Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΥΝΕΒΑ Κ ΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ


Ενα κειμενο της λαικης συνελευσης ΑΝΩ ΠΟΛΗΣ(ΣΑΛΟΝΙΚΗ)για την Κωνσταντινα Κουνεβα κ για το εργασιακο καθεστως εκμεταλλευσης που επικρατει στην χωρα. Η ανατυπωση εγινε απο το blog ΑΝΩ ΠΟΛΗ




Κείμενο για την Κωνσταντίνα Κούνεβα


με βιτριόλι και σφαίρες στο ψαχνό...
...τον πόλεμο τον ζούμε κάθε μέρα εδώ



Το παράλογο, κανιβαλικό, κοινωνικό - παραγωγικό σύστημα που ζούμε, ένα σύστημα που στηρίζεται στο κέρδος, τον ανταγωνισμό και την εκμετάλλευση, βρίσκεται εδώ και καιρό σε κρίση.

Ένα τεράστιο κομμάτι του παγκόσμιου πληθυσμού είναι πλεονάζον γι’ αυτό το σύστημα, καθώς μέσα στην κρίση δεν γίνεται να το εκμεταλλευτεί παραγωγικά, και θα πρέπει να εκλείψει. Ταυτόχρονα, ένα άλλο κομμάτι, θα πρέπει να σφίξει και άλλο τα λουριά, να δεχτεί περαιτέρω εντατικοποίηση, ελαστικοποίηση, χτύπημα δικαιωμάτων σε ασφάλιση και περίθαλψη...

Στις αντιδράσεις που γεννιούνται μέσα στις κοινωνίες, όταν αυτά τα μέτρα επιχειρείται να περάσουν, το σύστημα απαντά προσπαθώντας να στρέψει το ένα κομμάτι εναντίον του άλλου. Την ίδια στιγμή εντείνει την επιτήρηση, τον έλεγχο και την καταστολή του κομματιού εκείνου που αντιδρά ενάντια σε αυτά τα μέτρα.

Ο δολοφονημένος από τους μπάτσους Αλέξης και η σακατεμένη –με παραδειγματικό τρόπο- από τους εργοδότες Κωνσταντίνα Κούνεβα είναι δύο στιγμές που δείχνουν τι επιφυλάσσουν τα αφεντικά σε αυτούς που δε συμμορφώνονται στα πρότυπα της υποταγής, που δεν αποδέχονται την ήττα στον πόλεμο που τα αφεντικά μας έχουν κηρύξει.
Οι μέρες που ακολούθησαν τη δολοφονία ανίχνευσαν τα σημεία μιας απάντησης.

για τις δουλειές πληρωμένες με ψίχουλα

Για να μπορέσει να περάσει κοινωνικά η νέα συνθήκη, οι δουλειές πληρωμένες με ψίχουλα, η εντατικοποίηση και η ελαστικοποίηση χρειάστηκε η συνεργασία πολλών παραγόντων. Οι νέες εργασιακές σχέσεις δεν αποτέλεσαν παρά το μεγάλο φαγοπότι για αυτούς. Έτσι, επίσημος συνδικαλισμός, πολιτικοί, εργολάβοι και ΜΜΕδες έστησαν τρελό πανηγύρι στις πλάτες των εργαζομένων.

ο επίσημος συνδικαλισμός

"Η Κωσταντίνα και το σωματείο καθαριστριών προσπαθούν και επιμένουν τα τελευταία χρόνια να τραβάνε την κουρτίνα και να αποκαλύπτουν όλα όσα κρύβονται κάτω από τις εργολαβίες ιδιαίτερα στις δημόσιες υπηρεσίες. Σιωπή!! Το κράτος κοιμάται και δεν καταλαβαίνει! Οι διοικήσεις των οργανισμών, των επιχειρήσεων, των νοσοκομείων κοιμούνται και δεν καταλαβαίνουν.! Ο επίσημος συνδικαλισμός δεν καταλαβαίνει!”

“Στήνουν εργοδοτικά σωματεία (σ.σ.πρωτοβάθμια) για να μας εκπροσωπήσουν οι Προσωπάρχες και οι υποτακτικοί τον εργολάβων”.

