Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ

ΑΝΑΤΥΠΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΣΗΕΑ

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο 15 Γενάρη 2009

Από τις 12 το μεσημέρι άρχισε να συγκεντρώνεται κόσμος στα προπύλαια και μέχρι τη 1 η εικόνα της συγκέντρωσης ηταν… συρρικνωμένη και ο κόσμος δεν είχε βγει καν μαζικά στο οδόστρωμα της Πανεπιστημίου.
Σταδιακά και μεχρι τις 2.30 που ξεκίνησε η πορεία … το ποτάμι από φοιτητές μαθητές πανεπιστημιακούς και όλους όσοι κατέβηκαν στην διαμαρτυρία άρχισε να απλώνεται…

Όταν οι εξεγερμένοι κατέβηκαν από τα προπύλαια και από την Κοραή και πέρασαν στην πορεία φάνηκε καθαρά η μαζικότητα και της σημερινής συγκέντρωσης που ξεχύθηκε στην Πανεπιστημιου.

Παρά το γεγονός ότι μεγάλο τμήμα από το φοιτητικό κίνημα βρισκόταν ήδη στον αστακό για τον αποκλεισμό του λιμανιού και το όχι στα σχέδια των βορειοαμερικανών και Ισραηλινών δολοφόνων.
Παρόλα αυτά η μαζικότητα της πορείας ήταν χαρακτηριστική.

Παλμός δυναμικά συνθήματα και αποφασιστικότητα, έφεραν σε υπεροχή τους διαδηλωτες/τρεις απέναντι στις δεκάδες διμοιρίες ΜΑΤ και όλον των υπολοίπων ένστολων του είδους, που έκαναν την εμφάνιση τους στην πλατεία Κλαυθμώνος και περιμετρικά στην Σταδίου μέχρι τη βουλή αλλά και κατά την αποχώρηση προς τα προπύλαια.

Στενή πίεση στα πλάγια της πορείας και μπάτσοι παραταγμένοι σε όλα τα κάθετα στενά. Η πρακτική τους η ιδία. Προκλητική συμπεριφορά, χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα στα χεριά… έτοιμοι να χτυπήσουν.

Η πορεία τουλάχιστον στην κεφαλή της και σε ένα μόνο τμήμα από τα πλάγια κινήθηκε τόσο προς τα λουλουδάδικα συντεταγμένα και με αλυσίδες –το ίδιο έγινε και στην αποχώρηση, προς την κάθοδο της Πανεπιστημίου (προπύλαια τα πλαϊνά τμήμα της πορεία ήταν για μια ακόμη φορά απεριφρούρητα και χωρίς ούτε υποτυπώδεις αλυσίδες…

Μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν

-Νίκη στην Ιντιφάντα
-Λευτεριά στην Παλαιστίνη
-Ο διάλογος τους είναι μια απατή ρίχνει το βάρος στων φοιτητών την πλάτη
-Αυτή η σφαίρα δεν έπεσε τυχαία κάτω τα χέρια από τη νεολαία
-Ελλάς ελλήνων αστυνομικών ρουφιάνων δολοφόνων και βασανιστών
-Ένας νεκρός το μίσος μεγαλώνει μπάτσοι γουρούνια δολοφόνοι
-Οι μπάτσοι δεν είναι παιδιά των εργατών, είναι σκυλιά των αφεντικών,
-Η τρομοκρατία δε θα περάσει του λαού η πάλη θα τη σπάσει
-Το υπουργείο λέει τους φοιτητές αλήτες, αλήτες είναι τα ματ και οι ασφαλίτες
-Δολοφόνοι.
-Προσοχή δολοφόνοι με στολή
-Λιτότητα ανεργία καταστολή κάτω η κυβέρνηση του Καραμανλή
-Φασίστα Κωστάκη δε μας σταματάς το μέλλον μας ανήκει στον κόσμο της δουλειάς
-Το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο από όλα τα κελιά
-Κουμής Κανελλοπούλου μας οδηγούν σε αυτούς τους δρόμους θα δικαιωθούν
-Καρφί και πρόκα σε κάθε Καλαμπόκα
- Δεν είμαστε ρουφιάνοι δεν είμαστε αλήτες αλήτες είναι τα ματ και οι ασφαλίτες (ακούστηκε σχεδόν «μεμονωμένα» … από εξεγερμένους δημοσιογράφους αλλά έπεσε στο κενό)

