Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2008

ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΕΙΑ ΩΣ ΤΩΡΑ

Μεγάλης έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν σε ολόκληρη την Ελλάδα με αφορμή τον θανάσιμο τραυματισμό 15χρονου από αστυνομικό στην συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλα λίγο μετά τις 9 το βράδυ στα Εξάρχεια.

Θεσσαλονίκη

Τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη συνεχίστηκαν σε διάφορα σημεία του κέντρου της πόλης μέχρι αργά το απόγευμα.

Κατά τις 6 οι διαδηλωτές από φοιτητικές οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης. Πρόθεσή τους, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να οργανώσουν Γραφείο Τύπου ώστε να ενημερώνουν για τις εξελίξεις.

Οι διαδηλωτές βάζουν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων, πετούν πέτρες και μολότοφ σε βιτρίνες καταστημάτων και προκαλούν φθορές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων των διαδηλωτών με αστυνομικούς έγινε και περιορισμένη χρήση χημικών.

Στο μεταξύ, φωτιά σε κοντέινερ εργοταξίου του μετρό, που βρίσκεται μπροστά από την κεντρική βιβλιοθήκη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (ΑΠΘ), έβαλαν ομάδες αγνώστων που κατέφυγαν εκεί, μετά από την πορεία που πραγματοποίησαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Συνεχίζονται και οι οδομαχίες με μολότοφ και πέτρες εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, που βρίσκονται στην περιοχή γύρω από το Πολυτεχνική και τη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ.

Επίθεση με πέτρες δέχτηκαν αστυνομικοί σε διάφορα σημεία της πόλης, ενώ στο κτίριο όπου στεγάζεται το τμήμα θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, είχαν οχυρωθεί διαδηλωτές και πετούσαν πέτρες στις δυνάμεις των ΜΑΤ.

Επεισόδια έγιναν και στην περιοχή του Καυταντζογλείου σταδίου, στην οδό Κατσιμίδη, όταν συγκρούστηκαν οπαδοί του ΠΑΟΚ και του Ηρακλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι στιγμής υπάρχουν 2 τραυματίες, ο ένας από πλαστική σφαίρα και ο άλλος φέρει τραύματα από κλομπ .

Πάτρα

Επεισόδια σημειώθηκαν έξω από το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας, στην Πάτρα. Οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες στις δυνάμεις της αστυνομίας και έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων. Η Αστυνομία απάντησε με χήση χημικών, ενώ πυροσβεστικά οχήματα προσπαθούν να σβήσουν τις φωτιές. Προηγουμένως, οι διαδηλωτές είχαν πραγματοποιήσει πορεία στο κέντρο της Πάτρας.

Αργά το απόγευμα περίπου 300 άτομα βρίσκονται συγκεντρωμένα στο παράρτημα του Πανεπιστημίου Πατρών στην οδό Κορίνθου, στο κέντρο της πόλης. Οι συγκεντρωμένοι έχουν ανάψει φωτιές και η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν γίνει 5 συλλήψεις.

Ιωάννινα

Σοβαρά επεισόδια βρίσκονταν σε εξέλιξη μέχρι νωρίς το βράδυ στα Ιωάννινα με συμμετοχή εκατοντάδων διαδηλωτών. Πληροφορίες αναφέρουν μεγάλες καταστροφές και 2 συλλήψεις.

Τρίπολη

Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το μεσημέρι στην πλατεία Άρεως φοιτητικοί σύλλογοι του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Στη συνέχεια έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης τερματίζοντας στο κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου, όπου έκλεισαν το δρόμο μπροστά από το κτίριο και για λίγη ώρα μια μικρή ομάδα φώναζε συνθήματα κατά της αστυνομίας και των αστυνομικών και στη συνέχεια διαλύθηκαν ήσυχα.

Ρέθυμνο

Πορεία διαμαρτυρίας από φορείς, κατοίκους και φοιτητές πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο το μεσημέρι της Κυριακής.

Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία μέσα από τους κεντρικούς δρόμους του Ρεθύμνου φτάνοντας έξω από το δημαρχείο, χωρίς να υπάρξουν επεισόδια και συμπλοκές.

Οι διοργανωτές της πορείας είχαν από νωρίς ζητήσει από τις αστυνομικές αρχές να μην ακολουθήσουν την πορεία ώστε να μην οξυνθούν τα πνεύματα και υπάρξουν αντιδράσεις.

Μυτιλήνη

Το μεσημέρι διαδηλωτές αποσπάστηκαν από πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς κατέβασαν την Ελληνική σημαία από την πλατεία Σαπφούς έσπασαν τζάμια τραπεζών και υπηρεσιών, επιτέθηκαν στο κτήριο του Υπουργείου Αιγαίου, έβαψαν προτομές μαρτύρων της Μικρασιατικής καταστροφής και στο τέλος κατέβασαν και έσκισαν και τη σημαία που ήταν υψωμένη έξω από το κτήριο.

Υποχωρώντας κατέφυγαν στο «Μπίνειο» κτήριο του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο κέντρο της Μυτιλήνης το οποίο τελεί υπό κατάληψη.

Ηράκλειο

Eπίθεση εναντίον τραπεζών πραγματοποίησαν βράδυ ομάδες αντεξουσιαστών στο Ηράκλειο.

