Σάββατο, 23 Αυγούστου 2008

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΗΜΕΡΑΑΝΑΤΥΠΩΝΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΝΟ ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ, ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΧΤΙΣΜΑΤ ΑΚΑΙ ΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΑΚΙΟΣΥΝΗΣ
Σ ολη την χωρα εχει ξεκινησει μια επιθεση εναντια στους παραλιακους και οχι μονο χωρους απο επιχειρηματιες αλλα και ιδιωτες, ενας ατυπος πολεμος για τους ελευθερους χωρους μενεται στην ελλαδα με τις τοπικες κοινωνιες να αντιφρουν οσο μπορουν στο παρανομο κτισιμο του αιγιαλου
στην καλαμαρια μια μεγαλη πορεια κατοικων τον ιουνη που μας περασε αντιταχθηκε στο επερχομενο τσουναμι, ιδιωτων και τραπεζων που βουλωνται να χτισουν τα παντα στο πιο ωραιο κομματι της γειτονιας

ιδου λοιπον το κειμενο απο ταΝΕΑ


Αφορούν σχεδόν όλα τα παραλιακά κέντρα, πολλές κατοικίες, προβλήτες που έχουν κατασκευαστεί χωρίς άδεια, καθώς και περιφράξεις οι οποίες εμποδίζουν την πρόσβαση του κοινού στις ακτές

Στο συρτάρι 100 πρωτόκολλα κατεδάφισης

Για αυθαίρετα στην παραλία από Νέο Φάληρο μέχρι Κερατέα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΙΛΑ ΑΛΕΞΙΟΥ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 23 Αυγούστου 2008

«Γκραν Ριζόρτ»   Όλη η  παραλία  κλεισμένη,  γεμάτη μπετόν  και εξέδρες  για τους  πελάτες του  ξενοδοχείου
Εκατό πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών που «κακοποιούν» την παραλία της Αττικής, από το Νέο Φάληρο έως την Κερατέα, βρίσκονται ανεκτέλεστα στο συρτάρι του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας.

Τα πρωτόκολλα αφορούν σχεδόν όλα τα παραλιακά κέντρα, πολλές κατοικίες, προβλήτες που έχουν κατασκευαστεί χωρίς άδεια, καθώς και περιφράξεις οι οποίες εμποδίζουν την πρόσβαση του κοινού στις ακτές. Η κινητοποίηση ωστόσο των δημάρχων για την ακώλυτη πρόσβαση των δημοτών στις παραλίες είχε θετικό αποτέλεσμα. Εκτός από πέντε περιπτώσεις- μία στον Άλιμο, δύο στη Γλυφάδα και δύο στη Βουλιαγμένη, όπου εμποδίζεται η πρόσβαση στην παραλία από αυθαίρετα κτίσματα παντός είδους- σε όλο το μήκος της παραλιακής οι πολίτες μπορούν να φτάσουν στη θάλασσα, είτε καταβάλλοντας εισιτήριο είτε ελεύθερα.

Κοινόχρηστος ο αιγιαλός.
Η Εισαγγελία της Αθήνας, κατόπιν εντολής του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά, διενεργεί από τον Ιούνιο του 2007 ελέγχους σε όλο το μήκος της παραλιακής- από το Φαληρικό Δέλτα έως την Κερατέα- προκειμένου να διαπιστωθεί αν εμποδίζεται η πρόσβαση στον αιγιαλό από αυθαίρετες κατασκευές. Ο αιγιαλός άλλωστε είναι χώρος κοινόχρηστος, ανήκει αποκλειστικά στο Δημόσιο και μόνο με ειδικό νόμο μπορεί ο δήμος στον οποίο ανήκει η ακτή να παραχωρήσει τη χρήση του σε ιδιώτη. Και σ΄ αυτές τις περιπτώσεις πάντως πρέπει να υπάρχει δίοδος για την ελεύθερη πρόσβαση του κοινού στην παραλία.

Το βαρύ έργο του ελέγχου των αιγιαλών έχει αναλάβει ο εισαγγελέας Περιβάλλοντος, ένας θεσμός εντελώς νέος για τα ελληνικά δεδομένα. Ο θεσμός αυτός όμως εκπροσωπείται από έναν εισαγγελέα- εν προκειμένω από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Παν. Παναγιωτόπουλο- ο οποίος υποχρεούται να κάνει αυτοψίες σε όλο το μήκος της παραλιακής για να εντοπίσει τις αυθαιρεσίες.

