Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2008

ΕΘΝΙΚΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ....ΤΟΝ ΜΠΟΥΛΟ

-Οι δικοί μας Τούρκοι

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το διεθνές συνέδριο που οργάνωσε η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών στις 13-9-2008 στο ξενοδοχείο Classical Acropol με θέμα :

«ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΑΝΑ 6-7/9/1955 ΠΡΑΞΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ»

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσίασαν οι εισηγήσεις των : Dr. Dilek Güven και Dr. Hamit Bozarslan….

Σημειώσαμε μεταξύ άλλων από την εισήγηση της Dr. Dilek Güven με θέμα:
“Το «Βαθύ» Κράτος, Τα Γεγονότα των Σεπτεμβριανών και Δημοκρατία στη Σημερινή Τουρκία (”Derin” Devlet, Eylül Olaylari ve Günümüz Türkiyesin’de Demokrasi)”

“….Εάν θα έρθουμε στις αιτίες των γεγονότων, στην βάση τους υπάρχει η προσπάθεια ίδρυσης σύγχρονων εθνών κρατών ταυτόχρονα με την διάλυση της πολυεθνικής αυτοκρατορίας. Αυτά τα έθνη επιδίωκαν την ομογενοποίηση. Οι μειονότητες εκλήφθηκαν ως απειλή. Άρχισαν οι πολιτικές εκτουρκισμού με σκοπό τη δημιουργία ενός έθνους με μια θρησκεία. Ο φόρος περιουσίας, οι εκστρατείες «πολίτη μίλα τουρκικά», τα Σεπτεμβριανά, ήταν κάποια από τα κομμάτια αυτής της πολιτικής. Το κεφάλαιο και η οικονομία έπρεπε να περάσει από τις μη μουσουλμανικές μειονότητες στους Τούρκους. Γι’ αυτό άλλωστε τα Σεπτεμβριανά εκδηλώθηκαν κατά όλων των μη μουσουλμάνων. Επειδή οι Ρωμιοί ήταν η μεγαλύτερη ομάδα και υπήρχε φόβος συνεργασίας με την Ελλάδα, δέχθηκαν κατά κύριο λόγο την επίθεση. Οι Αρμένιοι και οι Εβραίοι αντιμετωπίζονταν ως μικρότερος κίνδυνος. Άλλωστε για να φανεί ότι τα γεγονότα σχετίζονται με το Κυπριακό, στρατηγικά έπρεπε οι Ρωμιοί να έχουν τις μεγαλύτερες απώλειες. Και επιτεύχθηκε το αναμενόμενο αποτέλεσμα….”

Aναφερόμενη στην έκθεση φωτογραφίας που έγινε στην Κωνσταντινούπολη σχετική με τα Σεπτεμβριανά στην γκαλερί “Αντι Τέχνη” επ’ευκαιρία των 50 χρόνων από τα γεγονότα το 2005 σημείωσε :

“….« θα πρέπει να γνωρίζουμε καλά την ιστορία. Μόνο με τον τρόπο αυτό οι άνθρωποι μπορούν να δημιουργήσουν σχέσεις μεταξύ τους χωρίς προκαταλήψεις. Η έκθεση είναι μια αυτοκριτική που είναι απαραίτητη να γίνει από την Τουρκία και τους Τούρκους».

Μετά την επίθεση στην έκθεση ο αριθμός αυτών που ήρθαν για συμπαράσταση ήταν αρκετά μεγάλος, όμως στο βιβλίο των εντυπώσεων περισσότερο έγραψαν άνθρωποι που ζητούσαν συγνώμη. Εκτός από αιτήματα όπως η Τουρκική Δημοκρατία να ζητήσει συγνώμη γι’ αυτά τα γεγονότα ή ότι θα πρέπει να λογαριαστεί με το παρελθόν της, υπήρχαν και προσωπικές συγγνώμες.

« Δυστυχώς ως Τούρκος είμαι πολύ λυπημένος. Συνεχίζουμε να μην ανεχόμαστε τη συμβίωση με το διαφορετικό. Στην έκθεση είναι φανερό ότι τα γεγονότα έγιναν εσκεμμένα και συνειδητά. Ζητώ συγνώμη, έστω αργά ζητώ συγνώμη. Ως ένας Τούρκος»….”

και :

….”Πέρα από αυτά εγώ θεωρώ πολύ σημαντικό στο πανεπιστημιακό πεδίο και οι δύο χώρες να ασκήσουν κριτική στον δικό τους εθνικισμό. Και αυτό άλλωστε κάνουν νέοι πανεπιστημιακοί και στις δύο χώρες. Αυτό ισχύει και στις ανθρώπινες σχέσεις. Εσείς εάν αποδεχθείτε τα δικά σας λάθη η κριτική που θα ασκήσετε στον απέναντί σας θα είναι πιο υγιής και εύκολη. Για παράδειγμα ο Κύπριος πρόεδρος Χριστόφιας ζήτησε συγνώμη για τις σφαγές του 1960. Αυτή είναι μια σημαντική χειρονομία και η ελληνοκυπριακή πλευρά με τη στάση της αυτή έδωσε σπουδαίο παράδειγμα….”.

O Dr. Hamit Bozarslan στην εισήγησή του με θέμα : “Προσέγγιση στα Σεπτεμβριανά από την άποψη της Κοινωνιολογίας της Βίας. (6-7Eylül:Siddetsosyolojisi açisindan biryaklasim) “

σημείωσε ότι :

“.. στην περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας υπήρχε μεν το στοιχείο της κυριαρχίας στις σχέσεις των κοινοτήτων (των Μουσουλμάνων, έναντι των Ρωμιών, Αρμένιων , Εβραίων κλπ), αλλά υπήρχε και το στοιχείο της ανοχής. Αυτό ακριβώς το στοιχείο της ανοχής θέλησε να σπάσει με τα Σεπτεμβριανά το Bαθύ Kράτος της Τουρκίας και να το αντικαταστήσει με το στοιχείο του φόβου και του τρόμου..”

———————————————

- H Ντιλέκ Γκιουβέν γεννήθηκε στο Μπραουνσβάιγκ της Γερμανίας. Σπούδασε Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Αννόβερου και εκπόνησε το έργο “Εθνικισμός, κοινωνικές μεταβολές και μειονότητες”, που αποτελεί τη διδακτορική της διατριβή, στο Πανεπιστήμιο του Μπόχουμ. Διδάσκει Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Σαμπαντζί της Κωνσταντινούπολης.

- Ο Hamit Bozarslan, ιστορικός και κοινωνιολόγος, είναι αναπληρωτής καθηγητής στην EHESS (Σχολή Ανωτάτων Σπουδών στις Κοινωνικές Επιστήμες) στο Παρίσι και συνδιευθυντής στο Ινστιτούτο Ερευνών του Ισλάμ και των κοινωνιών του μουσουλμανικού κόσμου. Εργάζεται πάνω στο ζήτημα της βίας στη Μέση Ανατολή

ΣΧΟΛΙΟ ΔΟΠΝ ΚΙΧΩΤΗ

Αν υπαρχουν τετοιες δυναμεις στην Τουρκια

ποιος μπορει να το αποκλεισει πως θα υπαρχουν και στα ΣΚΟΠΙΑ;

δεν ειναι λοιπον ολοι ουτε ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΥ, ουτε Κεμαλ Ατατουρκ

ΕΘΝΙΚΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΠΑΡΤΕ ΤΟΝ ΜΠΟΥΛΟ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
© Copyright by SAMURAI KABATZA  |  Template by Blogspot tutorial