Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2008

ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΠΟΥ ΣΕ 4 ΜΕΡΕΣ ΠΕΡΑΣΕ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Απο την Κυριακη εγραφα απο εδω πως
η εξεγερση αυτη θα περασιε τα συνορα της χωρας
απο το Σαββατο την ωρα που εμαθα για το φονικο
εγραφα πως πλεον τα κομματα κ οι
πολιτικοι δνε παιζουν κανενα ρολο στην
ελληνικη πολιτικη
αυτα που ειχαν να πουν κ να πραξουν ειχαν παρα πολυ χρονο να το πραξουν
34χρονια περιπου, απο τοτε, που η χωρα απεκτησε για πρωτη φορα
κοινοβουλευτικη δημοκρατια
αλλα αυτα τα34 χρονια πως περασαν;
στην αρχη ειχαμε τον καραμανλ να θετει διλληματα του στυλ
καραμανλης η τανκς
μετα ειχαμε εναν τυχοδιωκτη με πιπα κ ζιβαγκο κ κατι μουσατουςπαρατρεχαμενους του
να μιλανε για σοσιαλισμο αλλα να ξερογλειφονται κοιτωντας την κουταλα τουκρατικου κορβανα
μετα ηρθαν τα πακετα ντελορ με τον μησοτακη
μετα η σοσιλιστικη εκδοχη του μητσοτακισμου
μητσοτακης με ελιες
μετα ο καταλληλοτερος
η αριστερα;
στην αρχη τρωγονταν ανανεωτες ή σοβιετοφιλοι;
μετα ο συν το 89
μετα η γκρινια της αλεκας, η φιλοδοξια της μαριας η τρελα του μιμη
η μετριπαθεια κ η εγκρατεια του κων/πολου αλαβανος τσιπρας
ακομα κ τις καλυτερες να ειχαν των προθεσεων τωρα ας κανουν στην ακρη
δεν ειναι τα κομματα αυτα που θαπαιξουν ρολο στην καλυτερευση των συνθηκων ζωης στην ελλαδα αλλα οι οργανωτικες δομες κ τα μορφωματα που θα στησει ο λαος σ αυτην ή στη επομενη εξεγερση του
απο τοτε που υπηρχε η φεντερασιον στην σαλονικη περασαν σχεδον 100χρονια
το δικο της ομως οραμα μοιαζει πολυ πιο επικαιρο απο τις εξαγγελιες του ΓΑΠ για την πρωθυπουργια της χωρας
κ ακολουθουν δυο κειμενα που αξιζει να τα δειτε
το πρωτο δημοσιευτηκε στην liberation
με τιτλο
ειμαστε ολοι ελληνες
το δευτερο ειναι του πολυ καλου μπλογκο-φιλου κ παντα εγκυρου
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ POLITICAL REVIEW
k τα δυο αυτα κειμενα πιστευω συνεισφερουν στον δημοσιο διαλογο που
ακολουθει κ στηριζει μια εξεγερση



1 - Ουδείς υπενθυμίζει το γεγονός ότι η ζωή στην Ελλάδα έγινε πολύ ακριβή μετά την υιοθέτηση του Ευρώ, ο μέσος μισθός είναι κάτω από 1000 Ευρώ, στην πραγματικότητα 800 Ευρώ, ενώ οι τιμές των ειδών διατροφής το λιγότερο διπλασιάστηκαν.


2 - Ουδείς λέει ότι το
Carrefour εξαγόρασε πολλά ελληνικά σούπερ-μάρκετ μετά την υιοθέτηση του Ευρώ, ότι η Εμπορική Τράπεζα (2η τράπεζα στην Ελλάδα), η Αγροτική Τράπεζα, η Γενική Τράπεζα εξαγοράστηκαν από γαλλικές τράπεζες, και συγκεκριμένα από ! την BNP. Ότι η απορύθμιση της αγοράς μετά την υιοθέτηση του Ευρώ οδήγησε στον καλπασμό των διεθνών εταιριών.

3 - Ουδείς λέει ότι η γαλλική πρεσβεία βρίσκεται εκεί μόνον ως αντιπρόσωπος αυτών των εταιριών, οι οποίες εξαγοράζουν τις ελληνικές,τουλάχιστον σε εκείνο το μέρος της αγοράς όπου παίζουν κάποιο ρόλο.


4 - Ουδείς λέει ότι το αεροδρόμιο των Αθηνών παραχωρήθηκε σε γερμανική εταιρία, ότι το λιμάνι του Πειραιά παραχωρήθηκε σε κινέζικη εταιρία. Σαν να λέμε ότι η Ελλάδα χάνει σιγά-σιγά τον έλεγχο των μέσων μεταφοράς.


5 - Ουδείς λέει ότι τα πολιτικά κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, βρίσκονται στα χέρια των ίδιων οικογενειών εδώ και γενεές. Τέλος, οι έλληνες ζούσαν πολύ καλύτερα πριν την υιοθέτηση του Ευρώ, το οποίο συνιστά καταστροφή. Για την ελληνική νεολαία το κόμμα της κεντροδεξιάς έγινε το σύμβολο αυτής της εκχώρηση! ς των δικαιωμάτων τους, των προσδοκιών τους.


Καλή τύχη στους φορείς της ελπίδας. Οι πολιτικοί γνωρίζουν ότι το κεφαλαιοκρατικό σύστημα πνέει τα λοίσθια, αλλά φοβούνται πολύ, πάρα πολύ μην χάσουν τα προνόμιά τους.
Και, αν οι πολιτικοί δεν το παραδεχτούν, τα πρόβατα θα γίνουν λύκοι.


Για τους έλληνες το Ευρώ είναι μια καταστροφή, περιμένετε όμως, δεν είναι μόνο για τους έλληνες, μου φαίνεται πως είναι για όλη την Ευρώπη. Η αγοραστική ικανότητα είναι πολύ πιο χαμηλή σε σχέση με το παρελθόν. Κι εδώ επίσης η κυβέρνηση κάνει τον κουφό, για αυτούς η κατάσταση βαίνει μια χαρά, υπάρχει μια κρίση, αλλά πέραν τούτου ουδέν.
Αλλά είναι φυσιολογικό ούτε καν να βλέπεις την κρίση να διέρχεται όταν παίρνεις μισθό 10000 Ευρώ το μήνα. Για κείνον όμως που κερδίζει 700 Ευρώ το μήνα ο τόνος δεν είναι ο ίδιος. Και νομίζω ότι οι νέοι δεν είναι ηλίθιοι,! ώστε να μην βλέπουν τι συμβαίνει. Εξ’ ου και όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα.


Η μοναρχία των πολιτικών: οι νέοι δεν θέλουν πια αυτό το σύστημα.
Δισεκατομμύρια ξοδεύτηκαν για τις τράπεζες, δισεκατομμύρια ξοδεύτηκαν για αυτοκίνητα, δισεκατομμύρια ξοδεύτηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δισεκατομμύρια ξοδεύτηκαν για πολέμους, δισεκατομμύρια ξοδεύτηκαν για τη διαβίωση των πολιτικών, δισεκατομμύρια ξοδεύτηκαν για να βοηθήσουμε τις εταιρίες που ήδη διέθεταν δισεκατομμύρια, και για τους λαούς ψίχουλα.

Ωραία διανομή του πλούτου, ωραία δικαιοσύνη, οι συνταξιούχοι επιβιώνουν, οι νέοι δεν έχουν δουλειά, οι μισθωτοί παραπαίουν. Κανένα πρόβλημα αφού υπάρχουν όλα αυτά τα δισεκατομμύρια.

Είμαι ελληνίδα και είμαι πολύ υπερήφανη. Να είστε σε ετοιμότητα. Τα > γεγονότα της Ελλάδας έρχονται στην Ευρώπη.

