Σάββατο 23 Αυγούστου 2008

ΤΟΥΡΚΟΙ ΜΠΛΟΓΚΕΡΣ , ΑΔΕΡΦΙΑ ΜΑΣ


Ακομα μια ανατρυπωση απο το μπλογκ αυτη τρη φορα του foreighn press,
το οποιο παρουσιαζει πολλα και ενδιαφεροντα θεματα
αυτη τη φορα το συγκεκριμενο ποστ αναφερεται σε κινητοποιηση των μπλογκερς στην γειτονικη τουρκια που διαμαρτυρονται για την καταστολη απο μερια της κυβερνησης της ελευθεριας στο ιντερνετ



Εκατοντάδες δημοφιλή blogs και sites έκλεισαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη λογοκρισία που επιβάλουν οι τουρκικές αρχές στο διαδίκτυο.

ακομα μια ανατπυωση απο το μλΌλα ξεκίνησαν τον περασμένο Μάιο όταν για τρίτη φορά οι αρχές μπλόκαραν την πρόσβαση στο YouTube για προσβολή του Κεμάλ Ατατούρκ. Ήταν η περίοδος που Τούρκοι και Έλληνες υπερεθνικιστές αντάλλαξαν υβριστικά βίντεο σε ένα από τα οποία ο Ατατούρκ παρουσιάσθηκε ως ομοφιλόφυλος.

Η φραγή του YouTube ήταν η σταγόνα που ξεχείλησε το ποτήρι για τους Τούρκους bloggers που ξεκίνησαν πανεθνική εκστρατεία διαμαρτυρίας στο διαδίκτυο κατά του υπερβάλλοντος ζήλου των αρχών που μέχρι στιγμής έχουν μπλοκάρει την πρόσβαση σε 853 ιστοτόπους.

Οι bloggers μπλοκάρουν την πρόσβαση στους δικούς τους ιστοτόπους. Την πρωτότυπη εκστρατεία ξεκίνησε ο Φιράτ Γιλντίζ που ανάρτησε το εξής μήνυμα στην ιστοσελίδα του: " Η πρόσβαση στον ιστοτόπο εμποδίζεται με την ελεύθερη βούληση του ιδιοκτήτη".

Με μεγάλη δόση ειρωνίας ο Γιλντίζ χρησιμοποίησε τη φράση που χρησιμοποιούν οι αρχές όταν βάζουν λουκέτο στα sites: "Η πρόσβαση στον ιστοτόπο εμποδίζεται με δικαστική απόφαση".

'Ενας άλλος blogger, ο Σελίμ Γιουρούκ, έστησε ένα site το
http://www.sansuresansur.org/ που προσφέρει έναν κωδικό που επιτρέπει οποιονδήποτε blogger να τοποθετήσει το ίδιο μήνυμα στην ιστοσελίδα του.
"Η εκστρατεία μας έχει σκοπό να δείξει την εικόνα που θα έχει το ίντερνετ εάν συνεχισθεί η λογοκρισία με αυτούς τους ρυθμούς", δήλωσε στην Τέρκις Ντέιλι Νιους ο Γιουρούκ.

Ο Τούρκος blogger πρόσθεσε ότι με την εκστρατεία τους θέλουν να εστιάσουν τη προσοχή του κόσμου στο γεγονός ότι "μας στερούν την ελευθερία μέρα με την μέρα. Σήμερα κλείνουν το ίντερνετ και αύριο μπορεί να κάνουν το ίδιο με τις εφημερίδες και τα περιοδικά".

Όπως σημειώνει η Τέρκις Ντέιλι Νιους οι αρχές μπορούν να μπλοκάρουν την πρόσβαση σε ένα site για "ψήλου πήδημα". Το άρθρο 5651 του Ποινικού Κώδικα προσδιορίζει οκτώ λόγους μεταξύ των οποίων είναι η παιδική πορνογραφία, η προσβολή του Κεμάλ, και η ενθάρρυνση της αυτοκτονίας.

Αυτό που επικρίνεται έντονα από τους bloggers είναι ότι τα δικαστήρια σχεδόν πάντοτε βγάζουν καταδικαστική απόφαση για την λειτουργία ενός site όταν υπάρξει κάποια καταγγελία "αγανακτισμένου πολίτη".

2 σχόλια:

Ανώνυμοςείπε...

(στην κυρία Ρωρερκάρ)

Ένα παιδί-ένα μικρό παιδάκι
σαν ήρθα στο δικό σας το κονάκι
τις προάλλες, τ' άλλα που άφησα γραφτά,
με κοίταξε και μου' πε: "τ' ειν' αυτά;"
"'Δάκρυα παιδί μου" του 'πα. Είχε γελάσει. Εγώ με μια θλιμμένη έφυγα βιάση.
Μα σεις, είτε το πάρτε σοβαρά
ή αστεία, της οδύνης μου κυρά,

κέρδος ή το ’να ή τ’ άλλο θα μου φέρει.
Αν σοβαρά, τότε, γλυκό μου αστέρι,
θα έχω λόγο να ελπίζω πως
θα με φωτίσει το απαλό σας φως.

Πάλι, αν μ’ αυτά τ’ αχείλι σας γελάσει
σε θεό θα μ’ έχετε σεις προβιβάσει
θάμα αφού ένα έκαμα κι εγώ:
το γέλιο σας το θείο και δροσερό.

Γιώργης Χολιαστός

Ανώνυμοςείπε...

καλο
αλλα που κολλαει?

Δημοσίευση σχολίου

 
© Copyright by SAMURAI KABATZA  |  Template by Blogspot tutorial