Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2008

ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 2008-ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ Κ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΗ ΤΟΥ 68 Κ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ












Κατα τη διαρκεια της εξεγερσης του Δεκεμβρη 2008 ειδαμε γραμμενο σ επολλους τοιχους το συνθημα
"fuck may68-december08"
σε παλαιοτερο ποστ αναφερθηκα για τον ΜΑΗ ΤΟΥ 68(ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ)
Σ αυτο το ποστ θελω να κανω μερικες συγκρισεις του Δεκεμβρη 2008 με τον Μαη του 68.
Πριν τον Μαη του 68, οι εξεγερσεις ειχαν το χαρακτηριστικο του κοινωνικου ή του λαικου πολεμου. Οι εξεγερμενοι δεν διαχωριζαν τον εαυτο με βαση το ποσο χρονων ηταν την στιγμη της εξεγερσης και φυσικα δεν εξεγειροταν εναντια στον μπαμπα ή την μαμα τους.
Στον Ισπανικο εμφύλιο του 36 ή στα ανταρτικα σωματα του ΕΑΜ -ΕΛΑΣ στην κατοχικη Ελλαδα, υπηρχαν περιπτωσεις οπου συμπολεμιστες μπορει να ηταν πατερας κ γιος , εναντια στον κοινο ταξικο εχθρο και φυσικα συμμετειχαν αν μη τι αλλο ατομα απο ολες τις ηλικιες που τους ενωνε ο αγωνας κατα του ταξικου εχθρου.




Στο ΜΑΗ ΤΟΥ 68 βλεπουμε για πρωτη φορα διπλα στον ταξικο εχθρό να προστιθεται κ ο ηλικιακος εχθρος. Εκτος απο την εξουσια αντιπαλος τωρα ειναι κ ατομα που η ηλικια τους δεν ειναι ιδια με της νεολαιας(λες κ φταιει καποιος που γεννηθηκε 10 ή 20 χρονια νωριτερα απο το εξεγερμενο πληθος του παροντος).


Η γαλλικη κοινωνια δεν αγκαλιασε τον ΜΑΗ ΤΟΥ 68 , πλην των φοιτητων και νεολαιων, και πως να αγκαλιασει κατι που στρεφετε και εναντιων σου; Σ αυτη την μικρη λεπτομερεια βρηκε πατημα ο τοτε προεδρος ΝΤΕ ΓΚΩΛ κ μετα το τελος της εξεγερσης εβγαλε στο δρομο ολους τους συντηρητικους πολιτες(χωρις αντιδρασεις απο τους προοδευτικους μη -νεολαιους πολιτες)κανοντας επιδειξη ισχυος.
Το φαντασμα του ΜΑΗ 68 θα πλανατεκ θα ταλαιπωρει(εμποδιζει)την απελευθερωτικη σκεψη τα επομενα 40 χρονια στην Ευρωπη αλλα κ στις ΗΠΑ. Η εξεγερση κατα του μπαμπα θα αγιοποιηθει στα μμε(τα οποια κατελαβαν αρκετοι εκπροσωποι του μαη 68)κ μα;ζι με συντηρητικους συναδελφους θα αγιοποιησουν την προ 40ετιας εξεγερση.
Οι τιμητες του ΜΑΗ πολλοι. Πολιτικοι,ζωγραφοι,δημοσιογραφοι, επιχειρηματιες .διευθυντικα στελεχη...με ενα κοινο χαρακτηριστικο, ειναι ολοι τους πλουσιοι βολεμενοι κ αντιδραστικοι εναντια σε καθε μορφη αντιστασης μιας και..."τον κοσμο τον κυβερνουμε εμεις τωρα, εμεις ημαστε οι εξεγερμενοι μπαμπαδες σας, δε μπορεις να εξεγειρεσε εναντια στην εξεγερση"
Ο κοσμος ομως που δημιουργησαν οι του 68 παρεα με συντηρητικους , οδηγησε σε αδιεξοδα για τους πολλους κ οικονομικο πλουτο για λιγους.



