυνάμεις για τον έλεγχο της πρωτεύουσας Τσκινβάλι. Σύμφωνα με ανακοίνωση της γεωργιανής κυβέρνησης, δέκα χιλιάδες ρώσοι στρατιώτες εστάλησαν ως ενισχύσεις τις τελευταίες ώρες στην Γεωργία.

Από την πλευρά τους, οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις δηλώνουν ότι οι γεωργιανές δυνάμεις εξακολουθούν να παραμένουν στην αποσχισθείσα περιοχή της Νότιας Οσετίας παρά την ανακοίνωση του Τμπιλίσι ότι αποσύρθηκαν, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ.

Ρωσικά πολεμικά πλοία τα οποία έφθασαν σήμερα στις ακτές της Γεωργίας στη Μαύρη Θάλασσα έχουν εντολή να εμποδίσουν να φθάσουν όπλα στο κράτος του Καυκάσου, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ επικαλούμενο πηγή του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.

Γεωργιανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι η Ρωσία μετακίνησε 6.000 στρατιώτες εντός του εδάφους της και άλλους 4.000 από θαλάσσης κι ετοιμάζεται να προχωρήσει σε επίθεση εναντίον των δυνάμεων της χώρας.Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση της Γεωργίας προγραμμάτιζε την κατεπείγουσα επιστροφή δυνάμεών της από το Ιράκ αεροπορικώς.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες διπλωματικές πληροφορίες η Ρωσία έχει απειλήσει να αποκλείσει τις ακτές της Γεωργίας με το στόλο της στην Μαύρη Θάλασσα και να επεκτείνει ακόμη περισσότερο τους αεροπορικούς της βομβαρδισμούς εάν η κυβέρνηση Σακασβίλι δεν αποσύρει τις δυνάμεις της από τη Νότια Οσετία.

Ο βοηθός του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ αρμόδιος για τις ειρηνευτικές αποστολές Έντμοντ Μουλέτ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την δυνητική εξάπλωση των εχθροπραξιών που μαίνονται στη Γεωργία και στην Αμπχαζία, περιοχή η οποία έχει ανακηρύξει την ανεξαρτησία της.

Τονίζοντας πως σημειώθηκαν "πολύ μεγάλοι αριθμοί νεκρών, προσφύγων κι εκτενείς καταστροφές" ήδη, ο διπλωμάτης από τη Γουατεμάλα πρόσθεσε πως "αυτήν τη στιγμή ανησυχούμε ιδιαίτερα για το ότι η σύγκρουση μοιάζει να εξαπλώνεται πέραν της Νότιας Οσετίας στην Αμπχαζία".

"Οι στρατιωτικοί παρατηρητές της UNOMIG αναφέρουν ότι συνεχίζονται οι στρατιωτικές προετοιμασίες από τις de facto αρχές της Αμπχαζίας για μια επιχείρηση στο άνω τμήμα της κοιλάδας Κοντόρι, πιθανότατα αύριο το πρωί".

Ο Μουλέτ είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι οι Αμπχαζικές αρχές του ζήτησαν ρητώς να αποσύρει τους στρατιωτικούς παρατηρητές του ΟΗΕ, από την κοιλάδα, χωρίς να εξηγήσουν το λόγο. Οι άνδρες της UNOMIG μετακινήθηκαν στη βάση τους στο Σουκούμι για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να βρεθούν σε διασταυρούμενα πυρά ανάμεσα στο στρατό της Γεωργίας και Αμπχάζιους αυτονομιστές.

Νωρίτερα χθες ο Γεωργιανός πρόεδρος Μιχαήλ Σακασβίλι είχε δηλώσει ότι αποκρούσθηκαν επιθέσεις στην περιοχή. Ο πρεσβευτής της Μόσχας στα Ηνωμένα Έθνη Βιτάλυ Τσούρκιν δήλωσε ότι δεν έχει πληροφόρηση για τα τεκταινόμενα στην Αμπχαζία. Ο Τσούρκιν συνέκρινε τη Ρωσική δράση στη Νότια Οσετία με εκείνη του ΝΑΤΟ το 1999 στο Κοσσυφοπέδιο, κατηγορώντας το Τμπιλίσι για την διάπραξη "γενοκτονίας" κι "εθνοκάθαρσης"--κατηγορία, ακριβώς, που διατύπωσε και ο Σακασβίλι σε βάρος της Ρωσίας και της Νότιας Οσετίας.

Ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε χθες μια ξαφνική επίσκεψη στην ευρυσκόμενη υπό ένταση περιοχή του Καυκάσου για να συζητήσει με στρατηγούς το θέμα της διαμάχης για τη Νότια Οσετία.

Μιλώντας στη συνάντησή του με τους στρατηγούς που μεταδόθηκε από την τηλεόραση ο κ. Πούτιν ανέφερε ότι η πλήρης επέμβαση της Ρωσίας στη διαμάχη δεν είναι ένας ανοικτός πόλεμος με τη Γεωργία , αλλά η νομιμότητα της διατήρησης της ειρήνης που επιτρέπει στη Ρωσία να παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην περιοχή.

"Η Ρωσία επί αιώνες παίζει στην περιοχή αυτή έναν πλήρως θετικό, σταθεροποιητικό ρόλο, ήταν πάντα εγγυητής της ασφάλειας , της συνεργασίας και της προόδου", τόνισε ο ρώσος πρωθυπουργός.

Ο κ. Πούτιν υποσχέθηκε να προσφέρει η ρωσική κυβέρνηση μισό δισεκατομμύριο δολάρια για την ανοικοδόμηση της κατεστραμένης πρωτεύουσας της Νότιας Οσετίας, Τσχινβάλι και ανέφερε ότι οι μάχες άρχισαν όταν τα γεωργιανά στρατεύματα αντιπαρετέθηκαν στους ρώσους στρατιώτες διατήρησης της ειρήνης.

Aνθρωπιστικό δράμα

Τουλάχιστον 2.000 άμαχοι σκοτώθηκαν στην πρωτεύουσα της Νότιας Οσετίας, Τσκινβάλι, από τις συγκρούσεις μεταξύ των ρωσικών και των γεωργιανών δυνάμεων, δήλωσε ο ρώσος πρεσβευτής στη Γεωργία στο πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφαξ,

Ο Βιατσεσλάβ Κοβαλένκο δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ότι 13 μέλη των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων σκοτώθηκαν και περίπου 70 άλλοι τραυματίστηκαν από τις εχθροπραξίες.

Την ίδια ώρα, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ δήλωσε ότι στη Νότια Οσετία συντελείται γενοκτονία.

"Αυτό που συμβαίνει στη Νότια Οσετία μπορεί να χαρακτηριστεί ως εθνοκάθαρση και γενοκτονία", δήλωσε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο Ντμίτρι Ρογκόζιν.

Ο ρώσος πρεσβευτής στο ΝΑΤΟ είπε ακόμα ότι η Ρωσία δεν θεωρεί ότι βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Γεωργία και ότι δεν υπάρχει περιθώριο διαλόγου αν οι γεωργιανές δυνάμεις δεν παύσουν πυρ και αποσυρθούν από τη Νότια Οσετία.

Ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους, δήλωσε ότι ο μοναδικός τρόπος για την εκτόνωση της κρίσης είναι να αποσυρθούν τα γεωργιανά στρατεύματα από τη Νότια Οσετία.

Ο ίδιος είπε ότι πρέπει να υπογραφεί και συμφωνία μεταξύ των αυτονομιστών της Νότιας Οσετίας και της Γεωργίας, με την οποία- και οι δύο πλευρές- θα δεσμεύονται να μην επιτεθούν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Ο Μεντβέντεφ είπε ότι υπάρχουν χιλιάδες θύματα και δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες στη Νότια Οσετία, καθώς και τεράστιες καταστροφές ως αποτέλεσμα "των βάρβαρων ενεργειών" των γεωργιανών αρχών.

Μοναδικός στόχος της Ρωσίας είναι ο τερματισμός της βίας το συντομότερο δυνατό και η προστασία των αμάχων, είπε ο ρώσος πρόεδρος στον αμερικανό ομόλογό του.

Αντιδράσεις από τη Διεθνή Κοινότητα

Η Ευρωπαική Ενωση προέτρεψε τη Ρωσία να σεβαστεί την"κυριαρχία" και την "εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά της" σύμφωνα με γραπτή διακήρυξη της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ που δημοσιοποιήθηκε αργά χθες.

Η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε σήμερα ότι "στις αρχές της επόμενης εβδομάδας" θα πραγματοποιηθεί σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης που θα προσπαθήσουν να διευθετήσουν την κρίση ανάμεσα στη Ρωσία και τη Γεωργία.

Η γαλλική προεδρία σε άλλη της ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι ο γάλλος ΥΠΕΞ Μπερνάρ Κουσνέρ θα μεταβεί "μόλις καταστεί δυνατό στην περιοχή" για να προτείνει μια "έξοδο από την κρίση" που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στη Ρωσία και την Γεωργία.

