Κυριακή 17 Αυγούστου 2008

ΚΟΣΣΟΒΟ ΜΕΣΩ ΟΣΕΤΙΑΣ

Ενα πληρες αλλαλουμ πρεπει να επικρατει στον κοσμο των διπλωματων και οχι μονο μετα τις τελευταιες εξελιξεις στην Οσετια.
Σερβοι εμπειρογνομωνες προσβλεπουν σ εμια λυση στο θεμα του Κοσσοβου που θα περναει απο την Οσετια. συγκεκριμενα αν δεν αναγνωρισει η Δυση και πιο ειδικα οι ΗΠΑ την διαθεση για πληρη ανεξαρτητοποιηση της Νοτιας Οσετιας απο την Γεωργια, αυτο θα ειναι ενας καλος ασσος στο μανικι της Σερβικης διπλωματιας στις διαπραγματευσης για το Κοσσοβο. Θα μπορουν δηλαδη να πουν "πως κυριοι θελεται να αναγνωρισεται το Κοσσβο ως ανεξαρτητο απο τη στιγμη που τα επιχειρηματα που χρησιμοποιηται ειναι ακριβως τα ιδια με αυτα που χρησιμοποιουν οι Οσετιοι εναντιων της Γεωργιας";
Απο την αλλη ομως και οι ΗΠΑ μπορουν να πουν πως αν δεν αναγνωρισθει το Κοσσοβο για τους ιδιους λογους δε θα αναγνωρισθει και η Οσετια.
Οι Ρωσοι θα πρεπει σε μια τετοια περιπτωση να ζυγισουν τα συμφεροντα τους. Αν δηλαδη τους συμφερει μια δυνατη Σερβια, προερχομενη απο μια στρατιωτικη ηττα του 1999 την οποια θα εχει μετατρεψει σε διπλωματικη και πολιτικη λυση φετος η του χρονου ή αν θα προτιμησει μια ανεξαρτητη Οσετια θυσιαζοντας για το σκοπο αυτον την φιλη και συμμαχο Σερβια.
Το πιο πιθανο ειναι οι Ρωσοι να επιδιωξουν μια αυτονομη στα πλαισια (δηθεν)της Γεωργιας, Οσετια, με ανταλλαγμα να κανουν πισω οι Οσετιοι στις αξιωσεις τους για πληρη ανεξαρτησια και απο την αλλη αυτο να εχει ως αποτελεσμα την επαναφορα του Κοσσοβου στην επι Τιτο κατασταση(αυτονομο στα πλαισια της Σερβικης Δημοκρατιας). Αν καταφερουν κατι τετοιο οι Ρωσοι θα χουν πετυχχει μετα απο μια επιδειξη στρατιωτικης ισχυος και μια πολιτικο-διπλωματικη νικη επι του μεγαλου τους αντιπαλου , των ΗΠΑ.
Απο την αλλη οι ΗΠΑ με τοσα μετωπα ανοικτα(ΙΡΑΚ, ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ)και μετα την κριση αναξιοπιστιας(η μηπως κριση ρεαλισμου)που δειξαν προς την μη -συνδρομη τους προς την Γεωργιανη κυβερνηση στην κριση της Οσετιας, τους εχει φερει σε δυσκολη θεση, μιας και τα προηγουμενα χρονια μοιραζαν υποσχεσεις προσπτασιας απο τους Ρωσους σε μια σειρα χωρων
που καποτε ανηκαν στο κομουνιστικο μπλοκ. Αυτες οι χωρες βλεποντας τις ΗΠΑ να παρακολουθουν την κριση χωρις να επεμβουν καταλαβαν ποσο τραγικα μονες απεναντι στην οποια Ρωσικη απειλη, αν και οποτε προκυψει.
Μη σας φανει παραξενο μια σειρα απο χωρες φιλο-αμερικανικες και πρωην κομουνιστικες στρεψουν τη νπολιτικη τους προσσεγγιση τους επομενους μηνες απο τις ΗΠΑ προςε την Ενωμενη ευρωπη, η οποια καλειται να εκμεταλλευτει το φοβο τους για τους Ρωσους και το μπαχαλο της εξωτερικης πολιτικης Μπους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
© Copyright by SAMURAI KABATZA  |  Template by Blogspot tutorial