Ας ξαναγράψουμε το κείμενο βάζοντας στη θέση της Ελλάδας τη Γαλλία και έχουμε μια αρκετά ρεαλιστική απεικόνιση όσων μας περιμένουν τα επόμενα χρόνια (μήνες;).


Βλέποντας τα ρεπορτάζ των εφημερίδων και των ειδήσεων για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα, δεν μπορεί παρά να μας έρχονται αβίαστα ορισμένες αναμνήσεις και να λέμε ότι τέτοιου είδους γεγονότα θα μπορούσαν κάλλιστα να συμβούν στη Γαλλία, αν η κυβέρνηση και ο Σαρκοζί δεν έπαιρναν κάποιες προφυλάξεις. Όλα τα συστατικά στοιχεία της ελληνικής εξέγερσης έχουν συναθροιστεί και εδώ, και ο Σαρκοζί δεν πρέπει να είναι πολύ ήσυχος αυτή τη στιγμή!


Από την Ελλάδα στη Γαλλία δεν είναι και πολύ μακριά. Μια σπίθα ίσως είναι αρκετή. Γάλλοι, άλλη μια φορά!


Σας καλώ από την Ιταλία: χρειαζόμαστε κάποια «ελληνική» διαδήλωση, διότι η κατάσταση στη χώρα μας είναι πραγματικά σοβαρή. Ο νεανικός
πληθυσμός δεν κατανοεί την αξία της ζωής και των πραγμάτων. Ο Μπερλουσκόνι είναι κακός, όχι όμως το απόλυτο κακό. Άλλαξε τη ζωή των ιταλών (όλων των ιταλών, δεξιών, κεντρώων, αριστερών) διαμέσου της τηλεόρασης και η ιταλική κοινωνία νοιάζεται μονάχα να ερμηνεύσει την πραγματικότητα με τις κατηγορίες της τηλεόρασης: την ομορφιά, την επιτυχία. Και είναι κυρίως οι νέοι των 600 Ευρώ το μήνα (και λιγότερο!) που το κάνουν αυτό.


Είμαστε όλοι έλληνες!











11/12/2008

Ελλάς Ελλήνων Βολεμένων

-
Με μια πρώτη ανάγνωση όλων των μέχρι τώρα γεγονότων βγαίνει ένα γενικό συμπέρασμα :

Δεν είμαστε ικανοί για τίποτα ,

δεν είμαστε πολίτες ,

δεν είμαστε κοινωνοί ,

δεν είμαστε υπάρξεις ώριμες για οργανωμένη κοινωνική ζωή .

Η ελληνική κοινωνική διαστρωμάτωση έχει διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε ποτέ των ποτών να μην μπορέσει , μια φορά επιτέλους , να δει την πραγματικότητα .

Το βόλεμα , ο υλισμός , η προχειρότητα και η ανύπαρκτη κοινωνική αλληλεγγύη είναι τα κύρια χαρακτηριστικά αυτού του λαού .

Ας πάμε τώρα στα γεγονότα και στις απόψεις που έχουν διαμορφωθεί από αυτά :

Καταρχάς να παραθέσω αυτά που είδα εγώ χθες και προχθές .

Είδα λοιπόν ανήλικα να οργανώνονται και να ξεσπούν βίαια κατά πρώτον της κρατικής καταστολής και δεύτερον (αλλά όχι σε σημασία) κατά της πολιτικής , οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας .

Είδα φοιτητές να οργανώνονται και να προσπαθούν να ξεκινήσουν κάτι που θα επαναφέρει αυτό το τόπο σε πορεία απλά λογικής (λανθασμένα κατά την άποψή μου και θα το εξηγήσω παρακάτω) .

