Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΧΤΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Το κείμενο παρέμβασης της Ανοιχτής Συνέλευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο

Καλεσε ο δημαρχος Καλαμαριας σημερα φορεις κ πολιτες στο εκτακτο δημοτικο συμβουλιο για να συζητηθει το θεμα των διεκδηκησεων της παραλιας Αρετσους απο τα ΕΤΑ(ελληνικα τουριστικα ακινητα).

Τα ΕΤΑ διεκδικουν την ιστορικη για την Καλαμαρια, παραλια της Αρετσους για να την μεταπουλησουν ή να την νοικιασουν σε ιδιωτες,

Μεταξυ αλλων φορεων κ συλλογων τον λογο πηρε κ μιλησε κ μελος της Ανοικτης Συνελευσης Καλαμαριας

Αρχικα, ανοιξε την ομιλια του λεγοντας ποιοι ειμαστε κ πως λειτουργουμε.

κατοπιν εξεφρασε την επιθυμια η παρουσα συναντηση να βγαλει καπου κ να μην αποτελεσει ακομη μια φιεστα πουθα δημιουργησει απλως εντυπωσεις, επισημαινοντας πως ηδη αργησε πολυ να πραγματοποιηθει.


Εκπροσωπώ:

α) την Ανοικτή Συνέλευση Καλαμαριάς

β) την Επιτροπή Κατοίκων Καλαμαριάς για τον κοινόχρηστο χαρακτήρα της παραλίας Αρετσούς

Όλες οι προτάσεις και οι σκέψεις που θα ακουστούν εκφράζουν τις 2 συλλογικότητες και είναι προϊόν ανοικτών (και μη κομματικών) συνελεύσεων πολιτών της Καλαμαριάς, από το 2002 μέχρι σήμερα.


Παρακατω αναφερθηκε στην βουληση του δημαρχου να καλεσει τις συλλογικοτητες κ τους φορειςτης περιοχης για να βοηθησουν στο θεμα της παραλιας ,ενω ολο τον καιρο αδιαφορουσε για αυτους, αφηνωντνας τους ακομα κ "αστεγους" , μην παραχωροντας τους καποιο χωρο για να συνεδριαζουν ,αν κ το οφειλε



Ήταν επιτέλους καιρός να πραγματοποιηθεί η σημερινή συνάντηση. Δλδ, να συγκεντρωθούν όλοι οι φορείς και οι κάτοικοι της Καλαμαριάς για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της Αρετσούς. Έστω και αργά πράξατε το σωστό. Ελπίζουμε ο δρόμος και οι αποφάσεις που θα πάρει η συνάντησή μας να μην μας προδώσουν. Γιατί έχουμε έρθει εδώ με καλή πρόθεση. Θέλουμε το Δήμο συμπαραστάτη στους αγώνες μας Μέχρι στιγμής νιώθουμε μόνοι. Ελπίζουμε πως αυτό από σήμερα θ’ αλλάξει. Γιατί αν και σήμερα ειπωθούν γενικότητες, χωρίς να μπούμε στην ουσία και να παρθούν επιτέλους κάποια δραστικά μέτρα, δε νομίζω πως θα έχετε πια κανένα άλλοθι… Έχετε αφήσει να περάσουν πάρα πολλά χρόνια αναξιοποίητα.

Να επισημάνω εδώ πως απ΄ όσο ξέρω καλεσμένοι σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι όλοι οι Καλαμαριώτες. Αυτό σημαίνει πως αναγνωρίζετε την προσφορά των κατοίκων στην υπόθεση της παραλίας και πως μας θέλετε συμπαραστάτες. Όμως σαν επιτροπές πολιτών μέχρι σήμερα δεν έχουμε χώρο για τις συναντήσεις μας, παρ’ όλο που σας έχουμε ζητήσει επανειλημμένα. Από την ώρα που κλείσατε το Ρεμέτζο είμαστε σαν πρόσφυγες. Κι εμείς και άλλες συλλογικότητες που δεν είναι σύλλογοι και δεν έχουν την οικονομική άνεση να νοικιάσουν ένα χώρο. Παρακαλώ πείτε μας που μπορούμε να συνεδριάζουμε.. Ακούσαμε πως σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο μας κατηγορήσατε γιατί πήγαμε να πιούμε καφέ στο Ρεμέτζο χωρίς να ζητήσουμε την άδειά σας. Λοιπόν για να μην συνεχιστεί το παράλογο του πράγματος, ζητούμε να μας δώσετε ένα δικό μας χώρο. Ένα από τα εγκαταλελειμμένα κτίρια της παραλίας Αρετσούς, τον οποίο θα διαχειριζόμαστε εμείς. Και η απόφαση αυτή να ληφθεί σήμερα! Εκτός αν στην πραγματικότητα δεν θέλετε ενεργούς πολίτες και μάλιστα ενεργούς πολίτες έξω από τα κόμματα.


