Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2008

ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΝΥΧΤΑ ΤΗΣ6ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ6 ΔΕΚΕΜΒΡΗ


ANAΤΥΠΩΣΗ ΑΠΟ ΤΡΟΚΤΙΚΟ


Ο Μαζίρ πριν από τον Αλέξη


"Σε λίγο ξημερώνει το Σάββατο της 6ης Δεκεμβρίου. Σε μερικές ώρες, ο Αλέξης Γρηγορόπουλος θα πέσει νεκρός από τη σφαίρα του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα. Η δολοφονία του θα προκαλέσει εξέγερση και ταραχές. Ωστόσο, το αίμα του Αλέξανδρου δεν θα είναι το πρώτο που θα χυθεί σήμερα. Στις 7 το πρωί, στην λεωφόρο Πέτρου Ράλλη, μια άλλη συμπλοκή μεταξύ αστυνομικών και πολιτών θα έχει αποτέλεσμα ένα άλλο θύμα, που εξαιτίας της αστυνομικής βίας θα...

τραυματιστεί σοβαρά και θα πέσει σε κώμα. Με μία κρίσιμη διαφορά: το πρώτο θύμα είναι ξένος, Πακιστανός…

…– σχεδόν κανείς δεν θα μάθει γι’ αυτόν. Ακόμα και το όνομά του δυσκολευτήκαμε να το βρούμε: Μαζίρ Ιγκμπάλ Μοχάμαντ Σαπφ.

Η ιεροτελεστία κάθε Σάββατο στην Υποδιεύθυνση Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη είναι η ίδια. Οι αστυνομικοί με τις κλούβες. Οι πρόσφυγες στην ουρά από την προηγούμενη μέρα (!) για να ζητήσουν πολιτικό άσυλο. (Για να αποτρέψει τους αιτούντες, το ελληνικό κράτος επιτρέπει μόνο Σάββατα την αίτηση!). Οι πόρτες ανοίγουν στις 7 το πρωί. Λίγες δεκάδες επιλέγονται, ενώ οι εκατοντάδες που μένουν απέξω (σε 5.000 εκτιμάται από αυτόπτες μάρτυρες ο αριθμός τους στις 6.12), απογοητευμένοι, διαμαρτύρονται.

Και τότε, αναλαμβάνουν δράση τα ΜΑΤ. Περιγράφει στο Ποντίκι Global ο Μίλτος Παύλου, διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Ξενοφοβίας και Ρατσισμού: «Η κατάσταση μοιάζει με αμερικάνικο ροντέο. Οι καουμπόις χτυπούν τα ζώα για να τα οδηγήσουν έξω από το μαντρί. Τα πράγματα εδώ και καιρό στην Πέτρου Ράλλη γίνονταν όλο και πιο επικίνδυνα».

Τα ΜΑΤ απωθούν με τη βία τους μετανάστες, τους κυνηγούν στην Πέτρου Ράλλη. Μέσα στον πανικό, ο Μαζίρ Ιγκμπάλ πέφτει με το κεφάλι στην τσιμεντωμένη κοίτη του ποταμού που βρίσκεται δίπλα στη μάντρα της Υποδιεύθυνσης Αλλοδαπών. Μεταφέρεται στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας σε κώμα. Ο γιατρός που τον χειρούργησε, Πάνος Παπανικολάου, μας λέει: «Συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, χωρίς επαφή με το περιβάλλον. Πρέπει πρώτα να εξασφαλιστεί η ζωή του, ώστε να διαπιστωθεί η έκταση των μόνιμων βλαβών που σίγουρα έχει υποστεί».

Τι λέει η ΕΛ.ΑΣ.; Πάντως, δεν αρνείται την εμπλοκή των ΜΑΤ. Μεταδίδει το Associated Press: «Η αστυνομία λέει πως ερευνά το περιστατικό. Λέει πως η Αστυνομία Ταραχών [τα ΜΑΤ δηλαδή] απώθησε τους αιτούντες άσυλο που προσπάθησαν να πηδήξουν θέσεις στην ουρά».

«Ατύχημα»; «Μεμονωμένο περιστατικό»; Μόνο που ενάμιση μήνα πριν, στις 26 Οκτωβρίου, ένας άλλος Πακιστανός, ο Μοχάμεντ Ασράφ, είχε βρει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, στο ίδιο ακριβώς σημείο, τραγικό θάνατο…

Η είδηση για έναν μετανάστη που χαροπαλεύει επειδή στάθηκε στην ουρά για να ζητήσει άσυλο περνά σχεδόν απαρατήρητη από τα ελληνικά ΜΜΕ, με εξαίρεση την Ελευθεροτυπία, που αναφέρει το περιστατικό στις 13.12, σε ένα ρεπορτάζ για την αστυνομική βία.

Καμία κορδέλα της ΕΛ.ΑΣ. στον τόπο του εγκλήματος. Καμία παραίτηση υπουργού, έστω... πλασματική. Καμία κομματική ανακοίνωση, εκτός από το εξωκοινοβουλευτικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, ο εκπρόσωπος του οποίου, Πέτρος Κωνσταντίνου, έκανε δηλώσεις στα διεθνή πρακτορεία.

Διεθνή πρακτορεία; Ναι! Η είδηση έπαιξε στα μεγάλα ξένα ΜΜΕ: BBC, AP, Al Jazeera. Σχετίζεται το περιστατικό του Μαζίρ με όσα ακολούθησαν στην Αθήνα; Αυτόπτες μάρτυρες ήταν τόσο ομάδες Ελλήνων ακτιβιστών (συνήθως του αντιεξουσιαστικού χώρου), που εμφανίζονται τα Σάββατα στην Πέτρου Ράλλη για να καταγράψουν τις πράξεις βίας εναντίον των μεταναστών, όσο και οι ίδιοι οι μετανάστες. Ίσως αυτό να δίνει απαντήσεις σε δύο αναπάντητα ερωτήματα:

• Πώς εξηγείται η αυξημένη αστυνομική παρουσία εκείνο το βράδυ στην Αθήνα;

• Γιατί για πρώτη φορά η Ελλάδα γνώρισε τόσο μαζικές διαμαρτυρίες από τη μεριά των μεταναστών;

Προφανώς, θρηνούν κι εκείνοι τους δικούς τους νεκρούς".

(Ποντίκι, 25.12.2008)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
© Copyright by SAMURAI KABATZA  |  Template by Blogspot tutorial