Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2008

ΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ(ΠΡΟΣΟΧΗ)

Αυτη τη στιγμη πολλοι πολιτες κ οργανωσεις πολιτων συλλογοι κλπ καλουν πορειες κ πολλοι περισσοτεροι θα συνεχισουν να το κανουν. Ισως στις γειτονιες να παιζει ενα κλιμα τρομοκρατησης των οργανωσεων που θελουν να καλεσουν πορειες , οποτε καλο ειναι να γνωριζουμε μερικα πργαματα για τις πορειες ετσι οπως τα παραθετει η δικηγορος Αθηνων στο tvxs
απο το παρακατω κειμενο χοντρα χοντρα προκυπτουν τα εξης συμπεασματα
πως δεν υπαρχει νομικο παλισιο που να μπορει ανα απαγορευσει πορειες, αλλα ακομα κ αν οργανωσουμε κ συμμετεχουμε σε μια πορεια οπου εχει απαγορευθει ο εισαγγελεας δεν εχει καποιο νομο στον οποιο να στηριχθει κ να μας ασκησει διωξεις
επισης
συμφωνα με το νομο
απαγορευεται αστυνομικοι να παρεισφρυουν με πολιτκη περιβολη μεσα στις πορειες
απαγορευεται να βιντεοσκοπουν διαδηλωτες
κ να κανουν σωματικη ή αλλου ειδους ερευνα σε διαδηλωτες, οπως κ αν ζηταν στοιχεια
αναλυτικοτερα παρακατω


Πρακτικός οδηγός, μέρος ΙΙΙ: Πορείες
Ψήφοι: 10


Δημοσίευση: 18-12-2008 20:53 από Ομάδα TVXS
Προβολές: 671 - Σχόλια: 1 - Κατηγορία: Πολιτική



Αποστολή με email

Μάθετε πώς μπορούμε να ασκήσουμε το «δικαίωμα της συνάθροισης» και να προστατέψουμε τις πορείες.

1. Τι επιτρέπεται να κάνουν οι αστυνομικοί στις πορείες;

Το ΜΟΝΟ που μπορούν να κάνουν είναι να παρίστανται και να προστατεύουν την πορεία, ώστε να αποφευχθούν τα επεισόδια. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει πει πως η αστυνομία έχει υποχρέωση, όχι να καταστείλει την πορεία, αλλά να την περιφρουρεί, ώστε αυτή να συνεχίζεται ανεμπόδιστη!

ΠΡΟΣΟΧΗ! Είναι αντισυνταγματικό και παράνομο να υπάρχουν αστυνομικοί με πολιτικά στις πορείες. Το Σύνταγμα τους υποχρεώνει να κάνουν φανερή την παρουσία τους.

Επίσης είναι παράνομο να ερευνούν τους διαδηλωτές, να ζητούν τα στοιχεία τους, να φωτογραφίζουν τα πρόσωπά τους κλπ. Οι κάμερες είναι επίσης παράνομες, και γι’ αυτό η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, έχει επιβάλει ακόμα και πρόστιμα στην ΕΛΑΣ.

Εννοείται πως η χρήση όπλων επιτρέπεται μόνο για την προστασία των διαδηλωτών και όχι εναντίον τους! Η αστυνομία βασίζει το δικαίωμά της να φέρει όπλα σε ένα νόμο του 1943! (ν.29/1943) Πολλοί δικαστές και νομικοί έχουν δηλώσει πως ο νόμος αυτός είναι αντισυνταγματικός και απαρχαιωμένος. Μα οι διαδοχικές κυβερνήσεις εδώ και πάνω από 60 χρόνια δεν τον έχουν καταργήσει για... ευνόητους λόγους.

2. Πότε είναι νόμιμη και πότε παράνομη μια πορεία; Τι πρέπει να κάνουμε για να οργανώσουμε μία «νόμιμη» πορεία;

Η απάντηση είναι πως οι ειρηνικές πορείες είναι ΠΑΝΤΑ νόμιμες, δηλαδή δεν υπάρχουν προϋποθέσεις και διαδικασίες για να οργανώσει κάποιος μία «νόμιμη» πορεία.
Πολύς κόσμος πιστεύει πως για να οργανωθεί μία πορεία, οφείλουμε πρώτα να ζητήσουμε «άδεια» από την αστυνομία. Αυτό είναι λάθος. Το Σύνταγμα λέει: «Oι Έλληνες έχουν το δικαίωμα να συνέρχονται ήσυχα και χωρίς όπλα.» (άρθρο 11) (στο νομικό κόσμο, το «ήσυχα» μεταφράζεται ως «ειρηνικά», δεν σημαίνει «χωρίς φωνές»).
Όσο και αν θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε το αντίθετο, δεν υπάρχουν άλλοι περιορισμοί. Δεν προβλέπεται πουθενά σε κανέναν νόμο το να ζητούμε «άδεια» από την αστυνομία για οργάνωση πορείας.
Απαιτείται, φυσικά, ενημέρωση της αστυνομικής αρχής. Η ενημέρωση, όμως, αποσκοπεί μόνο στο να μπορέσει η αστυνομία να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την κυκλοφορία των οχημάτων, την προστασία της πορείας κλπ. Δεν έχει καμία σχέση με παροχή «άδειας».

3. Μπορούν οι αρχές να απαγορεύσουν τις πορείες;


Το Σύνταγμα προβλέπει πως αν επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, μία πορεία/διαδήλωση μπορεί να απαγορευθεί «με αιτιολογημένη απόφαση της αστυνομικής αρχής, όπως νόμος ορίζει». (άρθρο 11 παράγραφος 2)

Αυτό σημαίνει πως δεν αρκεί μία αστυνομική απόφαση. Πρέπει πρώτα να έχει ψηφισθεί ένας νόμος που να ορίζει τις προϋποθέσεις για την έκδοση τέτοιας απόφασης. Ειδάλλως, η αστυνομική απόφαση είναι παράνομη!

ΟΜΩΣ τέτοιος νόμος ΔΕΝ υπάρχει! Το 2001 ο κ. Χρυσοχοϊδης, ως Υπουργός Δημόσιας Τάξης του ΠΑΣΟΚ προώθησε ένα νομοσχέδιο, το οποίο όμως έμεινε στο συρτάρι. Μετά από τρία χρόνια, ο κ. Πολύδωρας επανέλαβε την ανάγκη για νέο νόμο, μα τέτοιος νόμος ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ!

Οι αρχές απειλούν συχνά να εφαρμόσουν ένα νομοθετικό διάταγμα του 1971 (ΝΔ 794/1971) το οποίο επιτρέπει την απαγόρευση της πορείας. Αυτό το κείμενο, όμως, ψηφίσθηκε επί δικτατορίας και έχει κριθεί πολλές φορές από τα δικαστήρια αντισυνταγματικό και άρα ανεφάρμοστο.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Υπό το σημερινό καθεστώς, και αν δεν ψηφισθεί νέος νόμος, οι πορείες ΔΕΝ μπορούν να απαγορευθούν από την αστυνομία. Μία τέτοια διαταγή θα είναι παράνομη.

4. Αν απαγορεύσουν την πορεία, με παράνομη αστυνομική απόφαση, τι μπορούμε να κάνουμε για να αντισταθούμε;

Κατ’ αρχάς έχετε κάθε δικαίωμα να πάτε στην πορεία. Αν η αστυνομία σας συλλάβει, τότε ο εισαγγελέας δεν έχει δικαίωμα να ασκήσει ποινική δίωξη για «θρασύτητα κατά της αρχής». Δηλαδή τα ποινικά δικαστήρια είναι υποχρεωμένα να σας αφήσουν ελεύθερους.

Είναι λογικό, όμως, πως πολλοί από εσάς δεν θα θέλουν να διακινδυνεύσουν να συλληφθούν, παρ’ ότι στο τέλος θα αθωωθούν. Γι’ αυτό μία δεύτερη λύση είναι να οργανωθείτε και να προσλάβετε ένα δικηγόρο. Αυτός θα προσβάλει την παράνομη αστυνομική απόφαση με αίτηση ακυρώσεως στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Για να μην περιμένετε όμως 2 χρόνια ως την εκδίκαση της υπόθεσης, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να υποβάλετε «αίτηση αναστολής». Έτσι, μέσα σε λίγες μέρες θα έχει ήδη εκδοθεί μία πρώτη δικαστική απόφαση και η πορεία θα πραγματοποιηθεί άμεσα.

**********************************************************************

Κάποιοι χρήστες, σε σχόλιά τους έχουν εκφράσει την εξής άποψη: αφού η αστυνομία καταπατά κάθε νόμιμο δικαίωμά μας, τι νόημα έχουν όλα αυτά; Δεν είναι παρά «νομικές ακροβασίες», όπως ένας φίλος έγραψε σχολιάζοντας ένα προηγούμενο κείμενο για τις σωματικές έρευνες.
Αυτός είναι ένας τρόπος να δεις τα πράγματα. Εμείς, όμως, σας προτείνουμε κάτι διαφορετικό: Πιστεύουμε πως κάποιες φορές δεν είμαστε και τόσο αβοήθητοι απέναντι στην αστυνομική αυθαιρεσία. Πολλές φορές μπορούμε να κάνουμε κάτι, μα δεν το ξέρουμε. Ίσως να ακούγεται ουτοπικό το να προσλάβει κάποιος μόνος του δικηγόρο και να πληρώσει για μια ολόκληρη δικαστική διαδικασία. Πράγματι, ακούγεται αστείο το να πετύχει ένα άτομο την ακύρωση μιας παράνομης αστυνομικής απόφασης. Μία οργάνωση πολιτών, όμως, μπορεί να το πετύχει. Γιατί οργανωμένοι, μοιραζόμαστε και τον κόπο και το χρόνο και τα έξοδα.

Της Έλλης Ισμαηλίδου
Δικηγόρου Αθηνών

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
© Copyright by SAMURAI KABATZA  |  Template by Blogspot tutorial