Αφησε αιχμες για κατηγοριες που ειχαν εκτοξευτει απο τον δημαρχο σε προηγουμενα δημοτικα συμβουλια κατα της Ανοικτης Συνελευσης Καλαμαριας...


Στο δια ταύτα:

1. Τις προθέσεις της ΕΤΑ ΑΕ (πρώην ΕΟΤ) τις γνωρίζουμε, όπως και την ποιότητα των ενεργειών της. Δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες. Οι υπεύθυνοί της ενδιαφέρονται μόνο για το κέρδος και την αρπαχτή! Με κάθε τίμημα!

2. Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη (ναυπηγεία δλδ, που είδη υπάρχουν στη Μαρίνα της ΕΤΑ ΑΕ και δε λέμε τίποτα γι αυτό, όπως και στους 2 Ν.Ο.), ξενοδοχεία, συνεδριακά κέντρα και μαγαζιά. Όλα διώχνουν τους κατοίκους από τη θάλασσα και απ’ ευθύνονται αποκλειστικά σε κατοίκους με παχυλά πορτοφόλια. Αυτά θέλουν. Το ξέρουμε όλοι!

3. Το Master plan του 2002 –το οποίο ΠΟΤΕ δεν πρέπει να αφήσουμε ξεχαστεί- είναι η πιο τρανταχτή απόδειξη. Το ότι άλλαξε η κυβέρνηση (τότε ΠΑΣΟΚ τώρα ΝΔ) δε σημαίνει τίποτα. Η ΕΤΑ ΑΕ παραμένει η ίδια παράνομη και τυχοδιωκτική εταιρία.


Άρα: καμία συνεργασία με την ΕΤΑ ΑΕ. Καμία συνομιλία μαζί τους. Δεν τους αναγνωρίζουμε. Γιατί?

4. Η παραλία της Αρετσούς ανήκει στο Δήμο Καλαμαριάς. Για την ακρίβεια ανήκει στους κατοίκους της Καλαμαριάς. Τι δουλειά έχει ο ΕΟΤ-ΕΤΑ στον τόπο μας? Αναγνωρίζουμε τις Χουντικές αποφάσεις? Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να κινηθούμε!

5. Για την ιστορία: Η Αρετσού ανήκε στο Δήμο μας ως το ’67. Ατράνταχτη απόδειξη είναι πως την περίοδο ’66-’67 ο Δήμος Καλαμαριάς ζητούσε από τον ΕΟΤ να χρηματοδοτήσει έργο ανάπλασης της πλαζ και του Μ. Εμβόλου (Κόδρα). Ο ΕΟΤ παζάρευε την τιμή, αναγνωρίζοντας τον Δήμο ως ιδιοκτήτη. Το ’67 η Χούντα χάρισε την παραλία στον ΕΟΤ, που γκρέμισε τα απολυμαντήρια των προσφύγων και έχτισε τις σημερινές εγκαταστάσεις της πλαζ.

Σαν Δημοτική Αρχή συμφωνείτε μαζί μας. Λέτε πως η παραλία ανήκει στο Δήμο Καλαμαριάς. Όμως απ’ όσο ξέρω δεν έχει γίνει κάτι σοβαρό προς αυτή την κατεύθυνση. Τα 2 πανό που έχετε βάλει δεν φτάνουν.

Πρόταση με 3 στάδια:

1ο στάδιο: πλήρης ενημέρωση των κατοίκων για το θέμα της παραλίας πχ σχολεία, ΚΑΠΗ, κλπ. σε όλες τις περιοχές. Ενημέρωση των φορέων, όχι μόνο του Δήμου μας, αλλά και της Θεσ/νίκης κλπ και μη κυβερνητικών οργανώσεων για ενίσχυση της θέσης του Δήμου, καθώς θα μάθουν όλοι πως η παραλία ανήκει στην Καλαμαριά και όχι στον ΕΟΤ-ΕΤΑ ΑΕ.

