Αποστολή με email
Λόγω της οικονομικής κρίσης, ένα κύμα βίαιων αντιδράσεων που προέρχεται από όλες τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες εμφανίζεται στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Λετονία και άλλες βαλτικές χώρες κινδυνεύουν από κατάρρευση όχι μόνο οικονομική, αλλά και κοινωνική.
Ο λόγος είναι πως οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης έχουν πλέον χτυπήσει με σφοδρότητα τις εύθραυστες οικονομίες των χωρών αυτών και ο αντίκτυπος στη ζωή του πληθυσμού είναι τρομερός. Ο κόσμος έχει βγει κυριολεκτικά στους δρόμους σε αρκετές από αυτές τις χώρες και τα βίαια επεισόδια που προκαλούνται οδηγούν σε τραυματισμούς και συλλήψεις.
Βία σε Βουλγαρία, Λετονία, Ρουμανία
Στη Βουλγαρία, 150 άτομα συνελήφθησαν και πάνω από 30 τραυματίσθηκαν σε βίαιες διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Ταυτόχρονα, στη Λετονία, πάνω από 100 ήταν οι συλλήψεις διαδηλωτών στην πρωτεύουσα, ενώ η γειτονική Ρουμανία περιμένει και αυτή με αγωνία την επόμενη μέρα. «Σε μερικούς μήνες, οι άνθρωποι θα έχουν βγει στους δρόμους, αυτό είναι σίγουρο! Κάθε μέρα ακούμε για μια ακόμα επιχείρηση που έκλεισε», δήλωσε ο Λούκα Νικουλέσκου, στέλεχος εταιρίας επικοινωνιών στο Βουκουρέστι. Και πράγματι, οι θέσεις εργασίας χάνονται με εκπληκτική ταχύτητα, καθώς οι κολοσσοί καταρρέουν ή μεταφέρουν τις εγκαταστάσεις τους σε άλλη χώρα, όπως στο Μαρόκο.
Η αλυσίδα της καταστροφής
«Η οικονομική κρίση προκαλεί δραστική μείωση του εισοδήματος των μέσων κοινωνικών στρωμάτων. Αυτό προκαλεί αντίστοιχη μείωση των κρατικών εσόδων από τη φορολογία. Έτσι ο κρατικός προϋπολογισμός παρουσιάζει έλλειμμα και αρκετοί δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται σημαντικά», δήλωσε ο Μάριους Όπρεα, σύμβουλος της ρουμανικής κυβέρνησης, προσπαθώντας να εξηγήσει την αλυσιδωτή αντίδραση που προκαλεί η οικονομική κρίση.
Κατά τη γνώμη του, στη χώρα του, όπου ο προϋπολογισμός θα σκαρφαλώσει φέτος στο 13%, η ασταθής οικονομία δεν ήταν προετοιμασμένη για το χτύπημα που δέχτηκε λόγω της κρίσης. Η φτώχεια και η κοινωνική δυσαρέσκεια, αυξάνει τη βία και το μίσος κατά των μεταναστών.
«Το πιο τρομακτικό είναι πως η οργή προέρχεται πλέον από το σύνολο της κοινωνίας, όχι μόνο από συγκεκριμένες ομάδες», προσθέτει. Και πράγματι, η γενικευμένη αυτή δυσαρέσκεια είναι το πιο ανησυχητικό στοιχείο. Για παράδειγμα, στα επεισόδια της Λετονίας οι αρχές συνέλαβαν στην ίδια ομάδα διαδηλωτών ένα μέλος του κόμματος της αριστεράς και ένα «σκίνχεντ» της ακροδεξιάς!
ΑΝΑΤΥΠΩΣΗ ΑΠΟ TVXS
ΣΧΟΛΙΟ SAMURAI
Πριν απο μερικα χρονια κλειναν επιχειρησεις στην Ελλαδα για να μεταφερθουν στις ανατολικες χωρες και κυριως στα βλακανια. Σημερα βλεπουμε πως κ σ αυτες τις χωρες κλεινουν επιχειρησεις. Η κυρια αιτια ειναι ο διος ο καπιταλισμος.
Απο τη φυση του αυτο το συστημα δημιουργουσε κ συσσωρευε προβληματα, των οποιων την λυση την μετεφερε με εξυπνο τροπο για το μελλον, μονο που στο μελλον δεν υπηρχε μια συνταγη για; την λυση του προβληματος.
