Ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε το Σάββατο τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ως άνθρωπο "ειλικρινή και ανοιχτό" που στέλνει "θετικά μηνύματα" προς τη Μόσχα, πρόσθεσε ωστόσο ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να έχει μεγάλες προσδοκίες.

"Ο Ομπάμα φαίνεται άνθρωπος ειλικρινής και ανοιχτός και αυτό φυσικά ελκύει τους ανθρώπους", δήλωσε ο κ. Πούτιν στο πλαίσιο μίας μακράς συνάντησης με τους εκπροσώπους των γερμανικών μέσω ενημέρωσης, η οποία διοργανώθηκε με αφορμή την επίσκεψη του ρώσου πρωθυπουργού στο Βερολίνο, όπου συναντήθηκε με τη γερμανίδα καγκελάριο.

Για να προσθέσει όμως αμέσως μετά ότι: "Είμαι βαθύτατα πεπεισμένος ότι τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις τις γεννούν οι μεγάλες προσδοκίες. Πρέπει να δούμε τι θα συμβεί στην πράξη".

Η Μόσχα εκτιμά βεβαίως "τα θετικά μηνύματα προς τη Ρωσία" που έστειλε ο κ. Ομπάμα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του και παράλληλα θεωρεί ότι οι δύο χώρες έχουν πολλά κοινά προβλήματα τα οποία δεν είναι δυνατόν να επιλύσουν μόνες τους, όπως τα προβλήματα της Μέσης Ανατολής, του Ιράν και την παγκόσμια οικονομική κρίση.

"Είμαστε έτοιμοι για να συνεργαστούμε ", υπογράμμισε ο Ρώσος πρωθυπουργός, τονίζοντας ωστόσο ότι η Ρωσία περιμένει την άφιξη του Ομπάμα στο Λευκό Οίκο για να τον κρίνει. "Πρέπει να δούμε τι θα κάνει στην πράξη", παρατήρησε, ενώ σχολίασε ότι "το γεγονός πως πολλά ευρωπαϊκά κράτη εμπνεύστηκαν έντονα από τον Ομπάμα αποδεικνύει ότι οι Ευρωπαίοι είδαν πρόσφατα πολλά αρνητικά σημεία στην πολιτική των ΗΠΑ".