Μετά το τέλος της πορείας –ολοκληρώθηκε με επιστροφή στα προπύλαια, ΜΑΤ και ΟΠΚΕ παρέμειναν για αρκετή ώρα επί της Σταδίου μετά την Κοραή καθώς και στη Βουκουρεστίου ενώ ήδη ομάδες από Ζητάδες έκαναν βόλτες πανεπιστημίου Ακαδημίας.
Παράλληλα πεζοπόρο τμήμα μπάτσων στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη έκανε επιλεκτικούς έλεγχους σε μετανάστες με μόνη… επιλογή το χρώμα…



Υ.Γ (1) Ομάδα αντι-πληροφόρησης
Στην πορεία σχηματίσθηκε πρώτη φορά επίσημα και ομάδα αντι-πληροφόρηση της κατάληψης ΕΣΗΕΑ όπου ρεπόρτερ και κάμεραμαν κινήθηκαν μέσα στην διαδήλωση παίρνοντας δηλώσεις και καταγράφοντας την διαμαρτυρία. Για κινηματικούς λόγους όσοι συμμετέχουν στην κατάληψη αλλά και εκείνοι /ες που αισθάνονταν την αλήθεια της αντι-πληροφορισης… φορούσαν πορτοκαλί περιβραχιόνιο.


Υ.Γ(2) Αμάν με τους ανθρωπομετρητές της αστυνομίας και των ΜΜΕξαπάτησης
Όχι κύριοι ειδικοί των αστικών ΜΜΕξαπάτησης και του γραφείου τύπου της αστυνομίας. Δεν ήταν 2.500 διαδηλωτες/τριες.
Όταν η κεφαλή της πορείας είχε περάσει από το κατάστημα Λουμίδη προς στην Σταδίου.. η ουρά της ήταν στα προπύλαια και ο κόσμος συνέχιζε να κατεβαίνει την πανεπιστημίου πυκνά και δυναμικά…
Εσείς που διαθέτετε ανθρωπομετρητές μετρήστε λοιπόν …αλλά μη πάτε να μας κοροϊδέψετε και μάλιστα τόσο εξόφθαλμα…


Υ.Γ (3) Λάζαρος Απέκης Πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ
«Εκφράζουμε την αγωνία μας για την έκρηξη της αγανάκτησης των νέων, αναζητούμε ένα ανθρώπινο μέλλον για την παιδεία.» Σχετικά με τις δηλώσεις Σπιλιωτοπουλου ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο διάλογος πρέπει να αρχίσει από Ταμπουλα ράσα από το μηδέν λευκή σελίδα ο Απέκης τόνισε ότι «Σε αυτόν τον πινακα έχουν γραφτεί αγώνες με αίμα με βία και διώξεις και όλα αυτά δεν είναι μηδέν και λευκή σελίδα».
Επίσης σε τρομοϋστερική ερώτηση για το τι θα γίνει με τα εξάμηνο που ίσως χαθούν ο ίδιος απάντησε «το πανεπιστήμιο αν χρειαστεί θα βρει τρόπο να λύσει το πρόβλημα.
Τέλος σχετικά με το πανεπιστημιακό άσυλο δήλωσε ότι «Το άσυλο είναι μια κοινωνική κατάκτηση και δεν δεχόμαστε τίποτε πάνω σε αυτό, καμία συζήτηση.»


συνεχίζεται κάθε μέρα κάθε νύχτα


κόκκινοι αντι-ρεπόρτερ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
© Copyright by SAMURAI KABATZA  |  Template by Blogspot tutorial