Είδα το κίνημα των αναρχικών (αυτούς τουλάχιστον που συμμετείχαν στο χθεσινό συντονιστικό στο Πολυτεχνείο) να προσπαθεί να βρει σημεία σύγκλισης με τους φοιτητές προκειμένου να συνεχίσουν τις δράσεις τους μαζί ενωμένοι για να σταματήσει η κατηφόρα του πολιτικού αυνανισμού αυτής της χώρας (οι άλλοι , οι απλοί μπαχαλάκηδες ή κατά το δημοσιογραφικό κατεστημένο "κουκουλοφόροι" ζήτημα να ήταν 100-200 άτομα τα οποία άραζαν έξω από τις αίθουσες περιμένοντας τις επόμενες φωτιές) .

Για τους εργαζόμενους και τους γονείς που κατέβηκαν χθες στις διαδηλώσεις επιφυλάσσομαι λόγω της χθεσινής πανελλαδικής απεργίας . (αν δεν ήταν από πριν οργανωμένη η απεργία αμφιβάλλω αν θα κατέβαιναν τόσοι πολλοί)

Αυτά είδα εγώ τουλάχιστον .

Να πω τώρα και τι πιστεύω πως προκάλεσε όλη αυτή τη κινηματική δυναμική .

Πρώτον πρέπει να τονίσω και να φωνάξω όσο πιο δυνατά γίνεται , για να γίνει κατανοητό , πως αν δεν υπήρχε αυτή η τρομερή έξαρση βίας από πλευράς πολιτών ΤΊΠΟΤΑ μα ΤΊΠΟΤΑ δεν θα είχε διαταράξει την μικροαστική καθημερινότητα της κοινωνίας μας και κανείς αυτή τη στιγμή δεν θα έψαχνε να βρει τι φταίει .

Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό για να προχωρήσουμε στα αίτια και τις λύσεις που ίσως να μπορέσουν να βγουν από αυτά τα γεγονότα . (με λίγα λόγια για να πάρω και σαφή θέση καλώς έγιναν οι καταστροφές) .

Βανδαλισμοί μικροεπιχειρήσεων , πλιάτσικο κτλ είναι λογικό να συμβούν σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση αλλά δεν είναι και το θέμα μας . Το θέμα αυτό είναι για τους τρομαγμένους βολεμένους .

Πάμε τώρα στα αίτια :

Νομίζω είναι εμφανέστατα και τα παραθέτω όσο πιο επιγραμματικά μπορώ :

1) Θεσμοί εξαρτώμενοι αναμεταξύ τους .

2) Εξουσίες συνεργαζόμενες με σκοπό το κέρδος .

3) Διαφθορά πολιτικού συστήματος (όλου) .

4) Ατιμωρησία αυτών που έχουν επαφές με την πολιτική εξουσία (απ' όπου κι αν προέρχονται) .

5) Κοινωνική εξαθλίωση .

6) Οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την προκλητική συμπεριφορά των εχόντων πλούτο και πολιτική προφύλαξη .

και 7) και κυριότερο ανυπαρξία πολιτικού φορέα που να μπορεί να εκφράσει όλα τα παραπάνω πειστικά .

Όλα αυτά με μια έκφραση σημαίνουν κοινωνική αδικία με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν βασικά στοιχεία μιας οργανωμένης κοινωνίας όπως η ισονομία και η δικαιοσύνη .

Όποιος δεν μπορεί να τα δει αυτά είναι ή φοβισμένος βολεμένος ή βλαξ .

Λύσεις ????

Τίποτα δεν είναι εύκολο . Οι φοιτητές (παρακολούθησα χθες το συντονιστικό που έγινε στο Πολυτεχνείο) έχουν την όρεξη να προσπαθήσουν αλλά πιστεύω πως το κάνουν με λάθος τρόπο .

Τα αποτελέσματα του συντονιστικού ήταν συνθήματα κατά της κρατικής καταστολής (δεκτόν αλλά...) , συνθήματα καταδίκης κατά του δολοφόνου (σώπα) , συντονισμός δράσεων (ραδιοφωνικός σταθμός στο ΕΜΠ , στήσιμο φαρμακείου για τους τραυματίες κ.α τα οποία είναι μια χαρά αλλά και πάλι αλλά ...) , και το μαγικό να πέσει η κυβέρνηση (δίνοντας τους το δωράκι της παραγραφής των σκανδάλων) !

Έτσι όμως δεν γίνεται δουλειά .

Προσωπικά πιστεύω πως το φοιτητικό κίνημα έχει αυτή τη στιγμή εφόδια να πολιτικοποιηθεί και να ζητήσει απτά και πρακτικά πολιτικά βήματα από την εξουσία για να προσεγγισθεί η πολιτική και κοινωνική δικαιοσύνη που τόσο λείπει και πλήττει .

Επιγραμματικά και πάλι πρότεινα να συγκεκριμενοποιηθούν τα πολιτικά αιτήματα με σκοπό να πάρουμε πίσω από την πολιτική εξουσία ορισμένα όπλα που έχουν εδώ και καιρό εξασφαλίσει οι πολιτικοί αυνάνες μας :

1) Άρση βουλευτικής ασυλίας .

2) Απόσυρση του νόμου περί ευθύνης υπουργών .

3) Αύξηση των κοινωνικών παροχών από μείωση εξοπλιστικών προγραμμάτων .

Αυτά τα ολίγα για αρχή

Και μετά ας πέσει και η κυβέρνηση και το παλιάμπελο .

Κι αν αυτά τα αιτήματα έβγαιναν προς την κοινωνία ποιος δεν θα συνέπραττε μαζί με τους φοιτητές ? Μέχρι και τα κανάλια δεν θα είχαν άλλη επιλογή παρά να συμφωνήσουν σε αυτά τα βασικά αιτήματα που θεωρώ ότι εκφράζουν το σύνολο της κοινωνίας .

Όμως Τίποτα !

Επικράτησε η λογική των γενικόλογων συνθημάτων και αιτήματα όπως αφοπλισμός των αστυνομικών κ.τ.λ λες και το πολιτικό σύστημα έχει τρομάξει τόσο πολύ που θα κατεβάσει τα βρακιά του σε εμένα και εσάς .

Κρίμα . Θα μπορούσε το φοιτητικό κίνημα να κινήσει όλους τους σκεπτόμενους πολίτες με απλά και βασικά αιτήματα αλλά απ' ότι φαίνεται και γνωρίζουμε καιρό τώρα από την αλλοτρίωση και την προχειρότητα δεν έχουν ξεφύγει ούτε οι φοιτητές .

Το πρόβλημα λοιπόν όπως προκύπτει από την δική μου οπτική είναι η βαθιά έλλειψη κοινωνικών κανόνων που να μπορούν οι πολίτες να εμπιστευτούν .

Τα υπόλοιπα είναι μπλα μπλα από τρομαγμένους βολεμένους μικροαστούς .
-


το οτι δημοσιοποιω κειμενα αλλων δεν σημαινει πως συμφωνω με ολα οσα λενε
σημαινει ομως πως σεβομαια υτα που λεε κ πιστευω οτι συμβαλλουν στο να
κινησουν την σκεψη σε νεα προταγματα



2 σχόλια:

Ανώνυμοςείπε...

Ευχαριστώ:)
Μπράβο!

Ανώνυμοςείπε...

RODIA γεια σου
το ευχαριστω γιατι ποιο λογο το ειπες;
(βασικα το ενα κειμενο το αποθηκευσα πρωτα απο ενα μπλογκ κ μετα το κανα ανατυπωση κ δε θυμαμαι το μπλογκ για να αναφερω την πηγη...μηπως το πηρα απο εσενα-αυτο της liberation εννοω)

Δημοσίευση σχολίου

 
© Copyright by SAMURAI KABATZA  |  Template by Blogspot tutorial