Από την ανακοίνωση της παναττικής ένωσης καθαριστριών και οικιακού προσωπικού
που Γραμματέας του είναι η Κ. Κούνεβα


Έτσι, ένας συνδικαλισμός ξεπουλημένος, αποτελεί τον εγγυητή της κερδοφορίας της επιχείρησης και του τσακίσματος κάθε αντίστασης. Με συνδικαλιστές ρουφιάνους, χωροφύλακες της εργοδοσίας στέκεται εμπόδιο σε κάθε προσπάθεια οργάνωσης των εργαζομένων.

Αλλά και όταν ο επίσημος συνδικαλισμός δεν είναι ξεπουλημένος και εργοδοτικός είναι κλαδικός. Νοιάζεται μόνο για τα συμφέροντα των μελών του και, για να διατηρήσει τα όποια δικαιώματα αυτών, δε διστάζει να συναινέσει στην εξόντωση των απέξω. Αφήνει τον εργοδότη να συνάπτει αυτά τα δουλοκτητικά συμβόλαια σφυρίζοντας αδιάφορα. Συνδιαχειριστής της κρίσης, συναινεί στην βαρβαρότητα, αρκεί το κομμάτι που εκπροσωπεί να «πέσει στα μαλακά».

Τα παραδείγματα πολλά: Από τους συνδικαλιστές του ΟΤΕ που δέχτηκαν να δουλεύουν οι νεοδιοριζόμενοι σε καθεστώς μαυρίλας, που επιτρέπουν την δουλοκτητική κατάσταση στα τηλεφωνικά κέντρα του ΟΤΕ -αρκεί να μην θιγούν οι δικές τους εργασιακές σχέσεις- μέχρι τους συνδικαλιστές στα νοσοκομεία, στον ΗΣΑΠ, στον ΟΣΕ…

Συνδικαλιστές που επιτρέπουν στον ίδιο εργασιακό χώρο, μπροστά στα μάτια τους, να υποτιμώνται ακόμη περισσότερο εργαζόμενοι κατόπιν συμβολαίου που το αφεντικό τους έκανε με τους εργολάβους. Συνδικαλιστές στα νοσοκομεία που επέτρεψαν να πεταχτούν εκτός περίθαλψης οι ανασφάλιστοι μερικά χρόνια πριν. Συνδικαλιστές στα νοσοκομεία που, εν μέσω των κλαδικών κινητοποιήσεων του τελευταίου διαστήματος, δεν είπαν ούτε κουβέντα για τον ασφαλιστικό νόμο που πέταξε ξανά εκτός περίθαλψης άλλους 300.000 ασφαλισμένους του ΙΚΑ λόγω της αύξησης των αναγκαίων για την υγειονομική ασφάλιση ενσήμων…

Τα παραδείγματα πολλά, θα μπορούσαμε να μιλάμε για ώρες.

οι εργολάβοι

Η ISS Facility Services Α.Ε. αποτελεί μέλος του ISS Global A/S, ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους με ηγετική θέση στον ευρύτερο τομέα παροχής πολλαπλών υπηρεσιών και ενεργό δραστηριοποίηση σε 46 κράτη με 350.000 εργαζομένους και περισσότερους από 125.000 business-to-business πελάτες συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 μεγαλύτερων εργοδοτών στην Ευρώπη. Δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 1977, παρέχοντας ένα ευρύ φάσμα ολοκληρωμένων και καινοτόμων λύσεων, όπως καθαρισμός, υποστήριξη γραφείου, διαχείριση αναλωσίμων, τεχνική συντήρηση κτιρίων, απεντομώσεις/μυοκτονίες, κατασκευή και συντήρηση κήπων, catering/vending, καθώς και διάθεση Ανθρώπινου Δυναμικού υπό τη μορφή της προσωρινής απασχόλησης μέσω της θυγατρικής εταιρίας ISS Human Resources.Την ISS Facility Services εμπιστεύονται σε θέματα καθαριότητας το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, το ΥΓΕΙΑ, το «Metropolitan Hospital», το «Π.Π. Νοσοκομείο Λάρισας», το «Γ. Π. Ν. Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη, το «Κυανούς Σταυρός – Euromedica» Θεσσαλονίκης το «ΓΕΝΕΣΙΣ – Euromedica» Θεσσαλονίκης, η «Γενική Κλινική – Euromedica» Θεσσαλονίκης, η «Μαιευτική Κλινική ΜΗΤΕΡΑ», η «Συμμετρία», το «Ιατρικό Κέντρο Αποκατάστασης» στην Αθήνα, τα Νοσοκομεία «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης, το «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης, ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης κ.α.
H ISS Facility Services Α.Ε , έκανε ένα καθοριστικό βήμα για την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών facility services στους πελάτες της, εξαγοράζοντας στις 10-4-2008, το 100% των μετοχών την Aspis Security A . E .Η οριστική συμφωνία υπογράφηκε μετά την απαιτούμενη έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.Η Aspis Security είναι η τρίτη μεγαλύτερη Εταιρεία στην Ελλάδα στην παροχή υπηρεσιών φύλαξης και ασφαλείας, έχει 17χρονη εμπειρία στο χώρο και πλειάδα μεγάλων πελατών σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα, απασχολεί δε σήμερα πάνω από 1.400 άτομα προσωπικό.

Από ανακοινώσεις στην ιστοσελίδα μιας μεγάλης εταιρίας εργολαβιών καθαρισμού και προστασίας.


Ο τζίρος λοιπόν τεράστιος: οικονομικά συμφέροντα στον τομέα του καθαρισμού κάτω από την ίδια εργοδοσία με ιδιωτικές αστυνομίες, ισχύς και διαπλοκές που κάνουνε όποια σηκώσει κεφάλι να το πληρώνει ακριβά.

οι πολιτικοί

Μα είναι δυνατόν; Μέσα στο υπουργείο σας, μέσα στο νοσοκομείο σας, μέσα στους ΗΣΑΠ που δούλευε η Κωνσταντίνα...να μην ισχύουν ούτε καν αυτοί οι λειψοί νόμοι και οι κανονισμοί, να υπάρχουν μαύρες νησίδες από τους εργολάβους; Η απάντησή τους είναι αφοπλιστική! «Εμείς αναθέτουμε και πληρώνουμε τους εργολάβους για να καθαρίζουν. Με ποιους δουλεύουν, πώς δουλεύουν, είναι δική τους δουλειά, εμάς δεν μας ενδιαφέρει». Με όλο αυτό το κατεστημένο τα έβαλε η Κωσταντίνα, γι’ αυτό της έδωσαν αυτή την τόσο αποτρόπαια απάντηση!!

Από την ανακοίνωση της παναττικής ένωσης καθαριστριών και οικιακού προσωπικού

Διαχειριστές, εντεταλμένοι στη μείωση του κόστους της εργασίας με οποιοδήποτε τίμημα, νεοφιλελεύθεροι ή σοσιαλδημοκράτες, βρήκαν, μέσω των μειοδοτικών διαγωνισμών και των εργολάβων, τον καλύτερο τρόπο να χτυπήσουν τα εργασιακά δικαιώματα, νίπτοντας την ίδια στιγμή τας χείρας τους. Και βέβαια όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνουν εταιρείες, εργολάβοι, siemens μίζες, πολιτικό χρήμα, προμήθεια …

τα MME

Υπάρχει ένας τεράστιος φάκελος από τη δράση μας για την εγκληματική συμπεριφορά της εργοδοσίας. Τα καταγγείλαμε και στα ΜΜΕ.
Η ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΟΛΩΝ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΙΔΙΑ: ΔΕ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ!!

Από την ανακοίνωση της παναττικής ένωσης καθαριστριών και οικιακού προσωπικού

Κόρακας κοράκου μάτι…
Δημοσιογράφοι... πιστοί υπάλληλοι ενός συστήματος πολιτικού και οικονομικού που η προϊστάμενη αρχή τους είναι τα ίδια τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα που είναι υπεύθυνα για αυτές τις αλλαγές.

Άλλοτε με την εσκεμμένη αποσιώπηση, άλλοτε με τη διαστρέβλωση, άλλοτε με την μετατόπιση του ενδιαφέροντος σε άλλα ζητήματα, οργανώνουν με όλους τους τρόπους την άμυνα αυτής της τάξης πραγμάτων.

η Κωνσταντίνα και εμείς

”Στο σωματείο μας έχουμε εκλέξει στη θέση της αναπληρώτριας γραμματέα ένα κορίτσι από τη Βουλγαρία, την κ. Κωσταντίνα Κούνεβα. Αυτή η γυναίκα τραβάει τα μύρια όσα. Μέχρι και στον τόπο εργασίας -που θεωρείται άσυλο για τον εργαζόμενο- της έστειλαν τρεις φορές την αστυνομία. Στη δουλειά της επικρατεί πολύ άσχημο κλίμα. Της έκοψαν τις υπερωρίες, απέλυσαν τη μητέρα της, την απειλούν πως θα τη στείλουν «πακέτο» πίσω στη χώρα της.”