Πριν φτασουμε στο Δεκεμβρη του 08, φτασαμε στο να δουλεουν οι συγχρονες κοινωνιες για να απολαμβανουν το τιποτα, η απαιτηση συσσωρευσης πτυχιων(οχι απαραιτητως γνωσεων)μεταφραζοταν σε πρκτικο αντικρυσμα κατω του μηδενος. η κριση χτπυησε ακομα και παιδια ευκαταστατων οικγενειων. Απολυσεις για τους μεσηλικες, μη-μελλον για τους νεους, μισθωτη σκλαβια για τους30αρηδες, κλεψιμο ων εισφορων δεκαετιων στο ΙΚΑ για τους συνταξιουχους κ απαιτησεις να ζησουν ολοι με το τιποτα, το οποιο τιποτα φορολογουταν βαρεως κιολας.
Αυτο το backround μας οδηγησε στο ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΤΟΥ 08. Η δολοφονια του Αλεξη μεταφραστηκε απο την κοινωνια ως "μας κλεβεεται, μας χτυπατε, μας απαγορευεται να ονειρευομαστε κ δεν σας αρκει. Θελετε κ να μας σκοτωσεται;"
Η συσσωρευση υπομονης κ ανεχειας των τελευταιων 20 χρονων δημιουργησε μια εκρηλξη που αποτυπωθηκε στις συγκρουσεις στον δρομο.
Απο τη πρωτη στιγμη οι εξεγερμενοι δεν ηταν μονο νεοι. Διπλα τους σταθηκαν ανθρωποι ολων των ηλικιων, που πετουσαν πετρες, συγκρουονταν με την αστυνομια, στηναν οδοφραγματα. Χαρακτηριστικο το παραδειγμα των πρωτων ημερων οπου οι γιαγιαδες στα εξαρχεια πετουσαν γλαστρες στα κεφαλια των ματατζηδων απο τα μπαλκονια.
Κατα τη διαρκεια της εξεγερσης βγηκαν διαφοροι θεσμικοι (και ο ΤΣΙΠΡΑΣ)κ μιλησαν για νεανικη εξεγερση, θελοντας αρχικα να απομονωσουν ενα κομματι των εξεγερμενων κ στελνοντας τους σπιτι τους. Το σχεδιο ειναι απλο. Μιλας για νεους, τους εκθειαζεις αρχικα, μετα τους υποσχεσαι και στο τελος τους φοβεριζεις κ τους επιπλητεις ως ανωριμους , καταφερνοντας ετσι να τους καταστειλεις.




Παρα την κινητοποιηση των σχολειων κ των μαθητων το σχεδιο νεανικοποιησεως της εξεγερσης δεν πετυχε, μιας κ μαζι με τους μαθητες κιητοποιηθηκαν πλεον κ οι καταπιεσμενοι γονεις τους. Το συστημα κ οι θελοντες την διατηρηση του πανικοβληθηκαν. Το κινημα στη δευτερη φαση του περασε στις γειτονιες με καταληψεις δημοσιων ή δημοτικων κτιριων και με δημιουργιες λαικων συνελευσεων , οπου τον λογο ειχε η κοινωνια κ οχι οι ειδικοι, επαγγελματιες της πολιτικης.




Μεσα στον πανικο του το συστημα επελεξε τον δρομο του παρακρατους , κινητοποιοωντας λογικα φασιστικες ομαδες με την εντολη να ριχνουν σφιαρες οπου να ναι, προσπαθωντας μ αυτον τον τροπο να δημιουργησουν κλιμα πανικου του στυλ "να οταν γινεται εξεγερση ξεσπουν οτι να ναι καταστασεις που απειλουν πολιτες κ μονο η ισχυροποιηση του κρατους μπορει να φερει την ομαλοτητα". Μια ομαλοτητα που το ιδιο το κρατος διαταρασει.
Κ η ιστορια με τις σφαιρες δειχνει να μην αντεξε στον χρονο. Ειλικρινα ποιος πιστεψε πως εξεγερμενοι θα πυροβολουσαν ενα τρενο στην Αθηνα; ή ΕΝΑΝ ΜΑΘΗΤΗ; Ή ΕΝΑΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ;
ενα ακομα χαρακτηριστικο των ημερων που ζουμε ειναι πως κατα τη διαρκεια των εξεγερσεων , το κρτος εστησε πολλες ποροβοκατισες , με σπασιματα ασχετων στοχων (μικρομαγαζα, αμαξια πολιτων κλπ). Αυτες οι προβοκατσιες στο παρελθον αποκλαυπτονταν μετα το περας μιας διετιας. Αυτη τη φορα δεν αντεξαν στον χρονο περαν της μισης ωρας καια υτο συνεβη γιατι εκτος των θεσμικων μμε που καλυπταν τα γεγονοτα πλεον υπαρχουν κ τα μμε των απλων πολιτων οπου τραβουσαν τις προβοκατισες αλλα κ τουςπροβοκατορες πριν κατα τη διακρκεια κ μετα το περας της προβοκατσιας, καθιστοντας ετσι ανενεργη την οποια αμαυρωση του αγωνα της κοινωνιας.
Η εξεγερση τουΔεκεμβρη συνεχιζεται κ θα δουμε πως θα εξελιχθει μεσα απο τις διαδικασιες κ τις οργανωτικες δομες που η ιδια η κοινωνια τεινει να δημιουργησει.


SAMURAI



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
© Copyright by SAMURAI KABATZA  |  Template by Blogspot tutorial