Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009

ΕΠΑΝΑΣΤΑΛΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝΙΚΟΥ ΚΚΕ

Η είδηση δεν είναι αυτό καθεαυτό το γεγονός που ήταν αναμενόμενο, αλλά ότι βρέθηκε και ένα ποσοστό συνέδρων της τάξης του 0,35% (να υποθέσω καμιά 10καριά?) που το καταψήφησαν

ΠΗΓΗ INDYMEDIA


Παρών στο συνέδριο και ο... Στάλιν

Σε δεύτερη μοίρα η συζήτηση για την επικαιρότητα και την οικονομική κρίση, με τον σοσιαλισμό, τον οπορτουνισμό και την περίοδο του Στάλιν να κυριαρχούν στον δημόσιο προσυνεδριακό διάλογο «E» 20/2
mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα

Δεκαοκτώ χρόνια μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης και του λεγόμενου «υπαρκτού σοσιαλισμού», το φάντασμα του Στάλιν πλανάται πάνω από τον... Περισσό.

Η απόφαση της ηγεσίας του ΚΚΕ να εντάξει στην ατζέντα του 18ου Συνεδρίου τις εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα από τη «σοσιαλιστική οικοδόμηση στον 20ό αιώνα» έφερε σε δεύτερη μοίρα τη συζήτηση για τα προβλήματα της επικαιρότητας και την οικονομική κρίση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στον δημόσιο προσυνεδριακό διάλογο ελάχιστα ήταν τα κείμενα που αφορούσαν τη δράση του ΚΚΕ και τις πολιτικές εξελίξεις.

Τουναντίον αυτό που κυριάρχησε ήταν οι συζητήσεις για τον σοσιαλισμό, τον Στάλιν και τον... οπορτουνισμό.

Παρών στο συνέδριο και ο... Στάλιν

«Για την ΚΕ ήταν αναμενόμενη η εχθρική και διαστρεβλωτική στάση του ταξικού αντιπάλου, που εκδηλώθηκε και μέσω του αστικού τύπου», επεσήμανε η εισήγηση προς τους συνέδρους, καθώς, όπως υποστήριξε η ηγεσία του ΚΚΕ, υπήρξε σύμπλευση της αστικής πολεμικής με τον «οπορτουνιστικό τύπο», ενώ αναπαράχθηκαν χαρακτηρισμοί σε βάρος του κόμματος ως «δογματικού», «χωρίς ευαισθησία στην εσωκομματική και δημόσια δημοκρατία», «κολλημένου στο ξεπερασμένο παρελθόν».

Η ηγεσία του Περισσού στο κείμενο που έδωσε χθες στη δημοσιότητα αναγνώρισε ότι απόψεις όπως «δημοκρατικός σοσιαλισμός» σε αντιπαράθεση με τον «ολοκληρωτικό», «δικτατορικό» έχουν και μια ορισμένη εμβέλεια στον περίγυρο ή και εντός του κόμματος.

Με τη φράση «δεν κλείνουμε τα μάτια στις πιέσεις και στα λάθη, αλλά δεν οδηγούμαστε στον μηδενισμό» η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ οριοθέτησε και απέρριψε μια σειρά από απόψεις και ενστάσεις που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια του προσυνεδριακού διαλόγου.

Επιδοκίμασαν
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την Αλέκα Παπαρήγα, οι θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής και για τα δύο θέματα -ο σοσιαλισμός και ο απολογισμός και τα καθήκοντα μέχρι το επόμενο συνέδριο- βρήκαν τη γενική επιδοκιμασία στις κομματικές οργανώσεις και στις προσυνεδριακές συνδιασκέψεις. Το κείμενο των θέσεων για τον σοσιαλισμό υπερψηφίστηκε με συμμετοχή του 73% των μελών (17% δικαιολογημένων απόντων και 10% αδικαιολόγητων), ενώ το 0,35% ψήφισε κατά και το 0,61% λευκό.

Η ηγεσία του ΚΚΕ σε ό,τι αφορά την περίοδο του Στάλιν απέρριψε κατηγορηματικά «αστικές και οπορτουνιστικές προσεγγίσεις περί «κόκκινου φασισμού» ή «ολοκληρωτισμού» του Στάλιν, αν και, όπως είπε, υπήρξαν υποκειμενικά λάθη του κόμματος και των κρατικών οργάνων. Οπως και απόψεις που δίνουν έμφαση στη «δημοκρατία» και στις «ελευθερίες».

«Η νέα εξουσία θέτει σε τελείως διαφορετική βάση τα δικαιώματα και τις ελευθερίες»... «η δικτατορία του προλεταριάτου θα αξιοποιήσει όλες τις μορφές κυριαρχίας και καταναγκασμού»... «η εξουσία δεν πραγματοποιείται μόνο με ιδεολογική δουλειά αλλά και με επιβολή» είναι ένα τμήμα των θέσεων της ηγεσίας του ΚΚΕ για τον σοσιαλισμό και την εξουσία.