Με την νεο-φιλελευθερη εκδοχη του καπιταλισμου, του οποιου την εξαγωγη εκαναν οι ΗΠΑ, στον υπολοιπο πλανητη, διογκωθηκε το προβλημα σε τετοιο βαθμο ωστε να μην υπαρχει πλεον ουτε χωρα στον πλανητη που να μην πληττεται απο την κριση, αλλα ουτε κ ορατη λυση στο μελλον.
Οι κυβερνησεις ολως των χωρων, τραβανε λεφτα απο τους πολιτες για να στηριξουν τις ιδιωτικες επιχειρησεις, τη στιγμη ομως που οι πολιτες ειναι αυτοι που πεινανε.
Οι αντιδρασεις στην αλλαζονεια των κυβερνησεων,των αφεντικων κ της εξουσιας παγκοσμιως , απο οτι φαινεται μερα με τη μερα αυξανονται.
Μεσα σ αυτο το πλαισιο και βλεποντας τον προηγουμενο καιρο η Ρωσια να χανει λεφτα απο την ελαχιστη πτωση της τιμης του πετραλαιου, δημιουργησε ή εδωσε πολυ μεγαλη σημασια στην κλοπη φυσικου αεριου απο την Ουκρανια(η οποια Ουκρανια λειτουργησε σαν κλεφτοκοτας, πραγμα αδιανοητο για πολιτισμενο κρατος της Ευρωπης)θελοντας μ αυτο τον τροπο κ καταφερνωντας τελικα να αυξησει την τιμη του φυσικου αεριου. Το αποτελεσμα;
Σημερα τα ευρωπαικα νοικοκυρια θεωρουουν ακριβη κ την ελαφρως ποεσμενμη τιμη του πετραιαλαιου αλλα κ την αυξημενη τιμη του φυσικου αεριου.
Ακομα και οι φτωχοι λαοι της Ευρωπης;, ειχαν συνηθισει να ζουν ελαφρως ανετα , μετα το τελος του β παγκοσμιου πολεμου. Σημερα η ολομετωπη επιθεση των αφεντικων κ της εξουσιας στην ουσια τους διαταζει " δουλευεται περισσοτερο, πληρωθειτε λιγοτερο κ κοψτε τον λαιμο να βρειτε λεφτα (δανεια)για να καταναλωσεται περισσοτερα απο οσα σηκωνει η τσεπη σας"
Οι λαοι ομως σημερα, οχι μονο την ανεπτυγμενης ευρωπης αλλα ακομα και του τριτοκοσμικου αφρικανικου κ ασιατικου κοσμου , απαιτουν πλεον να ζουν μια ζωη ανετη κ δεν αρκουνται σε μοιρολατρικες λογικες αλλων δεκαετιων του στυλ "λιγα και καλα".
Και δικαιως οι λαοι , οπου για δεκαετιες προσφεραν την δυναμη κ την ζωη τους , προς χαριον της δημιουργιας οικονομικων αυτοκρατοριων , να ζητανε τα παντα πλεον.
Τα παντα ομως ζητανε κ τα αφεντικα με τις εξουσιες τους.
Τα παντα ομως σε συνθηκες σημερινου καπιταλισμου δεν υπαρχουν.
Κ οπως στην φυση ετσι κ εδω οταν δημιουργειτε μαι μαυρη τρυπα , αυτη πρεπει να ρουφηξει κατι για να στουμπωσει.
Τα αφεντικα θα επιθυμουσαν να ρουφηξει τους εργαζομενους , αλλα χωρις αυτους δε μπορει να υπαρξει η συνθηκη του αφεντικισμου.
Οι εργαζομενοι μετα τις πρωτες εξεγερσεις απελπισιας θα αποκτησουντ ην συλλογικη συνειδηση να προσφερουν το καθεστως του αφεντικισμου ως θυσια για να κλεισει η μαυρη τρυπα.
Αλλωστε οι εργζομενοι εχουν το know how να χτισουν μια κοινωνια την οποια γκρεμισαν, αφου πρωτα την χτισανε για λογαριασμο καποιων που τα θελαν μονα ζυγα δικα τους.
Τα αφεντικα το μονο know how που γνωριζουν ειναι ο τροπος του να δινουν διαταγες.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου