Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2009

«Φόβισαν τον Σαρκοζί οι ελληνικές εξεγέρσεις»

ανατυπωση απο
ελευθεροτυπια
«Φόβισαν τον Σαρκοζί οι ελληνικές εξεγέρσεις»

Συνέντευξη στη ΒΑΛΙΑ ΚΑΪΜΑΚΗ

Υστερα από 11 χρόνια στην κεφαλή του Σοσιαλιστικού Κόμματος Γαλλίας, ο Φρανσουά Ολάντ περνάει σε νέα πολιτική φάση, με ιδεολογικές ανησυχίες και έντονη κοινοβουλευτική δράση. Με την ευκαιρία της επίσκεψής του στη χώρα μας, η «Κ.Ε.» μίλησε μαζί του για την οικονομική κρίση και το μέλλον του σοσιαλισμού.

ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΟΛΑΝΤ
* Την περασμένη εβδομάδα επανήλθατε στο πολιτικό προσκήνιο της χώρας σας με μία πρόταση. Τι ακριβώς είναι ο Διάλογος για την Ανάκαμψη;

- Την Πέμπτη η χώρα μου παρέλυσε από τις απεργίες και εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στο δρόμο. Την επομένη μιας τόσο μεγάλης κινητοποίησης πρέπει ν' αναλάβουμε πρωτοβουλίες, ώστε να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα, γι' αυτό και πρότεινα έναν Διάλογο, όπως αυτόν που έγινε παλιότερα για το Περιβάλλον. Συνδικάτα και εργοδοτικές ενώσεις, τοπική αυτοδιοίκηση και πολιτικά κόμματα να ψάξουμε νέους δρόμους, κοινές λύσεις. Ο διάλογος επιβάλλεται στη Γαλλία -ίσως και στην Ελλάδα, αφού είδαμε το θυμό των πολιτών, ο οποίος έφτασε μέχρι και τη βία, κάτι που κανείς απεύχεται- όπου δεν υπάρχει η κουλτούρα του, όπως στη Γερμανία, την Ισπανία ακόμη και την Ιταλία.

* Τα γεγονότα στην Ελλάδα είχαν αντίκτυπο στη Γαλλία;

- Φυσικά, αφού υποχρέωσαν την κυβέρνηση να αναβάλει και μετά να ακυρώσει ένα μέρος των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων που σχεδίαζε. Πιστεύω ότι φοβήθηκε -δικαίως ή αδίκως- ότι οι εικόνες των διαδηλώσεων στην Ελλάδα θα αποτελούσαν παράδειγμα για τη δική μας νεολαία.

* Οι νεοφιλελεύθερες θέσεις, προς τις οποίες είχε μετακινηθεί και το Σοσιαλιστικό Κόμμα Γαλλίας, καταρρίφθηκαν εξαιτίας της κρίσης. Προς τα πού πρέπει να κινηθούν ιδεολογικά τα σοσιαλιστικά κόμματα;

- Πράγματι, είχαμε κάνει πολλές παραχωρήσεις στην οικονομία της αγοράς, στις ιδιωτικοποιήσεις, στην υποχώρηση του κράτους. Πολύ λιγότερο, όμως, από άλλους. Την περίοδο που κυβερνήσαμε τη χώρα μαζί με τον Λιονέλ Ζοσπέν θεωρούμασταν οι πιο κοινωνικοί σοσιαλιστές, αφού πήραμε μέτρα όπως το 35ωρο και τις θέσεις εργασίας για τους νέους. Ωστόσο η έξοδος από την κρίση του 21ου αιώνα δεν θα γίνει με θέσεις του '70. Βασιζόμενοι στις αρχές της αλληλεγγύης, της αποτελεσματικότητας, της νεωτερικότητας αλλά και τις σοσιαλιστικές αξίες, πρέπει να εφεύρουμε την πολιτική τού αύριο. Φροντίζοντας, όπως κάναμε την περίοδο που ήμασταν αντιπολίτευση, από τη μία να κρατάμε ξεκάθαρο μέτωπο απέναντι στη δεξιά και από την άλλη να διατηρούμε την αξιοπιστία μας. Γιατί -κι αυτό είναι ένα θέμα που ίσως ν' αφορά και την Ελλάδα- ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορεί να κάνουν οι σοσιαλιστές είναι να τρέχουν πίσω από το ριζοσπαστισμό στα αριστερά τους. Δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα απ' αυτό, αντίθετα χάνουν τους ψηφοφόρους που περιμένουν ρεαλιστικές και αξιόπιστες λύσεις. Σε περίοδο κρίσης πρέπει οπωσδήποτε να νιώσουμε το θυμό των πολιτών και να τον μεταφράσουμε σε πολιτικές προτάσεις. Μπορούμε να είμαστε δημιουργικοί σε σχέση με την αλλαγή. Δεν πρέπει, επ' ουδενί, να υπολογίζουμε στην αυτόματη επάνοδο της αριστεράς στην εξουσίας εξαιτίας του γεγονότος ότι η δεξιά απέτυχε.

* Αυτό τελικά αποκλείει τις συνεργασίες με τη ριζοσπαστική αριστερά;

- Εξαρτάται από την ίδια την αριστερά. Στη Γαλλία, η ριζοσπαστική αριστερά δεν θέλει τη συνεργασία, αφού θέλει να αμφισβητεί, αλλά όχι να συμμετάσχει στην αλλαγή και την εναλλαγή. Οι προτάσεις δεν πρέπει να γίνονται προς τους ηγέτες της, που γνωρίζουμε ήδη ότι θα απαντήσουν αρνητικά, αλλά προς τους ψηφοφόρους της, λέγοντας ότι αναγνωρίζουμε την ανάγκη του ριζοσπαστισμού, ότι πράγματι η αντιπαράθεση με τη δεξιά είναι σκληρή, αλλά πρέπει να υπάρξει αλλαγή εξουσίας. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να πιστεύουμε ότι η νίκη της αριστεράς είναι στους δρόμους. Τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη νομιμότητα της κάλπης.

* Τι αντιπροσωπεύει για σας η εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα;

- Ο Ομπάμα δεν είναι όπως οι προηγούμενοι. Είναι, όμως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ως τέτοιος θα συμπεριφερθεί. Ελπίζω ότι θα έχουμε σημεία σύγκλισης μαζί του, αλλά σίγουρα θα υπάρξουν συγκρούσεις.

* Σκέφτεστε την υποψηφιότητα για τις προεδρικές του 2012;

- Υστερα από 11 χρόνια γενικός γραμματέας, θέλω σήμερα ν' αποκτήσω μια νέα σχέση με τους πολίτες. Από τη μία θα στηρίξω τη Μαρτίν Ομπρί, αλλά την ίδια στιγμή θα ήθελα ν' απευθυνθώ πιο ανοιχτά και πιο ελεύθερα στους Γάλλους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
© Copyright by SAMURAI KABATZA  |  Template by Blogspot tutorial