Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου 2009

Η καρδιά του αντιπολεμικού κινήματος χτυπά στη Βηρυτό.Αποστολή με email

Ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες του «Διεθνούς Φόρουμ της Βηρυτού για την Αντίσταση, τον Αντι-ιμπεριαλισμό, την Αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς και τις Εναλλακτικές λύσεις», οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι και την Κυριακή. To tvxs μίλησε με τον Σωτήρη Κοντογιάννη από τη Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο, που βρίσκεται στην πρωτεύουσα του Λιβάνου.

Το «Φόρουμ της Βηρυτού» είναι μια πρωτοβουλία που είχε προγραμματιστεί από καιρό και στόχο έχει τη συνάντηση και τον συντονισμό των διεθνών αντιπολεμικών κινήσεων. Βασικοί οργανωτές της συνάντησης είναι το κίνημα αντίστασης του Λιβάνου, με κύρια συνιστώσα την Χεζμπολάχ, το «Συνέδριο του Καΐρου» (μια πρωτοβουλία σύνδεσης των κινημάτων της Μέσης Ανατολής με το αντιπολεμικό κίνημα της Δύσης), το «Συνέδριο της Ινδίας - Καλκούτας» (ένα συντονιστικό όργανο των αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων της Ασίας), καθώς και η καμπάνια «Σταματήστε τον Πόλεμο», από τα αντιπολεμικά κινήματα στην Ευρώπη.

Όπως ανέφερε στο tvxs από τη Βυρητό ο Σωτήρης Κοντογιάννης από τη Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο, σήμερα πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια εκδήλωση του Φόρουμ, με τις ομιλίες αντιπροσώπων από 50 με 60 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. Η προσέλευση ήταν μαζική, με 700-800 περίπου άτομα να γεμίζουν την αίθουσα. Κεντρικό ζήτημα των ομιλιών, όπως ήταν φυσικό, ήταν ο πόλεμος στη Γάζα.

Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν ο Ράμσεϊ Κλαρκ από τις ΗΠΑ (υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Τζόνσον), ο οποίος μίλησε για τα εγκλήματα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, καθώς και η Σύνθια Μακ Κίνεϋ (υποψήφια των Πρασίνων για την αμερικανική προεδρία), η οποία ήταν στο πρώτο πλοίο με προορισμό τη Γάζα που διεμβόλισαν οι Ισραηλινοί. Από την πλευρά της καμπάνιας «Σταματήστε τον Πόλεμο», ομιλητής ήταν ο Πέτρος Κωνσταντίνου, ο οποίος μετέφερε τις εικόνες από την κινητοποίηση στο λιμάνι του Αστακού. Ομιλητής στη συνάντηση ήταν και αντιπρόσωπος από την Βενεζουέλα.

Οι εργασίες έκλεισαν με την τοποθέτηση του αναπληρωτή γραμματέα της Χεζμπολάχ, ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα της ενότητας. Στις κατηγορίες μάλιστα ότι η Χεζμπολάχ χρηματίζεται από το Ιράν και τη Συρία, απάντησε, ειρωνικά, ότι «τα παίρνουν» από την Βενεζουέλα και την Βολιβία.


ANATYΠΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ TVXS

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
© Copyright by SAMURAI KABATZA  |  Template by Blogspot tutorial