2ο στάδιο: αφού ολοκληρωθεί η ενημέρωση: παν-Καλαμαριώτικο συλλαλητήριο για την παραλία. Με κινητοποίηση των πάντων. Σοβαρά και όχι με 2-3 άτομα.

Προσοχή: πρώτα πρέπει να γίνει η ενημέρωση και μετά η πορεία. Να ξέρει ο κόσμος το λόγο για τον οποίο συμμετέχει. Να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία.

3ο στάδιο: Με τον αέρα της μεγάλης κινητοποίησης που θα έχει προηγηθεί, ο Δήμαρχός μας να κατέβει στην Αθήνα (και Δημ. Σύμβουλοι και πολίτες μαζί του αν χρειαστεί) και να μην επιστρέψει αν δεν πάρει πίσω την παραλία και τη Μαρίνα φυσικά!!

Για όλα τα παραπάνω θα έχετε τη βοήθειά μας. Προτείνω να γίνει σήμερα μια επιτροπή από κατοίκους και Δημοτικούς Συμβούλους που θα αναλάβει τη διεκπεραίωση -τα διαδικαστικά- αυτής της πρότασης. Όλοι οι Καλαμαριώτες μαζί ενωμένοι.




Άκουσα κάτι για ιδιοκτησίες στην παραλία. Απ’ όσο ξέρω αυτοί οι άνθρωποι έχουν αποζημιωθεί και με το πάρα πάνω. Το θέμα έχει λήξει. Δεν συζητάμε για θέματα στα οποία έχουν δοθεί απαντήσεις. Να μην ξαναγίνει συζήτηση γι’ αυτό. Βάζουμε τα χέρια μας και βγάζουμε τα μάτια μας.


Και κάτι άλλο: αν οι ιδιοκτησίες ήταν το πρόβλημα, τότε ποτέ κανένα έργο δεν θα είχε πραγματοποιηθεί.



Το σημαντικότερο: Ναι! σε κάθε περίπτωση θέλουμε την παραλία Αρετσούς για το Δήμο μας. Μια παραλία όμως ανοικτή στους πολίτες της Καλαμαριάς: Κοινόχρηστη, ελεύθερη και με το χαρακτηρισμό που της πρέπει ως χώρου ιδιαιτέρου φυσικού κάλους και ιστορικής μνήμης με υπερ-τοπική σημασία για τη μείζονα Θεσ/νίκη.


Ο Δήμος λέει πως θέλει τα ίδια, Θέλει την παραλία ελεύθερη και κοινόχρηστη! Δυστυχώς αυτό πρέπει και να το αποδείξει.


Δηλαδή τι πρέπει να γίνει; Θα πω τα αυτονόητα, αυτά που πρέπει να γίνουν άμεσα


Κατάργηση της «Δημοτικής» ΑΕ της πλαζ (και του γραφείου τελετών) και απόδοση των υπηρεσιών (αναψυκτήρια κλπ) στο Δήμο. (αυτό γίνεται, δεν υπάρχει πρόβλημα με το νέο κώδικα για τις δημοτικές επιχειρήσεις. Υπάρχουν Δήμοι στη Θεσ/νίκη και αλλού που το έχουν ήδη πράξει. Θα χάσω πολύ ώρα αν σας εξηγήσω τώρα ποιες ακριβώς διαδικασίες είναι δυνατών να ακολουθηθούν. Όποτε θέλετε όμως είμαστε στη διάθεσή σας. Αλλά, απ’ ότι είδα στα φυλλάδιά τους, και οι εργαζόμενοι του Δήμου είναι γνώστες της κατάστασης. Για να σας δώσω ένα πχ το θερινό σινεμά «Αύρα», μπορεί να λειτουργήσει στα πλαίσια του πολιτιστικού οργανισμού ή της αντιδημαρχίας πολιτισμού και δικαιούται να έχει και το δικό του αναψυκτήριο. Κάπως έτσι γίνονται και τα υπόλοιπα.)


Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω τι δουλειά έχουν οι ΑΕ σε μία ελεύθερη και κοινόχρηστη περιοχή. Μια ΑΕ αυτό που φέρνει αυτόματα στο μυαλό είναι κερδοσκοπία. Προς τα εκεί θέλετε να κινηθείτε ως Δημοτική Αρχή?


