Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2008

ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΠΟ ΙΤΑΛΙΑ

κείμενο αλληλεγγύης συντρόφων και συντροφισσών από την Ιταλία (θα πραγματοποιηθεί σήμερα και συγκέντρωση αλληλεγγύης στο πανεπιστήμιο της Πίζα)

false false false MicrosoftInternetExplorer4 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Το βραδύ του Σαββάτου της 6ης Δεκεμβρίου, σε ένα δρόμο της συνοικίας των Εξαρχείων στην Αθήνα, ένας αστυνομικός σκότωσε εν ψυχρώ ένα νεαρό μόλις 15 ετών, τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο

Οι αρχές μίλησαν στην αρχή για ατύχημα προκαλούμενο από μια επίθεση ομάδας αναρχικών ενάντια σε ένα περιπολικό της αστυνομίας, ο αστυνομικός ισχυρίστηκε πως πυροβόλησε δύο φορές στον αέρα και μια στο έδαφος, η σφαίρα εξοστρακίστηκε και χτύπησε τον νεαρό.

Η αλήθεια των γεγονότων απέχει πολύ: ένα περιπολικό της αστυνομίας στη διάρκεια περιπολίας πέρασε δίπλα από μια ομάδα νεαρών, οι οποίοι στέκονταν σε δρόμο μπροστά από καφέ. Οι νεαροί απηύθυναν υβριστικά σχόλια προς τους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με προσβολές. Από την ομάδα των νεαρών εκτοξεύτηκαν μερικά μπουκάλια προς τη μεριά του περιπολικού το οποίο αμέσως απομακρύνθηκε. Μέσα σε λίγα λεπτά οι δύο αστυνομικοί επέστρεψαν με τα πόδια στο σημείο που βρίσκονταν οι νεαροί. Με τα όπλα στο χέρι ζήτησαν το λόγο από τους νεαρούς. Χωρίς να περιμένουν απάντηση ο ένας πυροβόλησε τρεις φορές με το περίστροφο στραμμένο προς τους νεαρούς. Μια από τις σφαίρες βρήκε στην καρδιά το νεαρό Γρηγορόπουλου, ο οποίος και έπεσε αμέσως αιμόφυρτος, ενώ διαπιστώθηκε ο θάνατος τους λίγα λεπτά αργότερα στο νοσοκομείο. Οι εν λόγω αστυνομικοί τράπηκαν αμέσως σε φυγή αφήνοντας εμβρόντητους όλους τους παρόντες.

Όλοι οι μάρτυρες κατήγγειλαν αμέσως την σκιαιότητα του εγκλήματος, της ψυχρής εκτέλεσης του νεαρού τόσο που η κυβέρνηση αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει. Αποπειράθηκε μάταια να πνίξει την δίκαιη διαμαρτυρία που λίγο αργότερα από το γεγονός άναψε σε όλες τις κεντρικές πόλεις της Ελλάδας συλλαμβάνοντας τους δύο αστυνομικούς και ζητώντας συγνώμη από την οικογένεια του θύματος.

Στις μέρες που ακολούθησαν Κυριακή και Δευτέρα χιλιάδες ανθρώπων βγήκαν στους δρόμους σε διαφορετικές πόλεις από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη και από τα Γιάννενα στην Κρήτη κ.ό.κ, συγκρουόμενοι επανειλημμένα με τις δυνάμεις της τάξης προκαλώντας την καταστροφή αυτοκινήτων, τραπεζών, εμπορικών καταστημάτων καθώς και τον τραυματισμό δεκάδων ατόμων τόσο αστυνομικών όσο και διαδηλωτών.

Η έκρηξη αυτής της τόσο μεγάλης βίας και οργής σόκαρε και προβλημάτισε την κοινή γνώμη τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, αλλά ο πραγματικός υπαίτιος για όλο αυτό που συμβαίνει δεν είναι άλλος από τον Κώστα Καραμανλή. Αρχηγός ενός συντηρητικού σώματος του οποίου βασικός άξονας είναι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, τοποθετημένος στην εξουσία το 2004 ως πρωθυπουργός, που από την αρχή εφάρμοσε μια πολιτική έντονα νεοφιλελεύθερη ιδιωτικοποιώντας δημόσιες υπηρεσίες, προωθώντας μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις και στην αγορά εργασίας.

Πέντε χρόνια αυτής της πολιτικής είχε ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης για τη μεγάλη μερίδα των εργαζομένων, μια ολοένα αυξανόμενη ανεργία και ανασφάλεια στο τομέα της εργασίας, που πλήττει κυρίως τους νέους. Επιπλέον, η πολιτική προώθησης της αποδοτικότητας με ανεπαρκή προσοχή στο τομέα της ασφάλειας στην εργασία προκάλεσε διάφορα εργατικά ατυχήματα τα οποία καταγράφηκαν τους τελευταίους μήνες. Το πιο βαρύ συνέβη στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος κοντά στο λιμάνι του Πειραιά προκαλώντας τον θάνατο οκτώ εργαζομένων.

Η κυβέρνηση υπήρξε εξάλλου αρκετές φορές στο επίκεντρο οικονομικών σκανδάλων καθώς έχει και την πλήρη ευθύνη για την χειρότερη δυνατή διαχείριση των επιδοτήσεων προς την μερίδα του πληθυσμού που επλήγη με τις καταστροφικές πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2007, αμέλεια που οδήγησε και στις πρώτες παραιτήσεις. Επανεκλεγείς το Σεπτέμβρη του 2007, ο Καραμανλής και η κυβέρνησή του απάντησε στην πολιτική και οικονομική κρίση επισπεύδοντας τα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων, παραμένοντας άκαμπτη απέναντι στις αντιδράσεις, ενεργοποιώντας ένα μεγαλύτερο κοινωνικό έλεγχο καταπίεσης. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση Καραμανλή διέπρεψε στο κυνήγι αναρχικών επιδιώκοντας να χρεώσει σε αυτούς την ολοένα αυξανόμενη κοινωνική πίεση. Τέλος, τους τελευταίους μήνες προωθήθηκε μεταρρύθμιση στο χώρο της πανεπιστημιακής παιδείας όμοια σε διάφορα σημεία με εκείνη που πραγματοποίησε στη Ιταλία η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι.

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί σε όλη την Ελλάδα γενική απεργία ενάντια στη κυβέρνηση του Καραμανλή, ενάντια στη κοινωνική και οικονομική πολιτική του. Είναι σημαντικό από όλο τον κόσμο να φτάσει ένα μήνυμα διεθνιστικής αλληλεγγύης προς τους Έλληνες εργαζόμενους, προς τους συντρόφους θύματα της καταστολής και προς όλους εκείνους που παλεύουν για να υπερασπιστούν την αξιοπρέπεια της ανθρώπινης ζωής και το δικαίωμα να δημιουργηθεί ένας κόσμος, όπου η ελευθερία και η κοινωνική δικαιοσύνη δεν θα είναι δικαιώματα που κάθε τόσο αναιρούνται.

Μερικές συντρόφισσες και σύντροφοι από τον κύκλο κουλτούρας της Βιβλιοθήκης Franco Serantini.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
© Copyright by SAMURAI KABATZA  |  Template by Blogspot tutorial