ΣΧΟΛΙΟ SAMURAI
Η εγκληματικοτητα σε οποιανδηποτε της μορφη, δεν ειναι μια γενετικη ανωμαλια, αλλα απορροια του κοιωνικου περιβαλλοντος κυριως. Πολλοι μπορει να ισχυριστουν ειρωνικα πως "φταιει η κοινωνια" κι αν συμπληρωσουν "και γω μεγαλωσα με προβληματα ή μεσα στηνφτωχεια αλλα δεν εγινα εγκληματιας". Ισως, αλλα δεν εγινες ουτε τολμηρος, ή το μεγαλο καμακι,ή πανεξυπνος,η επιχειρηματικό μυαλό,ή μεγας ψευτής και πολλα αλλα γιατι ολοι δεν ειμαστε το ιδιο. Καποιοι νεαροί απο μικρή ηλικία εγκληματουν, πολλές φορές προσφευγουν κ σε απεχθεις μορφες εγκληματος(βιασμους κλπ), αν οως βρισκοταν καποιος που να μπορουσε να τους δειξει πως υπαρχουν κ αλλοι τροποι να διοχετευει ενας ανθρωπος την ενεργεια του κ την οργη του, σε πιο δημιουργικες μορφες , ισως τοτε πετυχαιναμε μειωση του παιδικου εγκληματος. Εμεις για την ωρα ομως προτιμαμε να βλωνουμεγκα που πιασαν καποιος που δε μας μοιαζει, να αφοριζουμε το οτιδηποτε χωρις να μπαινουμε στην διαδικασια να το εξηγησουμε(εξηγηση δεν σημαινει δικαιολογηση, κατι που πολλοι δεν καταλαβαινουν). Η λογικη του απολυτου καλου εναντια στο απολυτο κακο ισχυει μονοσ τα εργα της Βουγιυκλακης με τον Παπαμιχαηλ, οπου μονοι τους πολεμαν με 100 μεραρζιες των εσ εσ και τους νικουν οχι επειδη εχουν στρατιωτικες ικανοτητες αλλα επειδη ειναι καλοι. Ας σοβαρευτουμε ομως. Με κορωνες κ καταστολη δεν λυνονται τα προβληματα. Εδω χρειαζεται να σκυψει καποιος απο παιδια (και ενηλικες πολλες φορες) και να τους βοηθησει. Λεω εγω τωρα...η ευκολη λυση παντα παραμενει α τους ριξουμε στην πυρα
Εγκληματικότητα ανηλίκων ή αναλγησία των ενηλίκων;
Σύμφωνα με στοιχεία της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της ΕΛΑΣ. για την Αττική μόνο, το 2008 η Ελληνική Αστυνομία προέβη σε 2.700 συλλήψεις ανηλίκων, από τις οποίες οι 1.000 αφορούν σε τροχαίες παραβάσεις, 241 σε κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών, 300 σε κλοπές και 12 σε ληστείες. Το 40% των συλλήψεων αφορά στην ομαδική παραβατικότητα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας του Εργαστηρίου Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών του Πανεπιστήμιου της Αθήνας, που δημοσιεύτηκαν σήμερα στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», ένας στους δέκα μαθητές είναι μέλος παρέας που εμφανίζει παραβατική συμπεριφορά.
Όπως επισημαίνει ο καθηγητής Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του Εργαστηρίου Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών, Νέστορας Κουράκης, «σε αυτές τις παρέες μιλάμε για χρήση ουσιών, ξυλοδαρμούς, απειλές, συμπλοκές, χρήση όπλων».
«Αν και αυτές οι παρεούλες υπήρχαν και παλαιότερα, σήμερα έχουν αναβαθμίσει ‘ποιοτικά’ τη δράση τους, καθώς δεν έρχονται αντιμέτωπες μόνο με τους συμμαθητές τους ή τους μαθητές άλλων σχολείων αλλά κάνουν και μικροκλοπές, οι οποίες μπορεί να εξελιχτούν σε βίαιες ληστείες» δηλώνει ο προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων, Γιώργος Τζανακάκης.
Ο αντιπρόεδρος της συνομοσπονδίας γονέων-μαθητών Ελλάδος κ. Δημήτρης Κοντός δήλωσε στον ΕΤ ότι «τα περιστατικά είναι αρκετά εντός κι εκτός σχολικών χώρων.
Υπάρχουν συμμορίες μαθητών που για ασήμαντους λόγους μπορεί να χτυπηθούν μεταξύ τους ή να επιτεθούν με διάφορα αντικείμενα σε παιδιά που πηγαίνουν τα απογεύματα στα φροντιστήρια. Πρόκειται για ομάδες που έχουν αναφορές σε ακροδεξιά στοιχεία και παρουσιάζουν παραβατική συμπεριφορά και στα γήπεδα».
Τη λύση του προβλήματος μοιάζουν να έχουν βρει στο 2ο Γυμνάσιο Ηλιούπολης, καθώς, όπως επισημαίνει ο εκπαιδευτικός και αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Αθήνας, Πέτρος Καραγιώργος, υπάρχουν σχολεία όπως το προαναφερθέν Γυμνάσιο, στο οποίο διδάσκει, τα οποία έχουν λύσει το πρόβλημα, καθώς παιδιά με παραβατική συμπεριφορά έχουν κοντά τους επί της ουσίας τον καθηγητή, ενώ τους μαθητές παρακολουθεί και ψυχολόγος.
«Χρειάζεται παρέμβαση όσο είναι ακόμη καιρός πριν αυτή η συμπεριφορά γίνει τρόπος ζωής των παιδιών. Οι εκπαιδευτικοί έχουν μεγάλη ευθύνη, αλλά η Πολιτεία δεν φροντίζει να τους ενημερώνει και να τους εκπαιδεύει για την αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών. Πρέπει να προσεγγίζουμε τα παιδιά που έχουν… ξεφύγει και μπορούμε να το κάνουμε, γιατί μιλάμε για παιδιά» υπογραμμίζει ο εκπαιδευτικός.
ανατυπωση απο το
ΧΑΜΟΜΗΛΑΚΙ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου