Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2009

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ 60ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ






Ποιοι είναι οι Παλαιστίνιοι τελικά; Ποια είναι η Παλαιστίνη τελικά; Πολύ πριν τον Β παγκόσμιο πόλεμο, οι εβραίοι της Ευρώπης άρχισαν να αναζητούν μια γη για να την κάνουν πατρίδα τους. Αφορμή ήταν τα πογκρόμ εναντίων των συμπατριωτών τους στην Ανατολική Ευρώπη και τα συνεχή μεταναστευτικά κύματα φυγής από τις περιοχές αυτές. Οι πλούσιοι λοιπόν εβραίοι κατέβαιναν στην Παλαιστινή κ αγόραζαν γη από φεουδάρχες παλαιστίνιους της εποχής , που τους την πουλούσαν με περίσσεια χαρά , μιας κ έφτανε στα χέρια τους ζεστό χρήμα. Μετά τον Β παγκόσμιο πόλεμο τα πράγματα είναι γνωστά. Όλες οι χώρες σχεδόν και όλα τα κόμματα(και τα κομουνιστικά)συνέδραμαν να γίνει το κράτος του Ισραήλ εκεί όπου βρίσκεται σήμερα, μη λογαριάζοντας κ μη εκτιμώντας σωστά την… «συγκατοίκηση» με τους Παλαιστίνιους που προΰπαρχαν στην περιοχή. Η συνέχεια γνωστή. Συστρατευση των αραβικών εθνών κ εισβολή στο Ισραήλ, απόκρουση τους από το Ισραήλ και αντεπίθεση κ κατάκτηση κ εδαφών γειτονικών χωρών. Τα εδάφη που κατέκτησε το Ισραήλ από αυτούς τους πολέμους, (εξαιρουμένων των υψωμάτων Γκολάν στην Συρία και του νότιου Λιβάνου)θεωρούταν παλαιστινιακά αλλά ανήκαν στην Αίγυπτο (ΓΑΖΑ) και στην Ιορδανία(Δυτική Όχθη). Δηλαδή εκτός του Ισραήλ, εκείνα τα χρόνια παλαιστινιακά εδάφη κατείχαν κ δυο αραβικές χώρες, οι οποίες μάλιστα και ξεκίνησαν πόλεμο για να απελευθερώσουν, παλαιστινιακά εδάφη από το Ισραήλ, δίχως να κάνουν λόγο για τα εδάφη που οι ίδιοι κατείχαν. Για δεκαετίες το Ισραήλ κατείχε αυτά τα εδάφη και στην δεκαετία του 90 τα παραχώρησε στον Αραφατ με τη συμφωνία «γη αντί ειερήνης», δηλαδή αγόρασε ειρήνη πληρώνοντας με εδάφη.



Εδάφη όμως που δεν ήταν δικά του, τα κατεκτησε από την Ιορδανία κ την Αίγυπτο , οι οποίες τα παρακρατούσαν στην κυριαρχία τους (αν και ιστορικά ανήκαν σ αυτό που λέμε παλαιστίνη)παρ όλο που κοπτόταν για την ανεξαρτησία της παλαιστίνης.
Ανατολίτικο παζάρι; Δεν θα πέσει κ πολύ έξω κάποιος που όχι αδίκως θα κάνει μια τέτοια σκέψη. Μια τέτοιου είδους ιστορική γνώση οδηγεί πολύ εύλογα στο να κατανοήσουμε γιατί οι αραβικές χώρες ΔΕΝ ΒΟΗΟΘΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ.

