Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2009

Διαδηλώσεις κατά BBC και Sky News - Ο κόσμος άρχισε να εξεγείρεται κατά της συντεταγμένης “ενημέρωσης”

απο ασυνταχτο τυπο

Διαδηλώσεις κατά BBC και Sky News - Ο κόσμος άρχισε να εξεγείρεται κατά της συντεταγμένης “ενημέρωσης”

Μέρα με την ημέρα, ώρα με την ώρα, καταρρέουν οι βεβαιότητες περί της αντικειμενικής ενημέρωσης που υποτίθεται ότι προσφέρουν κολοσοί των ΜΜΕ όπως το BBC και το Sky News της Μεγάλης Βρετανίας. Τα συμφέροντα κρατών, οικονομικών οργανισμών και πολυεθνικών εταιρειών, επιτάσσουν όλο και περισσότερο την εγκατάλειψη του μανδύα της αντικειμενικής ενημέρωσης των πολιτών και την υιοθέτηση όλο και επιθετικότερης στάσης απέναντι στα προβλήματα των δυτικών κοινωνιών και πολύ περισσότερο, ολόκληρων λαών σαν αυτόν της Παλαιστίνης που σφαγιάζεται από τον ισραηλινό στρατό.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις, είναι λίγο πολύ γνωστές. Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό (πώς να είναι γνωστό αφού δεν προβλήθηκε από τα καθεστωτικά ΜΜΕ του πλανήτη;) είναι ότι, καμιά φορά οι πολίτες δεν διαμαρτύρονται μόνο από τον καναπέ τους για τα ψέματα που τους σερβίρουν κάθε μέρα τα κανάλια της TV, αλλά βγαίνουν στους δρόμους και διαδηλώνουν κατά χιλιάδες.

gaza-3

Χιλιάδες διαδηλωτές κατά των διαχειριστών της επίσημης «ενημέρωσης»

Έτσι έγινε και την προηγούμενη εβδομάδα στη Μ. Βρετανία, με αφορμή την απόφαση του BBC και να μην παίξει σποτ για συγκέντρωση βοήθειας για τη Γάζα. Το Σάββατο 24 Ιανουαρίου έγινε μια τεράστια διαδήλωση (πάνω φωτο) στο Λονδίνο (για την οποία δεν πήρε χαμπάρι, σχεδόν κανείς, με εξαίρεση την ανάδειξη του θέματος από δίκτυα αντιπληροφόρησης στο ίντερνετ, όπως π.χ. στο indy.gr και από κάποια δημοσιεύματα εφημερίδων).

Τα συνδικαλιστικά όργανα των δημοσιογράφων κατηγόρησαν τα δίκυτα για δειλία ενώ πολιτικοί κάλεσαν το δημόσιο κανάλι να αναθεωρήσει την άποψή του. Ο διευθυντής του gaza-2BBC, Μαρκ Τόμσον, απέρριψε και σχετικό αίτημα των πολιτικών, ισχυριζόμενος ότι δεν δέχθηκε πιέσεις από ισραηλινά λόμπι. Στον γενικό διευθυντή του BBC επιδόθηκε έγγραφη διαμαρτυρία με την υπογραφή 11.000 πολιτών, μεταξύ αυτών γνωστές προσωπικότητες από τους χώρους της τέχνης, των επιστήμων και των Μέσων Ενημέρωσης. Μεγάλη διαμαρτυρία οργανώθηκε έξω από το κτίριο του BBC.

Η διοίκηση του BBC δεν φαίνεται να επηρεάζεται από τη θύελλα των διαμαρτυριών και επιμένει στην απόφασή της να μη μεταδώσει την τηλεοπτική έκκληση για συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα.

Επειδή το θέμα έχει τεράστια σημασία για το άνοιγμα μιας κουβέντας που θα αφορά τον ρόλο των κολοσσών της ενημέρωσης στην κοινωνία, την αναγκαιότητα της ανάπτυξης των δικτύων αντιπληροφόρησης και την αντίδραση των πολιτών απέναντι στα ψέματα και τις μισές αλήθειες που μας σερβίρουν τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης, ως ασύνταχτοι δημοσιογράφοι, gazaεπαναφέρουμε το πρόβλημα στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Εξάλλου και στην Ελλάδα, δεν είναι λίγα τα παραδείγματα της κρατικής και συντηρητικής προπαγάνδας που εμφανίζονται τόσο στην κρατική όσο και στην ιδιωτική ραδιο-τηλεόραση και σε μέρος του Τύπου.

Δεκτές οι προτάσεις, οι παρατηρήσεις, οι γνώμες σας, γύρω από το θέμα της πληροφόρησης και της αντιπληροφόρησης. Να τα συζητήσουμε. Μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα. Δεν θα παίζουν συνέχεια μόνοι τους χωρίς αντίπαλο.

Η διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία του BBC (26/1) κατέληξε σε συλλήψεις διαδηλωτών

gaza-4 Δείτε εδώ το κομμένο σποτάκι

http://www.youtube.com/watch?v=smBSqO90k4c

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
© Copyright by SAMURAI KABATZA  |  Template by Blogspot tutorial