Πολύτιμοι αρωγοί στην εισαγγελική αυτή έρευνα, που τείνει να καταλήξει στην άσκηση ποινικών διώξεων, στάθηκαν οι δήμοι, το Τεχνικό και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας και το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας το οποίο ασχολείται με θέματα περιβάλλοντος. «Να φύγουν τα σύρματα». Την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου άλλωστε για την άμεση απομάκρυνση των συρματοπλεγμάτων που εμποδίζουν την πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες της Αττικής είχε ζητήσει πριν από έναν και πλέον χρόνο η Συντονιστική Επιτροπή για το περιβάλλον και την ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές, αποτελούμενη από τους Δ. Παξινό, πρόεδρο Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, Μαν. Καλοκαιρινό, πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Γ. Αλαβάνο, πρόεδρο του ΤΕΕ, Δ. Καλογερόπουλο, δήμαρχο Αιγάλεω και πρόεδρο της ΤΕΔΚΝΑ, Ταξ. Παπαντωνίου, δήμαρχο Μοσχάτου, Κων. Ασκούνη, δήμαρχο Καλλιθέας, Π. Φιλίππου, δήμαρχο Καλυβίων και Ντίνα Μπέη, υπερνομάρχη Αθηνών- Πειραιώς.

Επικαλούμενη σειρά δικαστικών αποφάσεων με τις οποίες έχει κριθεί ότι η πρόσβαση στις ακτές πρέπει να είναι ελεύθερη και ότι τα μέτρα που εμποδίζουν την πρόσβαση των πολιτών είναι αντισυνταγματικά και παράνομα, η Συντονιστική Επιτροπή είχε καλέσει και το ΥΠΕΧΩΔΕ να πάρει θέση, καθώς και όλα τα κόμματα και τον Πρωθυπουργό. Μακροχρόνιες συμβάσεις. Στο πλαίσιο της ίδιας κινητοποίησης, η Επιτροπή είχε ζητήσει την κατάργηση της εταιρείας Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα, θεωρώντας την υπεύθυνη για το πρόβλημα λόγω των μακροχρόνιων συμβάσεων παραχώρησης των ακτών, που έχει συνάψει με το Δημόσιο.

Και είναι γεγονός- όπως τουλάχιστον προέκυψε από την εισαγγελική έρευνα- ότι κάποιοι επιχειρηματίες που εκμεταλλεύονται ξενοδοχεία τα οποία ανήκουν στην κυριότητα των ΕΤΑ, επικαλούνται ως άλλοθι για τις παρανομίες τους την άτυπη άδεια που είχαν από την Εταιρεία να προβούν σε οποιαδήποτε κατασκευή εξυπηρετεί τις ανάγκες της μονάδας τους.
Κυνηγητό και αυτοψίες από τον εισαγγελέα Περιβάλλοντος για να ανοίξουν στους πολίτες οι παραλίες

Ετοιμάζονται δικογραφίες για τέσσερα ξενοδοχεία

Τέσσερα ξενοδοχεία- το Grand Resort, το Cape Sounio, το Εden Βeach και το Green Coast- καθώς και το τουριστικό περίπτερο του Λαυρίου «συνελήφθησαν», στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας να παρανομούν.

Αυτές οι ξενοδοχειακές μονάδες, όπως διαπιστώθηκε από την αυτοψία, έχουν καταπατήσει τον αιγιαλό με αυθαίρετες κατασκευές και, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να σχηματιστούν δικογραφίες εναντίον των υπευθύνων. Οι κατηγορίες που τους αποδίδονται, καταπάτηση αιγιαλών και κατασκευή αυθαίρετων κτισμάτων, είναι και οι δύο πλημμεληματικού χαρακτήρα και επισύρουν ποινές φυλάκισης λίγων μηνών. Η κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων, σύμφωνα με το άρθρο 27 του νόμου περί αιγιαλών, ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας, στον οποίο κοινοποιεί τα πρωτόκολλα κατεδάφισης η Κτηματική Υπηρεσία. Η Δικαιοσύνη δεν έχει καμιά αρμοδιότητα να παρέμβει προς αυτή την κατεύθυνση, έστω και αν υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις όπως αυτές του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Έτσι, στις 14 Ιουλίου 2008, ο εισαγγελέας Περιβάλλοντος Παν. Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε εγγράφως τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά για τα αποτελέσματα της έρευνας, αφού διενήργησε αυτοψίες σε όλο το παραλιακό μέτωπο. Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις του εισαγγελικού λειτουργού, οι παραλίες είναι προσβάσιμες στο κοινό, πλην πέντε περιπτώσεων για τις οποίες θα σχηματιστούν δικογραφίες. Όσον αφορά τις βίλες που βρίσκονται σε αιγιαλούς, όλες είναι κατασκευασμένες από την περίοδο της χούντας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι μεγαλύτερες παρανομίες έχουν εντοπιστεί από το Φαληρικό Δέλτα έως τη Βάρκιζα, ενώ από το σημείο εκείνο και μετά, υπάρχουν κάποιες αυθαίρετες κατασκευές άνευ ιδιαίτερης σημασίας. Η αυθαίρετη δόμηση οργιάζει στην Κερατέα, όπου όμως δεν πρόκειται για πολυτελείς κατασκευές ή κέντρα διασκέδασης, αλλά για μικρά σπίτια κατασκευασμένα όπως όπως.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
© Copyright by SAMURAI KABATZA  |  Template by Blogspot tutorial