Ένα χρόνο πριν. Από συνέντευξη μέλους του σωματείου. 10 /12/2007

Γυναίκα χωρίς άντρα που μες στο συλλογικό φαντασιακό αποτελεί τον σύζυγο-προστάτη, μετανάστρια –ξένη μέσα σε ένα καλλιεργούμενο κλίμα ρατσισμού, εργάτρια-φτωχή. Περικυκλωμένη από σεξισμό, ρατσισμό και κοινωνική υποτίμηση: συνθήκες που κάνουν πολύ δύσκολο το να σηκώσεις κεφάλι ενάντια στην εκμετάλλευση.

Η Κούνεβα, παρόλα αυτά, καθώς και άλλες γυναίκες μετανάστριες και ντόπιες τόλμησαν, σήκωσαν κεφάλι οργανωμένα και μεθοδικά, συγκρούστηκαν με την εργοδοσία, απαίτησαν το δώρο Χριστουγέννων, απαίτησαν τα ένσημα που η εργοδοσία δεν κολλούσε, συγκρούστηκαν για δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια με αυτό τον συρφετό συμφερόντων.

Απέναντί τους βρήκαν τον έσχατο εγγυητή αυτής της τάξης πραγμάτων. Την ωμή βία των, ένστολων ή μη, δολοφόνων – εντολοδόχων υπαλλήλων αυτής της τάξης που στηριζόμενοι στα προηγούμενα δεκανίκια των καθεστωτικών συνδικαλιστών, των ΜΜΕδων, των πολιτικών, των ιδιωτικών αστυνομιών, του ρατσισμού και του σεξισμού, θεώρησαν ότι τους παίρνει να τιμωρήσουν παραδειγματικά την αγωνίστρια Κωνσταντίνα.

Όπως αντίστοιχα και πριν από ένα μήνα, με τους ένστολους δολοφόνους του Αλέξη Γρηγορόπουλου, θεώρησαν ότι τους παίρνει να εγκαθιδρύσουν στις πλατείες την τάξη της πρέζας, της αστυνομικής επιτήρησης, του νεκροταφείου, για να πάρουν όμως στους δρόμους της εξεγερμένης Ελλάδας την απάντηση που τους αρμόζει.

Το κράτος έδειξε τα δόντια του συλλαμβάνοντας παραπάνω από 200 εξεγερμένους, μέσα σε αυτούς πάρα πολλούς μετανάστες. Η κίνηση αυτή έχει ως στόχο την τιμωρία αυτών που τολμούν να εξεγείρονται και την πειθάρχηση των υπολοίπων• αλλά κυρίως φανερώνει το δικό τους φόβο μπροστά στη δύναμη που έχουμε, έλληνες και μετανάστες μαζί, μια δύναμη που πήρε σάρκα και οστά τις ημέρες του Δεκέμβρη.

Η δολοφονική επίθεση με βιτριόλι στην αγωνίστρια Κούνεβα, οι διώξεις, οι προφυλακίσεις και οι απελάσεις των εξεγερμένων του Δεκέμβρη είναι η προσπάθεια επανεγκαθίδρυσης της διασαλευμένης τάξης των αφεντικών.

Να οργανώσουμε την επίθεση μας ενάντια σε αυτή την τάξη πραγμάτων.

“Καλούμε όλους τους εργαζόμενους Έλληνες και Μετανάστες, τη νεολαία που έχει κατέβει στους δρόμους, κάθε έντιμο και αξιοπρεπή άνθρωπο σε αλληλεγγύη και συμπαράσταση. Να αποκαλύψουμε τους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς, που κρύβονται πίσω από την απόπειρα δολοφονίας της Κωσταντίνας.

“Να αποκαλύψουμε όλους όσους μας σκοτώνουν κάθε μέρα γιατί όλους και όλες εμάς, Έλληνες και Μετανάστες ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ”

Από την ανακοίνωση της παναττικής ένωσης καθαριστριών και οικιακού προσωπικού


Αλληλεγγύη στην αγωνίστρια Κ. Κούνεβα

Αλληλεγγύη στον αγώνα των καθαριστριών ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα.

Αλληλεγγύη στους διωκόμενους για την εξέγερση του Δεκέμβρη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
© Copyright by SAMURAI KABATZA  |  Template by Blogspot tutorial