Λοιπόν τέλος στις ΑΕ. Έξω οι ιδιώτες. Η παραλία είναι ελεύθερη και κοινόχρηστη: αποδείξετε το! Βούληση χρειάζεται. Να θέλει κανείς να το κάνει. Αν δεν θέλει…


Επαναφορά του Ρεμέτζο ως κέντρο νεότητας. Έξω οι οθόνες και τα sports café. Έξω και τα μπαρ. Κλείσαμε το κέντρο νεότητας για να κάνουμε ένα ακόμα καφέ; Που λειτουργεί μάλιστα χωρίς άδεια: παράνομα; Τι ρεζιλίκια πράγματα είναι αυτά; Είδατε τι έπαθε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου με το “the Mall”..


Η ανάπλαση που σχεδιάζει η Δημοτική Αρχή για την Αρετσού (σχέδιο Ανατολικής) δεν μας καλύπτει. Γιατί:


α) Η παραλία Αρετσούς δεν μπορεί να εξετάζεται μόνη της. Είναι ένα πράγμα με το Μ. Έμβολο (Κόδρα). Δείτε ένα χάρτη και θα διαπιστώσετε πως ο ένας χώρος είναι φυσική συνέχεια του άλλου. Λοιπόν για την ανάπλαση εξετάζουμε όλο το κομμάτι.


β) Άμεσος χαρακτηρισμός της παραλίας Αρετσούς ως ιδιαιτέρου φυσικού κάλους και ιστορικής μνήμης και κατάργηση του συντελεστή δόμησης, ώστε να διασφαλιστεί από παντού η παραλία


γ) Δεν πρέπει να χτιστεί τίποτα στην παραλία. Το σχέδιο της Ανατολικής προβλέπει αρκετά m2 τσιμέντου επιπλέον. Τα υπάρχοντα κτίρια της πλαζ επαρκούν για να στεγάσουν διάφορες συλλογικότητες, αλλά και προσφυγικό μουσείο κλπ. Όμως δε γίνεται σωστή διαχείριση. Πχ τι δουλειά έχει ο σύλλογος σκι στην παραλία?


δ) Υπάρχουν 2 γραμμές αστικών λεωφορείων που εξυπηρετούν την παραλία & το Μ. Έμβολο (Κόδρα). Πρότασή μας είναι να γίνει και ειδική γραμμή της δημοτικής συγκοινωνίας για αυτούς τους χώρους, ώστε να φύγουν ΟΛΑ τα αυτοκίνητα από την παραλία! Επιτέλους! Ας υπάρχει και ένας χώρος που δεν θα μαγαρίζεται από τα αυτοκίνητα.


ε) Καμία περίφραξη στην παραλία. Ελεύθερη & Κοινόχρηστη όλες τις ώρες της ημέρας και όλες τις ημέρες του χρόνου. Όλη η παραλία & όχι αυτό το μικρό κομματάκι της πλαζ όπου συνωστίζονται όλοι


στ) προτεραιότητα στο παιδί: στο παιδί στο ύπαιθρο και όχι μέσα στα ντουβάρια


ζ) Θέλουμε μια παραλία φιλική προς τους πολίτες και όχι αποξενωτική όπως είναι σήμερα. Να περνάς από την Πλαστήρα και να νιώθεις πως σε έλκει η παραλία να την επισκεφτείς. Να διαλέγεις την ελεύθερη παραλία για την ψυχαγωγία σου και όχι όλα αυτά τα μπαράκια της Πλαστήρα, όπου είσαι υποχρεωμένος να απαντάς διαρκώς στην ερώτηση: τι θα πάρετε?


Τελειώνοντας θέλω να τονίσω πως η παραλία Αρετσούς είναι ένα πράγμα με την παραλία της Κρήνης και την παραλία του Καραμπουρνάκι. Κατά τη γνώμη μας πρέπει στα σχέδια της ανάπλασης να εξετάζετε όλη η παραλία της Καλαμαριάς ως σύνολο.


Όμως, το δίπτυχο Αρετσού – Μ. Έμβολο (Κόδρα) είναι το στολίδι της Καλαμαριάς και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται και όχι ως κερδοφόρο φιλέτο των ΑΕ Δημοτικών ή ιδιωτικών. Το να φύγει η κερδοσκοπική ΕΤΑ και να έρθει μια Δημοτική κερδοσκοπική ΑΕ είναι το ίδιο πράγμα.


Πολιτική Βούληση χρειάζεται!


Για τις προτάσεις που καταθέσαμε θέλουμε να τεθεί σήμερα ένα χρονοδιάγραμμα.


Και να μας δώσετε μια απάντηση για το χώρο που ζητάμε

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
© Copyright by SAMURAI KABATZA  |  Template by Blogspot tutorial