Μια απάντηση είναι γιατί οι ηγέτες του αραβικού κόσμου, πάντα νοιάζονταν περισσότερο για την διασφάλιση της δικιάς τους εξουσίας στο εσωτερικό των χωρών τους παρά για την ίδια την Παλαιστίνη. Μια άλλη απάντηση πως όσες φορές ξεκίνησαν πόλεμο με το Ισραήλ (για τους δικούς τους λόγους αλλά φέροντας και ως πρόσχημα το Παλαιστινιακό)φάγαν τα μούτρα τους, μέχρι να συνειδητοποιήσουν πως το Ισραήλ στρατιωτικά όχι μόνο δ ετο κερδίζουν αλλά μπορεί κ να απωλέσουν και δικά τους εδάφη. Ουσιαστικά οι Παλαιστίνιοι ήταν δυστυχώς από πάντα μόνοι τους. Ακόμα και στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου ο Αραγφάτ επισκέφτηκε την Μόσχα για να ζητήσει υποστήριξη και πήρε την παρακάτω απάντηση «Δυστυχώς ο κόσμος είναι μοιρασμένος και η δικιά σας περιοχή ανήκει στην σφαίρα επιρροής της Αμερικής. Η μόνη λύση για το πρόβλημα σας είναι να προσεγγίσεται τις ΗΠΑ». Ο αγώνας των Παλαιστίνιων πέρασε από χίλια κύματα. Δοκίμασαν την στρατιωτική επίθεση δεκαετία 50 μαζί με άλλες αραβικές χώρες, δοκίμασαν τις αεροπειρατείες και το αντάρτικό πόλης δεκαετία 70, παράλληλα με την διπλωματία. Στα τέλη δεκαετίας του 80 ήρθε όμως η πρώτη ουσιαστικά νίκη. Ενώ η παλιά γενιά αγωνιστών είχε αποτραβηχτεί απογοητευμένη κ κουρασμένη, μια διαρκής εξέγερση των παιδιών της έβαζε πάλι το Παλαιστινιακό στην παγκόσμια ατζέντα. Μια εξέγερση όμως που είχε μια πρωτοτυπία. Άοπλη αλλά όχι κ εχθρική προς την βία. Στόχος ένας άρτια εκπαιδευμένος στρατός. Όπλα της; Σφεντόνες, πέτρες κ καμμένα λάστιχα . Θύματα της; Αμέτρητα. Διάρκεια της ; πολλά χρόνια.



Η νίκη της; Ένα αδιάλλακτο κράτος που δεν αναγνώριζε καν την ύπαρξη των Παλαιστίνιων παραχώρησε εκτάσεις τους (έστω κ κατεκτημένες από πολέμους με τους γείτονες της)για την δημιουργία μιας χώρας. Η Γάζα με την Δυτική Όχθη δεν συνδέονται με γεωγραφική συνέχεια , αλλά με μια κοινή μοίρα κ ιστορία.
Σήμερα χτυπιέται η Γάζα με αφορμή την εξάρθρωση μιας Ισλαμικής οργάνωσης, ξεσηκώνεται όμως η Δυτική Όχθη σε αλληλεγγύη σ αυτήν και μαζί της κ όλος ο πλανήτης. Ο λαός των Παλαιστίνιων είναι τραγικά μόνος κ σ αυτήν την μάχη. Η Τσέχικη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στελεχώνεται από ανανήψαντες φιλό-Αμερικανούς που όχι την Παλαιστίνη αλλά ούτε την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιθυμούν .



Η υπόλοιπη παγκόσμια κοινότητα κάνει έκκληση για αυτό –συγκράτηση κ στις δυο πλευρές. Θύμα και θύτης θεωρούνται ένα και το αυτό. Ισραηλινοί αντιφρονούντες κάνουν λόγο για ένα πόλεμο που πριν μερικά χρόνια το χολιγουντ τον είχε κάνει ταινία με τον Ρόμπερτ ντε Νίρο και τον Ντάστιν Χόφμαν. Τα σκάνδαλα στο εσωτερικό του Ισραήλ καλύφτηκαν προεκλογικά από το κίνδυνο των ρουκετών της Χαμάς κ την επίθεση στην Γάζα. Κ τα θύματα συνεχίζουν να είναι μικρά παιδιά.



3 σχόλια:

Ανώνυμοςείπε...

Καλησπέρα! Γνωρίζουμε ότι δεν είναι ο κατάλληλος χώρος εδώ, αλλά σας παραθέτουμε και το δικό μας link σε περίπτωση που θέλετε να ρίξετε μια ματιά ή να μας προσθέσετε στη λίστα ιστολογίων σας.
http://paramme.wordpress.com/
Κατάληψη Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ.
Ευχαριστούμε!

Ανώνυμοςείπε...

poly kala κανατε κ το αναφερατε παιδια
θα σας προσθεω

Ανώνυμοςείπε...

για να βαλουμε τα πραγμα στην θεση τους
στην γζα γινεται σφαγη κ ημαστε ολοι αλληλεγγυοι στους παλαιστινιους
αλλα
αυτος ο μυθος οτι η ορθοδοξη εκκλησια βοηθησε τους εβραιους στην ελλαδα(και ειδικοτερα στην θεσσαλονικη)πρεπει να παψει.
μηπως τα ντοκουμεντα δειχνουν πως η ορθοδοξια συνεργαστηκε με τους ναζι για τον εκτοπισμο των ισραηλιτων της σαλονικης, με σκοπο την υφαρπαγη των περιουσιων τους;
μην ξαναγραφεται την ιστορια νεο-ορθοδοξοι

Δημοσίευση σχολίου

 
© Copyright by SAMURAI KABATZA  |  Template by Blogspot tutorial