Η Ρωσία χρησιμοποίησε "δυσανάλογη" δύναμη στη σύγκρουση της στη νότια Οσετία με την Γεωργία και πρέπει αμέσως να αποσύρει τα στρατεύματα της και να συμφωνήσει σε μια εκεχειρία με το Τμπιλίσι, δήλωσε ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος.

Από την άλλη πλευρά, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ολοκλήρωσε χθες στη Νέα Υόρκη τη νέα άτυπη σύνοδό του χωρίς να επιτύχει την υιοθέτηση κειμένου σχετικά με την διένεξη μεταξύ της Γεωργίας και της Ρωσίας για την Νότια Οσετία.

Το Αζερμπαϊτζάν ανέστειλε τις5 εξαγωγές πετρελαίου

Το Αζερμπαϊτζάν ανέστειλε της εξαγωγές πετρελαίου μέσω των λιμανιών της Γερωργίας, (Κούλεβι και Μπατούμ) λόγω της σύγκρουσης μεταξύ της Ρωσίας και της Γεωργίας , ανακοινώθηκε σήμερα από τον επικεφαλής της εθνικής εταιρείας πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν.

"Οι εξαγωγές πετρελαίου μέσω των λιμανιών του Κούλεβι και του Μπατούμ ανεστάλησαν" δήλωσε ο Ροβνάγκ Αμπτουλάγιεφ μιλώντας στην κρατική τηλεόραση.

"Αυτό αποφασίστηκε λόγω των μαχών" στην νότια Οσετία" πρόσθεσε, χωρίς να αναφερθεί περαιτέρω.

Κανένα πρόβλημα για τους ομογενείς

"Δεν υπάρχει πρόβλημα ομογενών. Υπάρχει μία οικογένεια στην περιοχή που βομβαρδίστηκε και αυτή είναι καλά και έχει επικοινωνήσει με τις ελληνικές διπλωματικές αρχές".

Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Κασσίμης, μετά τη συνεδρίαση της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων, που συνήλθε σήμερα το πρωί επί μία ώρα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) και τις αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Εξωτερικών.

Στη συνεδρίαση εξετάστηκε η κατάσταση και όπως δήλωσε ο κ. Κασσίμης ετοιμάστηκε όλη η διαδικασία ώστε η Αθήνα να μπορεί, αν της ζητηθεί, να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια εντός 6 ωρών: «Η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ τέθηκε σε λειτουργία από χθες το απόγευμα, με εντολή της υπουργού Εξωτερικών κ. Ντόρας Μπακογιάννη και λειτουργεί σε 24ωρη βάση για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων στη Νότια Οσσετία, εφόσον μας ζητηθεί».

Όπως εξήγησε ο κ. Κασσίμης έχει ήδη μετακινηθεί ο γενικός μας πρόξενος από το Νοβοροσίσκ στο Βλαδικαυκάς, οπότε αν υπάρξουν πρόσφυγες ελληνικής καταγωγής θα έχουν πλήρη περίθαλψη. Παράλληλα, ο πρέσβυς μας στην Τυφλίδα είναι έτοιμος και σε συνεχή επικοινωνία με τις γεωργιανές αρχές ούτως ώστε εάν εμφανιστούν ελληνικής καταγωγής πολίτες, από την περιοχή των συγκρούσεων, να έχουν άμεση περίθαλψη και κάλυψη.

Στη Νότιο Οσσετία, πρόσθεσε ο κ. Κασσίμης απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ευτυχώς δεν έχουμε ελληνικό πληθυσμό, παρά μόνο έξι οικογένειες, για τις οποίες, εάν και εφόσον χρειαστεί θα υπάρχει πλήρης περίθαλψη και κάλυψη. Μέχρι στιγμής, πρόσθεσε ο ίδιος, δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ανάγκης για προληπτική μετακίνησή τους.-Για την ενημέρωση του κοινού ενεργοποιείται από σήμερα στις 21:00 Ειδικό Τηλεφωνικό Κέντρο στα τηλέφωνα 210-3681212 και 210-3681730.

Οι φωτογραφιες που ακολουθουν ειναι απο το blog PREZA TV

2 σχόλια:

laplace είπε...

ΘΛΙΨΗ :(((

samurai είπε...

krima

Δημοσίευση σχολίου

 
© Copyright by SAMURAI KABATZA  |  Template by Blogspot tutorial