Δευτέρα 19 Μαΐου 2008

ΒΓΑΖΟΥΝ ΧΡΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΝΤΟ;

ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΟΤΑΝ ΕΓΡΑΦΑ ΠΩΣ ΕΧΕΙ ΣΤΗΘΕΙ ΕΝΑ ΧΟΝΤΡΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΝΤΙΟΥΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΕΙΜΕΝΟ.

ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ "ΠΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ"(http://pontosandaristera.wordpress.com/2008/05/05/5-5-200/#comments)ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΤΑ ΟΣΑ ΛΕΕΙ.
Ας έχουμε το νου μας γιατί πίσω απο τα εθνικιστικά παιχνίδια έρχονται τα επιχειρηματικά παιχνίδια.




Pontos Visa : Η εκμετάλλευση των Ποντίων

111_.pngΤα ιερά και τα όσια του καπιταλισμού: ΤΑ ΚΕΡΔΗ !!!

Ένα κείμενό μας για την αθλιότητα της “Pontos Visa” δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν” , στις 4 Μαϊου. Παρακάτω αναρτούμε το κείμενο αυτό, ελπίζοντας ότι η οργή θα γενικευτεί και θα βάλει κάποια στιγμή φραγμό στους εμποράκους, που δεν έχουν ούτε ιερό ούτε και όσιο….

<ο-ο-ο-ο-ο-ο-ο-ο-ο-ο-ο-ο-ο-ο-ο-ο-ο-ο-ο-ο-ο-ο-ο-ο-ο-ο>

Ένα από τα πλέον έντονα συμπτώματα της αλλοτρίωσης, είναι όταν οι μεγάλες ιδέες, η συναισθηματική ένταση και τα σύμβολα μετατρέπονται σε εμπορεύσιμο είδος από κυνικούς εμποράκους. Και αυτό το φαινόμενο το ζει ο ποντιακός χώρος σ’ όλη του την ένταση την τελευταία περίοδο. Ίσως η μετατροπή των συμβόλων του σε τραπεζικό αγαθό να αναδεικνύει το αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγήσει συγκεκριμένα πολιτικά και οικονομικά κέντρα ένα μεγάλο κοινωνικό χώρο.

Ίσως, μετά την εμπειρία της εμπορευματοποίησης από συγκεκριμένες οικογένειες του ανιστορημένου μοναστηριού της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο και μετά από την κυνική πολιτική εκμετάλλευση του ποντιακού χώρου από την τριτοκοσμική Ομάδα Χαραλαμπίδη-Φωτιάδη, η μετατροπή των αγαπημένων συμβόλων σε τραπεζικό κράχτη να φαίνεται για κάποιους φυσιολογική.

Το τελευταίο κρούσμα προήλθε από μια εταιρεία, που απ’ ότι φαίνεται δημιουργήθηκε από κάποιους που πιθανότητα σχετίζονταν με την Ομάδα Χαραλαμπίδη-Φωτιάδη. Η εταιρεία αυτή λέγεται Εντάμαν Ε.Π.Ε. Απ’ ότι διαβάζουμε στο διαφημιστικό της: «Η Εντάμαν Ε.Π.Ε., δηλαδή “όλοι μαζί” στην ποντιακή διάλεκτο, είναι μία εξειδικευμένη εταιρεία που κινείται στο χώρο της πώλησης και διαχείρισης χρηματοοικονομικών - τραπεζικών προϊόντων, με έμφαση στις πιστωτικές κάρτες… Νέο μας προϊόν είναι η πιστωτική κάρτα Pontos Visa, η οποία δημιουργήθηκε με σκοπό τη στήριξη, την διατήρηση και συνέχιση των παραδόσεων και εθίμων των Ποντίων, του πιο δυναμικού και δημιουργικού πληθυσμού της Ελληνικής Κοινωνίας. Αποκτήστε την και συμβάλετε στην ανάδειξη και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ποντιακού Ελληνισμού

Οι αντιδράσεις

Από τον Δεκέμβρη που γνωστοποιήθηκε η εμπορική προσπάθεια, άρχισαν και οι αντιδράσεις, με πρωτοπόρα τα ιστολόγια. Πρώτα αντέδρασε το καλό ιστολόγιο «Αλλού Φαν Μαρξ», συνέχισε το «Πόντος και Αριστερά», τα «Σαράντα Μήλα Κόκκινα», η «Φωνή βοώντος» κ.λπ. Η ελλαδική Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας, που συσπειρώνει περισσότερες από 350 οργανώσεις πολιτών, κατάγγειλε ομοφώνως το εγχείρημα. Όμως οι εμποράκοι προχωρούν. Ρίχνουν λεφτά, διαφημίζουν την Κάρτα τους, επιχορηγούν εκδηλώσεις και υπόσχονται να επιχορηγήσουν συλλόγους.

Για το εμπορικό αυτό εγχείρημα ο λογοτέχνης Κώστας Διαμαντίδης σχολίασε: “Στο τραπεζικό κεφάλαιο έρχονται να εξαργυρώσουν τη μνήμη των γονιών μας. Είναι αδιανόητο να συμβιβαζόμαστε με αυτή την πρακτική …Αυτοί που το ‘χουν σκεφτεί θα πρέπει να είναι τελείως 100_1762_.jpgαναίσθητοι. Αυτό είναι διαστροφή. Η πράξη αυτή βγάζει οργή και θυμό ενάντια στους υπεύθυνους… Θησαύρισαν που θησαύρισαν κάποιοι με τη θέμα της προσφυγιάς όλο τον προηγούμενο αιώνα, συνεχίζουν να κερδοσκοπούν πάνω στον πόνο των προσφύγων. Η εμπορευματοποίηση των συμβόλων αποτελεί εκπόρνευση. Και αυτό οι Πόντιοι δεν θα το επιτρέψουμε. Γιατί ο καλύτερος τρόπος και πιο ασφαλής για τον πλήρη εξανδραποδισμό ενός λαού είναι ο εξευτελισμός του και η μετατροπή των συναισθημάτων του σε εμπορεύσιμο είδος. Η κάρτα αυτή ενισχύει την πολιτιστική εξόντωση του λαού μας. Και είναι αστείο ότι θα δούμε κάποιους απ’ αυτούς που σκέφτηκαν στην κάρτα, ανερυθρίαστα να καταθέτουν στις 19 Μάη στεφάνι στους νεκρούς μας.»

Σε μια σύντομη έρευνα που έκαναν οι σύντροφοι από τα «Σαράντα Μήλα Κόκκινα» αποδείχτηκε ότι για την εταιρεία “Εντάμαν, Υπηρεσίες Προώθησης Τραπεζικών Προϊόντων-Μεσίτης Αστικών ΣυμβάσεωνΕΠΕ”, Εταίροι της εταιρείας που καλύπτουν το 90% του εταιρικού κεφαλαίου είναι :

1) Η εταιρεία “A.S. PONTOS FINANCE LTD” με έδρα την Κύπρο και
2) Η εταιρεία “DAYSTAR MANAGEMENT CORP” με έδρα στις Νήσους Μάρσαλ και συγκεκριμένα Ajeltake Road, Ajeltake Island, Majuro, Marsal Islans.”

Το συμπέρασμα

Μεγάλη είναι η οργή που προκάλεσε στους ευαίσθητους ανθρώπους του ποντιακού χώρου. Σ’ αυτούς που συνεχίζουν να παλεύουν για την διατήρηση ενός υγιούς προσφυγικού κινήματος, απαλλαγμένο από τον εθνικισμό, στήνοντας γέφυρες φιλίας στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, καταγγέλοντας παράλληλα το νεοτουρκικό εθνικιστικό έγκλημα της Γενοκτονίας, καθώς και κάθε έγκλημα που διαπράττεται κατά ανίσχυρων κοινοτήτων από απάνθρωπες εξουσίες.

Όμως δεν μπορούμε να μη διαπιστώσουμε ότι μερίδιο ευθύνης έχει και η απραξία και η αμηχανία της Αριστεράς που σνόμπαρε τον προσφυγικό χώρο, που αρνήθηκε να κατανοήσει τις ευαισθησίες του και να μοιραστεί τους προβληματισμούς του. Και όσο η Αριστερά απουσιάζει από την κοινωνία, τόσο τα παράγωγα του χυδαίου καπιταλισμού θα μεγαλώνουν και θα αλώνουν ακόμα και τα όνειρά μας.

2 σχόλια:

Ανώνυμοςείπε...

ΑΝ ΓΙΝΟΣΟΥΝ ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΣΑΦΗΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.
ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΕΣ ΝΑ ΠΕΙΣ;
ΕΧΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ?

Ανώνυμοςείπε...

ΣΟΥ ΤΟ ΕΣΒΗΣΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΑΓΝΩΣΤΕ ΦΙΛΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΛΟΓΟ ΜΟΝΟ. ΕΙΧΕ ΜΕΣΑ ΒΡΙΣΙΕΣ ΚΑΙ ΦΑΝΤΑΖΟΜΕ ΣΤΑ ΜΠΛΟΓΚ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΟΙ ΒΡΙΣΙΕΣ.
ΑΝ ΘΕΣ ΞΑΝΑΓΡΑΨΕ ΚΑΙ ΓΙΝΕ ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΣΑΦΗΣ

Δημοσίευση σχολίου

 
© Copyright by SAMURAI KABATZA  |  Template by Blogspot tutorial