Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2007

ΕΣΘΟΝΙΑ

ΕΣΘΟΝΙΑ

Είναι μερικά πράματα που όταν συμβαίνουν δε μπορείς παρά να μιλήσεις. Αυτό που συνέβη στην Εσθονία πριν λίγο καιρό ήταν άραγε μεμονωμένο γεγονός;
Η χώρα της Εσθονίας κατοικείτε από 1,300,000κατοίκους. Το ένα τρίτο του πληθυσμού της είναι Ρώσοι στην καταγωγή. Μετά το τέλος του Β παγκόσμιου πολέμου το Σοβιετικό τότε κράτος ανήγειρε σε μια πλατεία της πρωτεύουσας Ταλίν το μνημείου του Αργυρού Στρατιώτη προς τιμήν των 13 Σοβιετικών στρατιωτών που πέσανε νεκροί υπερασπιζόμενοι την πόλη από τους εισβολείς Γερμανούς ναζί.
Μέσα στον Απρίλη του 2007 η κυβέρνηση της Εσθονίας, με την υποστήριξη των μισών κατοίκων της χώρας (κατά πως λένε τα ΜΜΕ) αποφάσισε να κατεβάσει το μνημείο από την πλατεία και να μεταφέρει και τα κόκαλα των νεκρών στρατιωτών που ταφήκαν ακριβώς κάτω από το μνημείο. Αυτή η πράξη προκάλεσε την οργή των Ρώσων κατοίκων της χώρας που διαδηλώσαν στην πρωτεύουσα όπως και στις πόλεις Γιόχβι και Κόρτλα Γιάρβε. Από τις συγκρούσεις που προκλήθηκαν κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων με την αστυνομία και Εσθονούς εθνικιστές και νέο ναζί ένας διαδηλωτής έχασε την ζωή του.
Η Εσθονική κυβέρνηση ισχυρίζεται πως το άγαλμα πρέπει να μεταφερθεί γιατί θυμίζει την εποχή της Σοβιετικής περιόδου όπου η χώρα στέναξε από τον Σταλινισμό. Γι αυτό και μεταφέρανε το άγαλμα σε άγνωστη τοποθεσία.
Οι διαφωνούντες με την αποκαθήλωση του αγάλματος πιστεύουν πως η πράξη αυτή δεν έχει να κάνει με την Σοβιετική κατοχή της χώρας και ότι αποτελεί ύβρη σε απλούς αγωνιστές που δώσανε την ζωή τους για την υπεράσπιση της πρωτεύουσας.
Σαφώς και έχουν δίκιο οι δεύτεροι και σε καμία περίπτωση η Εσθονική κυβέρνηση για τους εξής απλούς λόγους.
1) Δε μπορείς να λες πως ένα άγαλμα του Αργυρού στρατιώτη είναι σύμβολο της Σταλινικής καταπίεσης και να το αποκαθηλώνεις μη δηλώνοντας το μέρος που το μεταφέρεις. Αυτή η πράξη μυστικότητας για το που μεταφέρθηκε το άγαλμα είναι σταλινική πρακτική από μόνη της.
2) Ακόμα και οι 13 πεσόντες- υπερασπιστές του Ταλίν, την ίδια σταλινική καταπίεση και φτώχεια βιώνανε με τον υπόλοιπο πληθυσμό- όχι μόνο της Εσθονίας ή της Βαλτικής - αλλά ολόκληρης της ΕΣΣΔ
3) Μήπως τελικά την Εσθονική κυβέρνηση την ενοχλεί το γεγονός ότι υπήρξαν κάποιοι που πολεμούσαν τους ναζί στην χώρα την περίοδο εκείνη και θέλει να σβήσει οτιδήποτε θυμίζει τον αγώνα τους; Γιατί αν δεν ίσχυε κάτι τέτοιο, γιατί μαζί με την αστυνομία στην καταστολή των διαδηλώσεων δέχτηκε να συνδράμουν και απλοί πολίτες φασιστικής και εθνικιστικής ιδεολογίας;
Με την κατάρρευση των καθεστώτων του ανατολικού μπλοκ αναδύθηκαν πολλά νέα κράτη , ειδικά στα παλιά εδάφη της πρώην ΕΣΣΔ. Πολλοί από τους νεόκοπους δημοκράτες ήταν παλιά στελέχη του σοσιαλιστικού καθεστώτος.
Μερικοί από δαύτους μαζί με κομμάτια των υπηκόων τους επειδή βιώσανε το σταλινικό καθεστώς περάσανε στο άλλο άκρο φλερτάροντας με τον ναζισμό (κακά τα ψέματα, ας μην δικαιολογούμε πλέον τους ανατολικούς εδώ στην Ελλάδα λόγο φτώχειας).
Στους δρόμους των ανατολικωευρωπαικών χωρών αλλά κυρίως στα εδάφη της πρώην ΕΣΣΔ οι ναζιστικές συμμορίες κάνουν…πάρτυ. (Επιθέσεις σε μετανάστες κλπ).
Από την άλλη μεριά όμως συνασπίζονται και οι ομάδες αντιφασιστών σε αυτές τις περιοχές και αμύνονται σε συγκρούσεις που λαβαίνουν χώρα.
Γι αυτό διαβάζοντας εδώ στην Ελλάδα για τα γεγονότα του Απριλίου στο Ταλίν ας μη προτρέξουμε να πούμε το κλασσικό «ε τι να κάνουν οι καημένοι οι Εσθονοί , τόσα τραβήξανε από τους Σταλινικούς», γιατί την Σταλινική καταπίεση την βιώσανε και οι Ρώσοι και οι Τσετσένοι και όλοι οι πληθυσμοί της τότε ΕΣΣΔ.
Ας πάψουμε να συνδυάζουμε την Σταλινική τρομοκρατία με ότι συμβαίνει σε αυτή τη γωνιά της γης γιατί αυτή αν δεν σταμάτησε ελλατώθηκε με το θάνατο του Στάλιν και την ανάληψη της ηγεσίας από τον Χρουτσόφ, πήγε να αναθαρρήσει με τον Μπρέζνιεφ και τερματίστηκε με την άνοδο του Γκορμπατσόφ το 1985 στην ηγεσία της ΕΣΣΔ. Από το τότε μέχρι σήμερα έχουν περάσει 22 χρόνια.
Αυτοί που γίνονται νέο ναζί και εθνικιστές σήμερα δε το κάνουνε γιατί πληγωθήκανε από το Σταλινικό καθεστώς. Αυτοί μεγάλωσαν στο περιβάλλον της Γκλάσνοστ και της Περεστρόικα. Σε καθεστώς δηλαδή που δε στερούνταν ελευθερίας αλλά καταναλωτικών αγαθών.
Τελειώνοντας θα ήθελα να τονίσω πως με αυτό το κείμενο δεν είναι πρόθεση μου να υπερασπιστώ το παρανοϊκό σταλινικό καθεστώς αλλά να καταδείξω την άνοδο του νέο φασισμού (με αφορμή τα γεγονότα του Ταλίν) στις περιοχές της Αν. Ευρώπης αλλά και την απάντηση που παίρνουνε από τους απλούς πολίτες που συνασπίζονται σε όλη την Ευρώπη σε ένα κοινό μέτωπο, το ANTIFA.



ΥΠΟΓΡΑΦΗ CMB

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
© Copyright by SAMURAI KABATZA  |  Template by Blogspot tutorial