Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2008

Η ΟΡΓΗ ΤΩΝ ΑΠΛΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ




"Είδα τη δολοφονία, θύμωσα και μπήκα στο Πολυτεχνείο"

8 Δεκεμβρίου 2008, 11:13

Γεωργία Ευσταθίου

Ο Σ.Π. ήταν ανάμεσα στα άτομα που κατέλαβαν το Πολυτεχνείο και την ΑΣΣΟΕ και μπλέχτηκε άσχημα στον κλεφτοπόλεμο με τους αστυνομικούς. Δεν είναι αναρχικός, ούτε αντιεξουσιαστής. Είναι ιδιωτικός υπάλληλος, 29 ετών και δηλώνει ένας απλός πολίτης, αγανακτισμένος και οργισμένος με τη δολοφονία του 16χρονου Αλέξανδρου. Δεν ανήκει στους οργανωμένους καταστροφείς. Μόλις έμαθε για τη δολοφονία του 16χρονου παιδιού πήγε στα Εξάρχεια όπου είχαν ξεκινήσει ήδη τα επεισόδια. Εκεί, πέρα από τους αναρχικούς συνάντησε πολλούς απλούς πολίτες για τους οποίους η δολοφονία του Αλέξανδρου ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

-Πως βρέθηκες μέσα στα επεισόδια;

Είδα το σκηνικό της δολοφονίας του πιτσιρικά στην τηλεόραση και σηκώθηκα και πήγα με το μηχανάκι μου στην πλατεία Εξαρχείων. Υπήρχαν γενικές αναταραχές και ομάδες που επιτίθεντο στους αστυνομικούς με κάθε μέσο. Βρήκα καδρόνια και μολότοφ, όποιος ήθελε πήγαινε μέσα στο Πολυτεχνείο όπου υπήρχαν μολότοφ στοιβαγμένες σε μια γωνία και έπαιρνε όσες ήθελε. Πήρα τέσσερις και τις έριξα σε μια διμοιρία. Οι δυο βρήκαν τους αστυνομικούς. Είδα πάνω από 4.000 μολότοφ να πέφτουν. Τα πράγματα τσουλούσαν μόνα τους. Από τη στιγμή που θα βρισκόσουν εκεί ακολουθούσες την εκρηκτική ατμόσφαιρα. Οι αστυνομικοί ήταν ψυχολογικά καταρρακωμένοι, ηθικά τσακισμένοι. Δεν είχαν αποφασιστικότητα, το έβλεπες στα μάτια τους.

-Πόσα άτομα περίπου ήσασταν μέσα στο Πολυτεχνείο;

-Το Σάββατο το βράδυ μπαινοβγαίναμε περίπου 150 άτομα. Την Κυριακή το μεσημέρι τα πράγματα ήταν πιο οργανωμένα. Ήμασταν περίπου 300. Μετά αφήσαμε το Πολυτεχνείο και μπήκαμε στην ΑΣΣΟΕ.

-Είσαι άτομο του αντιεξουσιαστικού χώρου ή αλλιώς "αναρχικός" όπως αποκαλούν όσους εμπλέκονται στα επεισόδια;

-Όχι καμία σχέση. Ούτε κουκουλοφόρος είμαι, ούτε αναρχικός, ούτε τίποτα από αυτά. Τα συναισθήματά μου με οδήγησαν εκεί. Ένιωσα αδικία, οργή και φόβο ότι τα παιδιά μου αύριο μεθαύριο μπορεί να είναι στη θέση του αδικοχαμένου Αλέξανδρου.

-Πόσο χρονών είσαι;

-29 και δουλεύω ως ιδιωτικός υπάλληλος. Παράλληλα πηγαίνω σε νυχτερινό Λύκειο.

-Άτομα τι ηλικίας και τι κοινωνικής τάξης ήταν οι καταληψίες σε Νομική, ΑΣΣΟΕ και Πολυτεχνείο;

-Τα πάντα. Όλες οι ηλικίες, όλων των κοινωνικών τάξεων και όλων των εθνικοτήτων.

-Δηλαδή υπήρχαν μέσα άτομα π.χ. 50 χρονών;

-Υπήρχαν άτομα με άσπρα μαλλιά. Καθημερινοί άνθρωποι, όχι αναρχικοί με κοτσίδες και κουκούλες. Αν όχι 50 ετών σίγουρα σαραντάρηδες. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι στους καταληψίες υπήρχαν πολλές γυναίκες. Π.χ. στα 10 άτομα τα 4 ήταν γυναίκες. Οι περισσότερες ήταν στην πρώτη γραμμή. Υπήρχε μια ξανθιά κοπέλα, κούκλα, γλυκύτατη γύρω στα 19, ήταν πρώτη γραμμή σε όλες τις "μάχες" με τους αστυνομικούς. Ούτε κουκούλες φορούσε, ούτε κράνη. Μόνο ένα μαντήλι για τα δακρυγόνα. Υπήρχαν Ρώσοι, Πακιστανοί, υπήρχε ένα μείγμα φυλών.

-Σε εκφράζει η καταστροφή ιδιωτικών περιουσιών και η οικονομική καταστροφή μεροκαματιάρηδων που έγινε σήμερα σε όλη τη χώρα;

-Όπως είχε πει ο "κύριος" Αντώναρος όταν ο Βγενόπουλος έκανε μήνυση στον Τσίπρα "δεν τη συμμερίζομαι". Ούτε επικροτώ, ούτε καταδικάζω.

-Με το να καις ξένες περιουσίες πως προστατεύεις το νόμο και τα δικαιώματα των πολιτών;

-Το κράτος είναι υποχρεωμένο να το κάνει αυτό. Σήμερα αποδείξαμε ότι δεν μπορεί να το κάνει. Κάηκε όλοι η Αθήνα και η αστυνομία δεν προστάτεψε τίποτα. Εδώ όμως έχουμε πόλεμο το έχεις καταλάβει; Σε ένα πόλεμο υπάρχουν παράπλευρες απώλειες.

-Θα προτιμούσες δηλαδή τα ΜΑΤ να επιτεθούν στους καταληψίες ή σε όσους έσπαγαν τα καταστήματα και να κάνουν συλλήψεις;

-Δεν είχαν ούτε την ψυχολογία, ούτε τα κότσια να το κάνουν. Αν τώρα ήταν αλλιώς τα πράγματα τι να σου πω. Ας το έκαναν.

-Τα άτομα που προκαλούσαν καταστροφές στα καταστήματα και στα οχήματα ήταν τα ίδια με αυτά που είχαν οχυρωθεί στα πανεπιστήμια και αντάλλαζαν μολότοφ και πέτρες με τους αστυνομικούς;

-Δεν μπορώ να σου απαντήσω. Μέσα στο χαμό δεν προσέχεις ποιος βγαίνει έξω και καίει και αν ξαναμπαίνει στο άσυλο. Μπορεί κάποιοι να ήταν ίδιοι, υπήρχαν όμως και άλλες ομάδες καταστροφέων.

-Πιστεύεις ότι μέσα στην πορεία διαμαρτυρίας αλλά και πίσω από το άσυλο των σχολών βρήκαν καταφύγιο άτομα που απλά ήθελαν να προκαλέσουν ζημιές και όχι να συμμεριστούν την κοινή οργή για τη δολοφονία του 16χρονου;

-Πιστεύω πως όχι, αλλά σε ένα πόλεμο υπάρχουν παράπλευρες απώλειες. Διαλέγεις στρατόπεδο. Δεν ξέρω αν το έχετε καταλάβει αλλά έχουμε πόλεμο.

-Αν είχες μπροστά σου τον αστυνομικό που πυροβόλησε τον Αλέξανδρο, τί θα του έλεγες;

-Θα του έκοβα το χέρι, το δεξί, με αυτό που πυροβόλησε. Δεν θα τον σκότωνα γιατί έτσι θα γλίτωνε.



ΑΝΑΤΥΠΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΖOUGLA GR

3 σχόλια:

Ανώνυμοςείπε...

ΣΚΟΤΩΣΑΝ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΕΝ ΚΑΙΡΩ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΕΠΙΣΤΡΕΨΑΜΕ ΗΔΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΟΤΑΝ ΟΙ ΜΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝΤΑΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΟΥς ΦΡΟΝΗΜΑΤΑ

WWW.ARELIS.GR
ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΕΡΩΤΟΝΟΜΙΚΟΝ ΠΟΥ
ΛΟΓΟΚΡΙΘΗΚΕ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΑΜΝΑΡΧΙΚΟΥ ΤΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

Ανώνυμοςείπε...

Greece needs a neutralizing junta like during Crimea to prevent soviet access to the straits. Then they can scurry about in denial blaming Armenians, Jews or Albanians.

Ανώνυμοςείπε...

Μας λες ψέμα για ηλικία πάππου, αρρώστια γιαγιάς, αντάρτες συμπεθέρους που σκότωσαν πάππου Μας έδιωξες Ιάκωβο και επίβαλλες Ομπαμα. Μας λες ψεμα για την αίτια του κρυολόγημα Μας λες ψεμα για τα λογια του Χριστού και του Περικλή Έπρεπε να σε σφαλιαρωνα οταν θρηνουσες κόκκινο τράγο που μας αραπωσες. Μας λες ψεμα για τη ενοχεια Βενιζέλου στη Σμύρνη Μας λεσ ψεμα για χαρεμι δασκαλιτσες του επιθεωρητή Μας λες ψεμα για τη χορωδία και στασίδι Θα φας τώρα στάχτη απο ρουθούνι τη ψευτιά Ιππως Τρωης που μας λες τύπους και κομπλεκτικους που δεν ανεχόμαστε τη κατεργαριά σου.

Δημοσίευση σχολίου

 
© Copyright by SAMURAI KABATZA  |  Template by Blogspot tutorial