Τρίτη, 3 Μαρτίου 2009

Αυτοτραυματισμοί και αυτοστραγγαλισμοί «στα χέρια» της ΕΛ.ΑΣ.


Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση του θανάτου του 24χρονου ομογενή Ν. Σακελλίωνα, από ενσφήνωση νάιλον σακούλας με ναρκωτικά στον λάρυγγα του, ενώ εισαγγελική έρευνα διατάχθηκε για την υπόθεση του... αυτοστραγγαλισμού νεαρού Αφγανού στην Ασφάλεια Ελληνικού. Την ίδια ώρα, ιατροδικαστής που εξέτασε τον 22χρονο φοιτητή, Ρ.Πηγαδά από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος καταγγέλλει κακοποίηση από αστυνομικούς, διαπίστωσε «ρωγμώδες κάταγμα, εκχυμώσεις και εκδορές» σε όλο του το σώμα.


Δημοσίευση: 02-12-2008 14:23
Νέα συγκλονιστικά στοιχεία έρχονται στο φως σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του 24χρονου ομογενή Νικόλα Σακελλίωνα στο κέντρο της Αθήνας, τον περασμένο Μάιο. Σύμφωνα με την εκδοχή της Αστυνομίας, ο θάνατος του νεαρού αθλητή προήλθε από «απόφραξη του λάρυγγος από ενσφήνωση νάιλον σακουλίτσας», ενώ, το Τμήμα Ασφαλείας Ακροπόλεως βεβαιώνει ότι «σύμφωνα με τα υπηρεσιακά μας βιβλία την 11/5 και ώρα 17.00 βρέθηκε σε κωματώδη κατάσταση, στην οδό Αναξαγόρα. Κλήθηκε το ΕΚΑΒ, τον μετέφερε στο νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ όπου κατέληξε. Στην κατοχή του βρέθηκε μια αυτοσχέδια συσκευασία, περιέχουσα φαιά σκόνη, προφανώς ηρωίνη κι ένα ναρκωτικό δισκίο Vulbegal».

Η ιατρική βεβαίωση του νοσοκομείου στο οποίο μεταφέρθηκε ο 24χρονος αναφέρει ότι: «Διεκομίσθη νεκρός με το ασθενοφόρο του ΟΚΑΝΑ στις 17.55. Η διαπίστωση του θανάτου του είχε γίνει στο ασθενοφόρο. Δεν υπήρχαν εξωτερικές κακώσεις». Δεν γίνεται καμία αναφορά σε «νάιλον σακουλίτσα».

Ο πατέρας του θύματος, καθηγητής Ιατρικής, Δημήτρης Σακελλίων, δηλώνει στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία: « Ο γιος μου γύρισε στην Ελλάδα στις 08 Απριλίου και πέθανε σε 33 μέρες. Μετά την κηδεία κατέθεσα στο ΑΤ Ακροπόλεως. Με διαβεβαίωσαν ότι το παιδί το βρήκαν δυο αστυνομικοί (Μαρία Μουστέλη, Γεώργιος Πανελάς), στη διάρκεια περιπόλου.

Η κ. Μουστέλη διευκρίνησε ότι τον είδε στη γωνία Αναξαγόρα και Γερανίου. Ήταν όρθιος, ζωντανός, γυμνασμένος. Εντυπωσιάστηκε από το ύψος του, είπε. Με διαβεβαίωσε ότι μετά από 10 λεπτά τον βρήκαν στην Αναξαγόρα πεσμένο. Η ίδια ισχυρίστηκε πως του έδωσε τις πρώτες βοήθειες. Του έκανε μαλάξεις κι ένεση αδρεναλίνης για να βγάλει ότι είχε καταπιεί. Την ευχαρίστησα.

Την προηγούμενη (14/5) με είχε αναζητήσει ο Ηλίας Ντόβας από γραφείο τελετών. Πήγαμε στο νεκροτομείο του Φαλήρου, όπου βρήκα το παιδί μου σε θάλαμο ψυγείου. Το σώμα του είχε σημάδια σήψης – μετά από 20 ώρες – χρώμα μπλε στο πρόσωπο, κολυμπούσε στο αίμα, αιμορραγούσε από τα μάτια, το στόμα, τη μύτη. Ο ιατροδικαστής Χρήστος Λευκίδης μου είπε ότι μπορώ να υποβάλλω μήνυση για προσβολή στο σώμα του νεκρού. Μετέφεραν τη σωρό για ιατροδικαστική εξέταση με μεταθανάτια σημεία σήψης. Πώς είναι δυνατόν σε λιγότερο από δυο μέρες να υποστεί τέτοια αλλαγή;».

Ο καθηγητής Σακελλίων επισημαίνει ότι η γιατρός του ασθενοφόρου του ΟΚΑΝΑ διευκρίνισε ότι η ίδια έκανε στο θύμα την ένεση αδρεναλίνης, μαλάξεις και διασωλήνωση του αναπνευστικού – χωρίς να εντοπίσει οτιδήποτε στο λάρυγγά του νεαρού. «Στο νοσοκομείο Ελπίς μου έδωσαν ένα χαρτί που έγραφε ότι παρέλαβε τη σωρό ο Η. Ντόβας, χωρίς σημαντικές αλλοιώσεις. Μήπως διέλυσαν το σώμα του για να μη φανούν σημάδια κακοποίησης;» ρωτάει ο τραγικός πατέρας.