Σημείο-τομή των αναλύσεων του Περισσού είναι ότι μετά τον θάνατο του Στάλιν ξεκινούν η διολίσθηση και οι παρεκκλίσεις στην πάλαι ποτέ Σοβιετική Ενωση.

ΣΕΝΑΡΙΑ
Εκπληξη (;) από την Αλέκα

Εκπλήξεις δεν αναμένονται από το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Το μόνο ίσως που μπορεί να αποτελέσει έκπληξη είναι εάν η νέα Κεντρική Επιτροπή του κόμματος προχωρήσει στην αλλαγή του γραμματέα.

Η Αλέκα Παπαρήγα βρίσκεται στο τιμόνι του ΚΚΕ 17 συναπτά έτη. Τα τελευταία δύο χρόνια πολλά ακούστηκαν για την αλλαγή ηγεσίας στο ΚΚΕ, ενώ η Αλέκα Παπαρήγα κάποια στιγμή είπε ότι «η ίδια θα κάνει ό,τι της πει το κόμμα».

Πάντως, στην παρούσα φάση της ρευστότητας και των αναδιατάξεων στο πολιτικό σκηνικό, και εν όψει κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων, θεωρείται ως το πλέον πιθανό σενάριο ότι η 63χρονη Αλέκα Παπαρήγα θα παραμείνει στο τιμόνι του κόμματος.

Στη περίπτωση, πάντως, που τεθεί τελικά στο συνέδριο θέμα διαδοχής, ένα πρόσωπο συζητιέται περισσότερο, του Δημήτρη Κουτσούμπα. Οπως και ότι η ίδια θα παραμείνει ενεργή στα κομματικά και πολιτικά δρώμενα, αναλαμβάνοντας ίσως τη θέση του προέδρου του κόμματος είτε του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

  • Κεντρικό σύνθημα: «ΚΚΕ ισχυρό - Συνέδριο αντεπίθεσης»
  • Θέματα: Ο απολογισμός δράση του ΚΚΕ από το 17o συνέδριο και τα καθήκοντα μέχρι το 19o συνέδριο και οι εκτιμήσεις για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση στην ΕΣΔΔ
  • Ψηφοφορίες στα κομματικά μέλη: Για τον απολογισμό της Κεντρικής Επιτροπής κατά το 0,15% και για τις θέσεις για τον σοσιαλισμό κατά το 0,35%
  • Συμμετοχή των μελών στις συζητήσεις: Για το πρώτο θέμα πήρε μέρος το 72% των μελών και για το δεύτερο θέμα πήρε μέρος το 73% των μελών.
  • Δημόσιος προσυνεδριακός διάλογος: 309 κείμενα δημοσιεύτηκαν στον «Ριζοσπάστη» και στην ΚΟΜΕΠ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ





ΣΧΟΛΙ SAMURAI

Το ΚΚΕ, κ πριν το συνεδριο του μαρεμενε ενα φουλ σταλινικο κομμα και αυτο μπορει ευκολα να το καταλαβαινε καποιος μεσα απο τις πρακτικες του στο πεδιο των κοινωνικων αγωνων αλλα κ στον εκλογικο στιβο. Ουκ ολιγες φορες, σε διαδηλωσεις απρεδωσαν διαδηλωτες στα ΜΑΤεω στο πολιτκο πεδιο εκανε καλεσματα για συγκροτηση λαικου μετωπου κ συμμαχιων με αλλους φορεις κ κομματα θετοντας μονο εναν ορο "να συμφωνουν με το προγραμμα κ τις αρχες του κκε". Επισης θυμομαστε πως με μιση καρδια ασπαστηκαν την ΠΕΡΕΣΤΡΟΙΚΑ του Γκορμπατσωφ , οτανα υτη βρισκοταν στο απογειο της, οχι γιατι πιστευαν σε αυτην αλλα γιατι ετυχε να συμβει στην μητερα Ρωσια απο τον ηγετη του αδελφου κοματος του κκσε και εκ των πραγματων δε θα μπορουσαν να παν κοντρα σ αυτην. Παρ ολα αυτα με την ιδια ευκολια που την ασπαστηκαν , με την ιδια ευκολια σε λιγοτερο απο 5 χρονια την κατειγγειλαν ως προδοτικη. Αυτα τα ολιγα για το κομμα του ελληνα εργατη, το οποιο περσι την μερα που ψηφιζοταν το αντι-ασφλιστικο νομοσχεδιο στην βουλη αυτοι διοργανωναν συλλαλητηρια για την μη -αποσχιση του ΚΟΣΣΟΒΟΥ απο την Σερβια.

1 σχόλια:

Ανώνυμοςείπε...

φασιστακια αδελφε..

Δημοσίευση σχολίου

 
© Copyright by SAMURAI KABATZA  |  Template by Blogspot tutorial