Τρίτη 22 Ιουλίου 2008

ΣΥΝΕΛΗΦΗ Ο ΚΑΡΑΖΙΤΣ(ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ;)

Με τη συλληψη του Ραντοβαν Καραζιτς κλεινει ενα μεγαλο κεφαλαιο στην μετα κομουνιστικη Σερβία (ισως και σ εολες τις περιοχες που καποτε λεγοταν Γιουγκοσλαβια και σημερ εχουν χωριστει σε ανεξαρτητα κρατη)
Ενα κεφαλαιο που περιελμβανε φουλ εθνικισιτκες συρραξεις, προσφυγες τρραυματιες, θανατο. Λαοι που ζουσαν για χρονια μαζι, στις ιδες πολεις, στα ιδια χωρια, στους ιδιους εργασιακους χωρους με πληθωρα μικτων γαμων , σφαγιαστηκανε ανελεητα θυμιζοτνας ετσι στην Ευρωπη πως η εποχη του μεσαιωνα και τα ψηγματα αυτης δεν χαθηκαν τελικααπο την Γ ηραια Η πειρο ακομα.
Τ ο εκπληκτικο ειναι πως οι πολιτικοι ηγέτες που προσφεραν απλοχερα στους λαους της Γιουγκοσλαβιας τις σφαγες ηταν στελεχη του παλιου καθεστωτος. Ενος καθεστωτος που πολυ εξυπνα ειχε μαθει να ισσοροπει αναμεσα στον καπιταλισμο της Δυσης και τον υπαρκτο σοσιαλισμο της Ανατολης. Ενος καθεστωτος που πολυ εξυπνα αρνηθηκε να παρει μερος στον ψυχρο πολεμο , διαλεγοντας την ουδετεροτητα του.
Ενα τετοιο καθεστως για να υπαρξει θα επρεπε να στελεχωνεται απο εξυπνους και διορΑτικους ανθρωπους.
Αναρωτιεται λοιπον καποιος πως οι ανθρωποι αυτοι(ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ,ΤΟΥΖΜΑΝ, ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣΚΛΠ)καναν οτι κανανε χωρις να βλεπουν μερικα χρονια μπροστα και αντιλαμβανομενοι πως οτι και να γινει, οποια εκβαση και να παρει ο οποιος πολεμος και εμφυλια διαμαχη στο τελος θα κατηγορηθουν για εγκληματα πολεμου. Ήταν τοσο αυθορμητοι; Δε νομιζω. κανεις πολιτικος ποτε και πουθενα δεν χαρακτηριζεταιαπο αυθορμητισμό. ήταν τοσο μη-διορατικοι; Ποιοι; Αυτοι που μεγάλωσαν ισσοροπωντας αναμεσα σε δυο υπερδυναμεις;
Τελικα αυτο που μενει δεν ειναι το ποιος κερδισε και ποσα εδαφη αλλα τοι πως καταφεραν τοσο εξυπνοι και φιλοδοξοι ανθρωποι να μην σκεφτουν και να διαφυλαξουν το μελλον τους αποφευγοντας τα εγκληματα πολεμου και την παραπομπη ρτους στα διεθνη δικαστηρια.
Αν καποιος μπλογκερ ειναι ψυχιατρος ισως μπορεσει να δωβσει μια λογιοκη εξηγηση.
Ο ίδιος ο Καρατζιτς ηταν ψυχιατρος πριν τον πολεμο.
Ισως υπαρχει και κατι πιο εκπληκτικο. πολλοι ελληνες υπερ-εθνικιστες ζηλευουν τους βορειους γειτονες μας και συνεχιζουν να προτεινουν "επιθεση στα σκοπια" παραβλεποντας το γεγονος πως οι συνεπειες θα ναι οι ιδιες με αυτες των χωρων της πρωην Γιουγκοσλαβιας και δη της Σερβιας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
© Copyright by SAMURAI KABATZA  |  Template by Blogspot tutorial