Ο καθηγητής Σακελλίων κόλλησε αφίσες με το τηλέφωνό του και τη φωτογραφία του γιου του στην οδό Αναξαγόρα, παρακαλώντας όποιον γνώριζε κάτι να επικοινωνήσει μαζί του. Ο κ. Έκτορας Κουφόπουλος ανταποκρίθηκε στην έκκληση του πατέρα: «Είδα όλο το σκηνικό από την αρχή και μπορώ να έρθω μάρτυρας. Το γραφείο μου βλέπει στην οδό Αναξαγόρα».

Ο κ. Κουφόπουλος επανέλαβε στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία τα όσα συγκλονιστικά κατέθεσε. « Ήταν γύρω στις 5 το απόγευμα. Βρισκόμουν στο γραφείο μου στην οδό Σωκράτους (4ος όροφος), είμαι εικονολήπτης. Άκουσα κραυγές, ουρλιαχτά κι έτρεξα στο παράθυρο να δω τι συμβαίνει. Βλέπω ένα τεράστιο, γεροδεμένο παλικάρι. Φόραγε κοντομάνικο και βερμούδα. Το είχαν πιάσει 4-5 αστυνομικοί, όλοι ειδικοί φρουροί. Μεταξύ τους ξεχώριζε μια γυναίκα, ξανθιά με κοτσίδα. Οι δυο τον κρατούσαν και ο τρίτος τον «συμμόρφωνε». Τον χτυπούσαν στο πίσω και κάτω μέρος του κρανίου. Μου έκανε εντύπωση που χτυπούσαν έναν άνθρωπο που φορούσε χειροπέδες. Το παλικάρι αντιδρούσε. Όχι βίαια. Προσπαθούσε να ξεφύγει, σαν δεμένο σκυλί έκανε. Κάποια στιγμή κατέρρευσε. Δεν αντιδρούσε. Ακόμα κι εγώ κατάλαβα ότι έπεσε σε κώμα. Οι αστυνομικοί τον χαστούκισαν αλλά αυτός τίποτα...

«Τον άφησαν με τις χειροπέδες, πεσμένο μπρούμυτα, γονατιστό. Πέρναγε κόσμος, κοίταζε. Ήταν στο κέντρο της Αναξαγόρα. Στη συνέχεια οι αστυνομικοί τον πλησίασαν. Βγάζουν τις χειροπέδες, τον μεταφέρουν και τον ξαπλώνουν στο πεζοδρόμιο. Μετά από ένα τέταρτο ήρθε το ΕΚΑΒ.»

Ο κ. Κουφόπουλος κατέγραψε με την κάμερα του κινητού του τηλεφώνου το τελευταίο μέρος. Όταν είδε τις αφίσες που κόλλησε ο πατέρας, επικοινώνησε μαζί του. Ο κ. Δημήτρης Σακελλίων εξακολουθεί να κάνει έκκληση προς όποιον γνωρίζει κάτι να επικοινωνήσει μαζί του στο 210 6536815.

Η δικηγόρος του, κ. Γιάννα Κούρτοβικ, δηλώνει ότι «μας εντυπωσίασε η απροθυμία των αρχών να ασχοληθούν με το θέμα και να συνεχίσουν τις έρευνες. Στα αιτήματά μας προς την Άμεσο Δράση για να δοθούν στοιχεία σχετικά με την επικοινωνία της περιπόλου με το Κέντρο της Αστυνομίας δόθηκε αρνητική απάντηση. Επίσης δεν ικανοποιήθηκε το αίτημά μας να παρθούν συμπληρωματικές καταθέσεις από τους γιατρούς που επιλήφθηκαν του περιστατικού, οι μαρτυρίες των οποίων διαψεύδουν τους αστυνομικούς και έρχονται σε αντίθεση με την ιατροδικαστική έκθεση. Παραμένει ερωτηματικό η σήψη του σώματος δυο μέρες μετά το θάνατο κι ενώ όλοι οι αρμόδιοι βεβαιώνουν ότι βρισκόταν σε ψυγείο».

Εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση... «αυτοστραγγαλισμού»

Μια ιδιαίτερα περίεργη υπόθεση αυτοκτονίας δια... στραγγαλισμού, ερευνά η Εισαγγελία Αθήνας, καθώς η οικογένεια του νεκρού Αφγανού πρόσφυγα καταγγέλλει ότι αιτία θανάτου αποτελεί η κακοποίηση την οποία υπέστη στα χέρια των αστυνομικών οργάνων της Ασφάλειας Ελληνικού.

