Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2008

ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ Κ ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ

Στο Παρίσι
Χιλιάδες Γάλλοι μαθητές΄- 50.000 σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης- βγήκαν στους δρόμους στο Παρίσι και στη Λυόν, διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους στα σχέδια για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.


Στη Λυόν, οι μαθητές πέταξαν πέτρες στους αστυνομικούς. Ζημιές προκλήθηκαν σε αυτοκίνητα ενώ ένα σχολείο εκκενώθηκε, εξαιτίας του καπνού που εξαπλώθηκε από τις φωτιές σε κάδους απορριμμάτων.
Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει τους διαδηλωτές. Τουλάχιστον 40 άτομα συνελήφθησαν.


Στο Παρίσι
Σο Παρίσι προκλήθηκαν συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, περίπου 13.000 άτομα πήραν μέρος στη διαδήλωση ενώ διαταράχθηκε η λειτουργία σε 40 από τα 105 λύκεια. "Η κατάσταση είναι έκρυθμη" επισήμανε εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών αρχών στη Γαλλία.


Ύστερα από τις ταραχές στην Αθήνα-αλλά και τις διαδηλώσεις στη Γαλλία το 2006- ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί αποφάσισε να αναβάλει τα σχέδια για τη μεταρρύθμιση στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σημειώνει το πρακτορείο Reuters.


"Ακούμε συνέχεια για την οικονομική κρίση, ακούμε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τους νέους και από την άλλη, δίνετε δισεκατομμύρια στις τράπεζες", δήλωσε εκπρόσωπος των μαθητών.


Τι ζητούν
Η μεταρρύθμιση για την δεύτερη τάξη (μαθητές δεκαέξι ετών) αποτελεί το πρώτο βήμα ενός ευρύτερου σχεδίου μεταρρυθμίσεων στο εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει νέα οργάνωση του χρόνου και μια νέα διαίρεση των μαθημάτων σε υποχρεωτικά και προαιρετικά.


Οι καθηγητές και οι μαθητές αμφισβητούν τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις καθώς θεωρούν ότι δίνεται λιγότερη έμφαση σε μαθήματα όπως η επιστήμη και η τεχνολογία ενώ διαφωνούν και με τις προγραμματισμένες περικοπές 13.500 θέσεων απασχόλησης στο εκπαιδευτικό σύστημα.


Πολιτική αντιπαράθεση
Τα τελευταία είκοσι χρόνια, οι κυβερνήσεις δεν έχουν καταφέρει να προχωρήσουν σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στα ζητήματα παιδείας της χώρας.


Ο εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μπενουά Χαμόν δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει "αναμμένη μια φωτιά που δεν καταφέρνει να ελέγξει", ενώ ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν κατηγόρησε το Σοσιαλιστικό Κόμμα ότι θέλει να δημιουργήσει εντάσεις, αφού καλεί τα μέλη του να διαδηλώνουν με τους μαθητές.
πηγη
http://franceprofil.blogspot.com/2008/12/18-2008-18122008-1916-web-only-function.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
© Copyright by SAMURAI KABATZA  |  Template by Blogspot tutorial