Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου 2008

MATADES ROYFIANAKIA

Χημικά: Παράνομα στον πόλεμο, νόμιμα στην ειρήνη!
Ψήφοι: 4


Δημοσίευση: 10-12-2008 17:22 από Καλλιόπη Αλαχούζου - Ομάδα TVXS
Προβολές: 242 - Σχόλια: 1 - Κατηγορία: ΠολιτικήΑποστολή με email

Σε όλο τον κόσμο περίπου 800 θάνατοι έχουν αποδοθεί στη χρήση χημικών αερίων καταστολής τις τελευταίες πέντε δεκαετίες – μεταξύ των οποίων και οι νεκροί του Πολυτεχνείου το 1973, Σπύρος Κοντομνάρης και Δημήτρης Παπαϊωάννου.

Το 1925, μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οπότε έγινε για πρώτη φορά εκτεταμένη χρήση χημικών όπλων, η Συνθήκη της Γενεύης απαγόρευσε τη χρήση χημικών αερίων διεθνώς, ενώ η χρήση τους στη διάρκεια πολεμικών επιχειρήσεων συνιστά έγκλημα πολέμου.

Ο Ο.Η.Ε., το 1969, αποφάσισε την υπαγωγή και των δακρυγόνων ουσιών (CS,CN,CR,OC) στην κατηγορία αυτών των απαγορευμένων όπλων.

Η Ελληνική Αστυνομία κάνει χρήση κυρίως των ουσιών CS και CN.

Σύμφωνα με ειδική έκθεση του Έλληνα Συνηγόρου του Πολίτη σχετικά με τις προκαλούμενες βλάβες από τα χημικά αέρια, αναφέρεται: ερεθισμός δέρματος, οφθαλμών, αναπνευστικής οδού, πονοκέφαλοι, πεπτικές διαταραχές, δερματικά εγκαύματα και σε περίπτωση χρόνιας τοξικότητας καρκίνος, έλκη στο δέρμα και στο ρινικό διάφραγμα, νεφρικές βλάβες.

Ενώ, σε μελέτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο: “Αποτίμηση της Τεχνολογίας Ελέγχου Πλήθους- Προτάσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση”, εκτιμάται ότι η χρησιμοποίηση του OC (αέριο πιπεριού) και των υπολοίπων χημικών ουσιών θα πρέπει να πάψει σε ολόκληρη την Ε.Ε., μέχρι να καταλήξει η ανεξάρτητη έρευνα σε πιο πλήρη αποτίμηση των κινδύνων που ενέχουν για την υγεία. Ήδη η Σουηδία το έχει απορρίψει λόγω της δυνατότητας να προκαλέσει βλάβη στα μάτια.

Στις 24 Σεπτεμβρίου 2008, εκδικάστηκε η αγωγή πανεπιστημιακών, άλλων εκπαιδευτικών και φοιτητών κατά του Δημοσίου για χρήση χημικών ενάντια σε διαδηλωτές κατά τις προπέρσινες και περσινές κινητοποιήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας. Η σχετική απόφαση αναμένεται.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
© Copyright by SAMURAI KABATZA  |  Template by Blogspot tutorial