Ο νεαρός Αφγανός κρατούνταν για περίπου δυο εβδομάδες στο Τμήμα Ελληνικού καθώς είχε προκύψει θέμα με τα χαρτιά παραμονής του. Οι συγκρατούμενοί του δηλώνουν ότι «ήταν σε πολύ καλή ψυχολογική κατάσταση, μέχρι που ζήτησε να πάει στην τουαλέτα, το πρωί της 15ης Φεβρουαρίου και ώρα 10.30 π.μ. απ’ όπου δεν ξαναγύρισε».

Τα αδέρφια του νεαρού Najib ενημερώθηκαν από την αστυνομία για το θάνατο του λέγοντας ότι «τούτο είχε συμβεί στις 06.00 π.μ.», ώρα κατά την οποία οι συγκρατούμενοί του δηλώνουν πως βρισκόταν μαζί τους στο ίδιο χώρο, απόλυτα υγιής. Επιπλέον τονίζουν ότι ο νεαρός Najib είχε πολύ καλή ψυχολογική κατάσταση καθώς η κράτησή του ήταν παράτυπη και περίμενε την απελευθέρωσή του σύντομα, ενώ αποκλείουν την περίπτωση της αυτοκτονίας λόγω του ότι το θύμα ήταν θρήσκος και η θρησκεία του απαγορεύει την αυτοκτονία.

Η οικογένεια του Αφγανού πρόσφυγα αναζητούσε επί μια εβδομάδα το πτώμα του ώσπου τελικά το εντόπισαν στο Νεκροτομείο Αθήνας, όπου διαπίστωσαν μώλωπες. Επιχείρησαν να φωτογραφίσουν τη σωρό αλλά τους απαγορεύθηκε όπως επίσης και η πρόσβαση στην έκθεση νεκροτομής. Επιπλέον, η έγγραφη αναφορά που κατέθεσαν την ίδια μέρα στον Εισαγγελέα Υπηρεσίας δεν έγινε δεκτή με το χαρακτηρισμό της «τεφτέρι» και τη δικαιολογία ότι τον Εισαγγελέα καλύπτει η διενεργηθείσα νεκροτομή.

Τα αδέρφια του Najib κατέφυγαν στους δικηγόρους της οργάνωσης Δικηγόροι χωρίς Σύνορα, Κώστα και Ηλέκτρα-Λήδα Κούτρα, οι οποίοι κατέθεσαν μήνυση και αιτούνται να διαταχθεί άμεσα «εκ νέου νεκροψία και νεκροτομή» όπως επίσης και να επιτραπεί αυθημερόν, προτού επέλθει αλλοίωση, να φωτογραφηθεί το πτώμα αλλά και να δοθούν αντίγραφα όλων των επίσημων εγγράφων που αφορούν και πιστοποιούν την αιτία θανάτου.

«Του επιτέθηκε αστυνόμος με πολιτικά»

«Ρωγμώδες κάταγμα στη μύτη, εκχυμώσεις και εκδορές» διαπίστωσε ο ιατροδικαστής Παναγιώτης Μυλωνάκης, ο οποίος εξέτασε τον 22χρονο φοιτητή που καταγγέλλει ότι έπεσε θύμα αστυνομικής βίας στη Θεσσαλονίκη.

Ο νεαρός καταγγέλλει ότι δέχθηκε απρόκλητη επίθεση από αστυνομικούς κατά την προσαγωγή του για εξακρίβωση στοιχείων, στο αστυνομικό τμήμα Πλατείας Δημοκρατίας, τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής.

Ο δικηγόρος του νεαρού δήλωσε ότι ενώ ο νεαρός κατευθυνόταν σπίτι του, «τον σταμάτησαν αστυνομικοί για έλεγχο και ύστερα από έντονη λογομαχία του πέρασαν χειροπέδες. Στο δρόμο δεν χρησιμοποιήθηκε βία αλλά μέσα στο τμήμα ένας αστυνομικός με πολιτικά του επιτέθηκε και τον χτύπησε. Στο διαβιβαστικό της Αστυνομίας αναφέρεται ότι έκανε προσπάθεια να αυτοτραυματιστεί χτυπώντας το κεφάλι του στον τοίχο και το καπό περιπολικού κατά τη διάρκεια σύλληψης».


Αυτοτραυματισμοί και αυτοστραγγαλισμοί «στα χέρια» της ΕΛ.ΑΣ.
Η επίσημη ανακοίνωση της γενικής Αστυνομικής Δ/νσης Θεσσαλονίκης αναφέρει ότι «ο 22χρονος συνελήφθη στις 05.00 το πρωί της Παρασκευής στην οδό Βαλαωρίτου από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ για «απείθεια, άρνηση δήλωσης στοιχείων ταυτότητας και εξύβριση αστυνομικών». Διενεργείται ΕΔΕ για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης».

Σχηματίστηκε δικογραφία εις βάρος του 22χρονου, ο οποίος οδηγήθηκε αρχικά στον Εισαγγελέα ποινικής δίωξης και στη συνέχεια στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης απ’ όπου ζήτησε και έλαβε προθεσμία δια να δικαστεί την ερχόμενη Παρασκευή.


ανατυπωση απο
tvxs

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
© Copyright by SAMURAI KABATZA  |  Template by Blogspot tutorial