Παρασκευή 27 Ιουνίου 2008

ΕΒΡΑΙΟΙ ΤΗΣ ΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ











ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΤΥΠΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ SITE ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ(ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΒΡΗΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ )
ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΠΩΣ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΠΟΥ ΖΟΥΣΑΝ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ, ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΔΙΩΚΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΗΓΕΝΕΙΣ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΝΙΩΘΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΑΝ ΤΗΝ ΠΙΟ ΦΙΛΟΞΕΝΗ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ, ΜΕΤΟΙΚΗΣΑΝ ΕΔΩ.
ΔΥΣΤΗΧΩΣ Ή ΕΥΤΥΧΩΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΧΤΕΙ ΠΩΣ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΣΧΕΔΟΝ ΑΠΟ ΠΑΝΤΑ ΕΙΧΕ ΔΥΟ ΕΙΔΩΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΙΕΣ.
Η ΜΙΑ ΕΙΧΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ
Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ.
ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΜΟΙΡΑΣΜΕΝΟΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΕΠΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ.
ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΥΠΕΡΙΣΧΥΣΑΝ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΟΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΙ ΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ ΟΔΗΓΩΝΤΑΣ ΕΝΑΝ ΜΕΓΑΛΟ ΑΡΙΘΜΟ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΙΑ.
ΕΠΙΣΗΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΜΥΘΟΥΝ ΠΕΡΙ ΠΛΟΥΤΟΥ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ
ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΟΛΟΙ ΠΩΣ ΝΑΙ
ΑΡΚΕΤΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΠΛΟΥΙΟΥΣ ΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ ΗΤΑΝ ΕΒΡΑΙΟΙ
ΑΛΛΑ...Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥΣ ΕΘΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΗΤΑΝ
ΦΤΩΧΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ.




http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_05/06/2008_272702




Ολοκαύτωμα με πολλά ερωτήματα...
Τις άγνωστες πτυχές διωγμών των Εβραίων συζητούν από σήμερα σε διεθνές συνέδριο στη Θεσσαλονίκη διακεκριμένοι επιστήμονες

Των Σταυρου Τζιμα – Ζωγιας Κουταλιανου

Tι γνωρίζουμε για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων; Σίγουρα ότι το διέπραξαν οι ναζί εξοντώνοντας στα στρατόπεδα συγκέντρωσης 6 εκατ. ανθρώπους, στην πλειονότητά τους Εβραίους. Και ακόμα ότι μερικοί αλλόθρησκοί τους, στις κατεχόμενες περιοχές, διακινδυνεύοντας τη ζωή τους και των οικογενειών τους, βοήθησαν να σωθούν κάποιοι εξ αυτών. Πολλά έχουν γραφεί για τους θαρραλέους αυτούς ανθρώπους και τους έχουν αποδοθεί, δικαίως, δημόσιοι έπαινοι. Υπάρχει ωστόσο και η λιγότερο φωτεινή πλευρά του φεγγαριού. Ηταν δυνατόν να πετύχουν οι χιτλερικοί το σκοπό τους χωρίς τη συνεργασία ή ανοχή των ντόπιων; Τι απέγιναν οι περιουσίες των εβραϊκών οικογενειών που αφανίστηκαν στα κρεματόρια; Γιατί γνωστοί ξένοι και Ελληνες μελετητές του Ολοκαυτώματος αλλά και ιστορικοί «καρφώνουν» τη χριστιανική κοινωνία Θεσσαλονίκης, αλλά και την κοσμική ελίτ, για τη στάση που τήρησε; Εχουν βάση οι ισχυρισμοί τους περί αντισημιτικού αισθήματος με εθνικιστικές ρίζες σχετιζόμενες με την ένταξη της Θεσσαλονίκης στο ελληνικό κράτος μόλις λίγες δεκαετίες πριν; Διακεκριμένοι επιστήμονες από Ευρώπη και Αμερική, συζητούν από σήμερα στη Θεσ/νίκη, την πόλη που έχασε 50.000 Εβραίους της στο Αουσβιτς, πτυχές του Ολοκαυτώματος που παραμένουν εν πολλοίς άγνωστες ή αποσιωπούνται, στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου με θέμα: «Tο Oλοκαύτωμα ως τοπική ιστορία: παρελθόν και παρόν μια σύνθετης σχέσης». «Πήγα να κρυφτώ σ' ένα ορφανοτροφείο με χριστιανόπουλα, αλλά τα παιδιά με εξανάγκασαν να φύγω γιατί ήμουν Εβραίος», περιγράφει ένα παιδάκι που ξέφυγε από το γκέτο της Βαρσοβίας, ενώ ένας παγκόσμιας εμβέλειας ιστορικός, αναφερόμενος στην εξόντωση των Εβραίων της Ουκρανίας τονίζει ότι: «Η επίσημη ιστορία αναφέρει ότι το Ολοκαύτωμα έγινε από τους ναζί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Οι μαρτυρίες επιζώντων ωστόσο αποκαλύπτουν μια ιστορία συνεργασίας με τις ναζιστικές δυνάμεις».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
© Copyright by SAMURAI KABATZA  |  Template by Blogspot tutorial