Οι αντιεξουσιαστές έσπασαν με λοστούς και καδρόνια εισόδους τραπεζών που βρίσκονται στις οδούς Καλοκαιρινού και Αγίου Μηνά και στη συνέχεια πέταξαν μολότωφ σε τράπεζα που βρίσκεται στην οδό Δημοκρατίας προκαλώντας πυρκαγιά.

Νωρίτερα είχαν προκληθεί μεγάλες ζημιές σε δημόσια κτίρια, καθώς και σε αυτοκίνητα από ομάδα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Οι αντιεξουσιαστές επιτέθηκαν στο αστυνομικό τμήμα της περιφέρειας που βρίσκεται στο κέντρο του Ηρακλείου και στη συνέχεια στο κτίριο της Νομαρχίας, το Δικαστικό Μέγαρο, το Μέγαρο της πρώην αστυνομικής διεύθυνσης Ηρακλείου προξενώντας φθορές και γράφοντας συνθήματα.

Επίσης προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε τράπεζες και σε σταθμευμένα αυτοκίνητα που βρίσκονταν στο χώρο της πρώην αστυνομικής διεύθυνσης Ηρακλείου.

Βόλος

Επεισόδια σημειώθηκαν και στο Βόλο όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να προσεγγίσουν το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης.

Χανιά

Επεισόδια έγιναν το μεσημέρι κοντά στο αστυνομικό μέγαρο Χανίων, όταν περίπου 30 άτομα από τα 150 που συμμετείχαν σε πορεία στο κέντρο της πόλης, φορώντας κουκούλες πέταξαν πέτρες στους αστυνομικούς που ήταν παρατεταγμένοι σε μπροστά από το αστυνομικό μέγαρο. Οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση χημικών και οι διαδηλωτές υποχώρησαν.

Λίγο αργότερα οι διαδηλωτές επέστρεψαν και έχοντας ως κάλυψη κάδους απορριμμάτων του δήμου επιχείρησαν νέα επίθεση προς το μέρος των αστυνομικών. Τελικά οι διαδηλωτές υποχώρησαν , ωστόσο φεύγοντας δημιούργησαν φθορές σε τράπεζα και έγραψαν συνθήματα στους τείχους.
Επίσης ομάδα διαδηλωτών προκάλεσε φθορές στην είσοδο των γραφείων του βουλευτή της ΝΔ Χρήστου Μαρκογιαννάκη καθώς και σε τράπεζα.

Σκηνικό πολέμου τη νύχτα σε πολλές πόλεις

Επεισόδια ξέσπασαν και στη Θεσσαλονίκη, όταν ομάδα 150 κουκουλοφόρων επιτέθηκε με βόμβες μολότοφ στα αστυνομικά τμήματα του Λευκού Πύργου και της Άνω Πόλης.

Οι συγκεντρώσεις επεκτάθηκαν στην Εγνατία και στην οδό Εθνικής Αμύνης, όπου οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών για να απωθήσουν τους διαδηλωτές, οι οποίοι τώρα βρίσκονται μέσα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Σημαντικές είναι οι υλικές ζημιές που προκλήθηκαν σε έξι υποκαταστήματα τραπεζών, δύο καταστήματα κινητής τηλεφωνίας, δύο σούπερ μάρκετ, σ’ ένα βιβλιοπωλείο, σ’ ένα κατάστημα εκκλησιαστικών ειδών και σε ένα ξενοδοχείο.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και στα Ιωάννινα, όπου 150 κουκουλοφόροι επιτέθηκαν με λοστούς και τούβλα εναντίον της Αστυνομικής Διεύθυνσης. Πέντε περιπολικά καταστράφηκαν ολοσχερώς και ένας αστυνομικός τραυματίστηκε στο μάτι.

Στην Πάτρα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα περίπου 200 αντιεξουσιαστές πέταξαν πέτρες, ξύλα και βόμβες μολότοφ εναντίον του αστυνομικού τμήματος που βρίσκεται στην οδό Ερμού, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 2 αστυνομικοί. Στη συνέχεια επιτέθηκαν εναντίον σταθμευμένων περιπολικών. Συνολικά 9 οχήματα υπέστησαν φθορές, από τα οποία ένα κάηκε από βόμβα μολότοφ. Επίσης, ζημιές προκάλεσαν σε δύο υποκαταστήματα τραπεζών.

Πορεία πραγματοποιήθηκε και στην Κομοτηνή προς την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, νεαροί πέταξαν μπογιές στο φυλάκιο και τους φρουρούς.

Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν και στα Χανιά, όταν 150 νεαροί συγκεντρώθηκαν έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση κι άρχισαν να πετούν ό,τι έβρισκαν εναντίον του κτιρίου. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών και κατάφεραν να διαλύσουν τους νεαρούς, οι οποίοι ωστόσο ανασυντάχθηκαν. Προκάλεσαν σοβαρές υλικές ζημιές στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, την Τράπεζα Πειραιώς, την Εθνική Τράπεζα και στα γραφεία της ΑΝΕΚ. Στο στόχαστρο των αντιεξουσιαστών βρέθηκε και το φαρμακείο του νομάρχη Χανίων, κ. Γρηγόρη Αρχοντάκη.

Επεισόδια σήμερα μετά τα μεσάνυχτα και το μεσημέρι στη Μυτιλήνη από ομάδα αντεξουσιαστών οι οποίοι έδρασαν με κουκούλες και κράνη.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έγιναν επίσης σε Ηράκλειο, Μυτιλήνη, Ξάνθη, Σπάρτη και το Αγρίνιο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
© Copyright by SAMURAI KABATZA  |  Template by Blogspot tutorial